Drambuie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drambuie

Drambuie er en likør som er basert på egenprodusert Speyside whisky, en sukkersirup, honning og en hemmelig blanding av urter og krydder. Blandingen skal kunne dateres tilbake til 1745, men det første kommersielle salget av flasker med Drambuie skjedde først i 1909.[trenger referanse] Produksjonen startet den gangen i Edinburgh og har foregått i egne anlegg frem til 2010. Produksjonen ble da satt bort til Morrison Bowmore Distillers anlegg i Springburn Bond i Glasgow. Samtidig fikk Drambuie gjennomsiktige flasker med helt ny design.

Navnet Drambuie kommer fra gælisk: an dram buidheach som betyr en dram som tilfredsstiller.[trenger referanse] Navnet oppsto i 1893 i Broadford Inn, der gjestene fikk kjøpe den.[trenger referanse]

Historisk[rediger | rediger kilde]

I markedsføringen av Drambuie benyttes en historie som knytter likøren til Charles Edward Stuart. I 1745 landet han i Skottland i et forsøk på å vinne den britiske trone for sin far, James Francis Edward Stuart, som var sønn av den avsatte kong James II. Charles var på flukt etter å ha tapt slaget ved Culloden (1746) og ble holdt skjult av en skotsk klanleder ved navn John MacKinnon på Isle of Skye. MacKinnon skal ha hjulpet ham i flukten videre til Frankrike og skal ha fått oppskriften i gave. Det er ingen spesiell grunn til å feste lit til denne historien.[trenger referanse] Drambuie vil ikke være det første produktet som lager en interessant historie om seg selv for å vekke oppmerksomhet.

Drambuie var den første likøren som ble servert i baren i kjelleren i House of Lords fra 1916.[trenger referanse] Den vant stor utbredelse under den 1. verdenskrig hvor den ble sendt ut til soldatene i felten.[trenger referanse]

Drambuie har lenge vært på listen over de 50 mest solgte brennevinsproduktene i verden.[trenger referanse] Den har hatt en bred utbredelse over Europa, Australia og Amerika, mens det inntil ganske nylig har vært neste ukjent i Asia.[trenger referanse] Det selges mer enn 250 000 kasser med Drambuie i året.[trenger referanse]

Annonsering var et tiltak som først ble igangsatt i slutten av 1970-årene.[trenger referanse]

Drambuie – Drambuie 15[rediger | rediger kilde]

I den ordinære utgaven av Drambuie med en alkoholstyrke på 40 % benyttes en blended whisky. Blandingen består av 4 til 7 år gammel grainwhisky og 5 til 17 år gammel maltwhisky.

I spesialutgaven Drambuie 15 som har en alkoholstyrke på 43 % er det bare benyttet maltwhisky som er 15 år gammel. Denne likøren er betydelig mindre søt enn den ordinære Drambuie og omtales ofte som ”Rusty Nail in a bottle”.

The Royal Legacy of 1745[rediger | rediger kilde]

For å markere de første hundre årene med salg av Drambuie ble det i 2009 utgitt en helt spesiell likør med en alkoholstyrke på 46 % som ble kalt The Royal Legacy of 1745. Det ble kun produsert 2 250 flasker.

Den ble laget med utgangspunkt i maltwhisky som er 5 – 18 år gammel og som er ettermodnet 6 måneder i gamle bourbonfat. Produsenten omtalte den som en fatpreget whiskylikør. Tidsskriftet Whisky Magazine kåret denne likøren til verdens beste whiskylikør i 2011.[trenger referanse] Den vant også en gullmedalje i Cannes på ”Drinks International Awards for Travel Retail” i 2009.[trenger referanse]

Jacobite Collection Spirit of ´45[rediger | rediger kilde]

Med utgangspunkt i et fat med 45 år gammel blended maltwhisky og en spesiell blanding av urter og krydder for bare denne utgaven av likøren, ble det produsert 150 flasker av Jacobite Collection Spirit of ´45.

Produsent[rediger | rediger kilde]

The Drambuie Liqueur Co. Ltd. var et selskap eid av Mac Kinnon-familien (en annen gren enn den som ifølge historien fikk oppskriften i 1746) med hovedkontor i Glasgow i Skottland fra det ble startet i 1909 til september 2014, da det ble overtatt av William Grant & Sons. Dette selskapet er et av de få spritselskapene som fortsatt er familieeid.[trenger referanse] Det har hovedkvarter i Richmond i Surrey.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Whisky Magazine # 107 November/December 2012
  • The Guardian, Monday 8 September 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]