Dragon 32/64

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dragon 32 og Dragon 64 var hjemmedatamaskiner bygget på 1980-tallet. Dragon-maskinene var svært like TRS-80 Color Computer (CoCo) fra Tandy Corporation og ble produsert for det europeiske markedet av Dragon Data, Ltd., i Port Talbot, Wales. Modellnumrene gjenspeiler hovedforskjellen mellom de to maskinene som hadde henholdsvis 32 og 64 kilobyte hovedminne (RAM).

En Dragon 32 hjemmedatamaskin.
Dragon 32, Dragon 64, Dragon 200 hjemmedatamaskin.

Produkthistorie[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 80-tallet var det britiske markedet for hjemmedatamaskiner i eksplosiv vekst. Nye maskiner kom på markedet nesten månedlig. I august 1982 tok Dragon Data opp konkurransen med Dragon 32. Dragon 64 kom året etter.

I markedet for private hjemmedatamaskiner hvor spill var en viktig drivkraft, led Dragon på grunn av sin grafiske ytelse som var underlegen andre maskiner slik som Sinclair ZX Spectrum og Commodore 64.

Dragon-maskinen var heller ikke i stand til å vise små bokstaver på en enkel måte. Mer avanserte applikasjoner syntetiserte bokstavene ved å bruke høyoppløst grafikk (på samme vis som brukerdefinerte tegn ville blitt designet for rene grafiske applikasjoner slik som spill). Enklere programmer klarte seg ganske enkelt uten små bokstaver. Dette utestengte maskinen fra det på den tiden sterkt ekspanderende skolemaskinmarkedet som kom til å bli dominert av den Acorn-bygde BBC Micro-maskinen.

Som et resultat av disse begrensningene ble Dragon ingen kommersiell suksess, og Dragon Data kollapset i juni 1984.

Til tross for moderselskapets endelikt fortsatte Dragon-maskinene å være populære. De hadde et robust hovedkort i en romslig plastkasse, og det var enklere for eierne selv å utføre modifikasjoner på enn andre samtidige maskiner. som ofte hadde sine komponenter dyttet inn på minst mulig plass.

Tekniske merknader[rediger | rediger kilde]

Maskinvare og ekstrautstyr[rediger | rediger kilde]

Dragon-maskinen var bygget opp omkring Motorola MC6809E-prosessoren som hadde en klokkefrekvens på 0.89 MHz. Den gangen var dette en relativt sofistikert 8-bits CPU med begrensede muligheter for 16-bitsanvendelse. I forhold til rå regnekraft slo Dragon nesten alle sine samtidige rivaler (som var basert på eldre MOS Technology 6502 og Zilog Z80), men dette spilte liten rolle i et markedssegment der grafisk ytelse og programvaretilbud var viktigere.

Mange Dragon 32er ble oppgradert av eierne til 64k. Noen få ble utvidet videre til 128k, 256k eller 512k med hjemmebygde minnekontrollere/minnehåndteringsenheter (MMUer).

Et bredt spekter av tilleggsutstyr var tilgjengelig for Dragon 32/64, og i tillegg til dette var det tilkoblingsenheter slik som Dragon's Claw, som ga Dragon-maskinene adgang til BBC Micros store tilbud av tilleggsutstyr (en særlig viktig faktor i det britiske hjemmemarkedet). Selv om ingen av maskinene hadde noe innebygd diskoperativsystem (kassettbånd var i utgangspunktet lagringsmekanismen i hjemmedatamaskinmarkedet på den tiden), ble DragonDOS levert som en del av doskontrollerens grensesnitt fra Dragon Data Ltd. De tallrike eksterne portene (etter den tids standard), inkludert 64 sin standard RS-232-port, tillot også hobbybrukerne å koble til et variert utvalg av utstyr.

Videomoduser[rediger | rediger kilde]

Dragonmaskinens primære skjermmodus var «svart på grønn» tekst (i realiteten var det svarte en dypere, grumsete grønt). Den eneste grafikken som var mulig i denne modusen var blokkbasert. Den hadde også et valg av fem høyoppløsningsmoduser, som het PMODE 0-4, som alternerte monokrom og firefarget i suksessivt høyere oppløsninger, og kulminerte i det svart/hvite 256x192 PMODE 4. Hver modus hadde to mulige fargepaletter. Disse var uheldigvis glorete og forårsaket at systemet klarte seg dårlig i visuelle sammenlikninger med andre hjemmedatamaskiner på den tiden. Det var også umulig å benytte standard skriverkommandoer for å skrive ut tekst i de grafiske modusene, noe som medførte vansker i programvareutviklingen.

Fullfarges skjermlinjebasert 64x192 «semigrafikk»-moduser lot seg også oppnå, selv om den ubalanserte oppløsningen og vanskeligheten med programmering av disse (de var utilgjengelige via BASIC) betød at de ofte ikke ble gjort bruk av.

System-programvare[rediger | rediger kilde]

I tillegg til DragonDOS diskoperativsystem var Dragon 32/64 i stand til å kjøre flere andre inkludert FLEX og OS-9 som gjorde UNIX-liknende multitasking mulig på plattformen. Minneutvidede og MMU-utstyrte Dragoner var i stand til å kjøre OS-9 Level 2.

Ulikheter fra CoCo[rediger | rediger kilde]

Både Dragon og TRS-80 Color Computer (Coco) var basert på et Motorola datablad-design for MC6883 SAM-brikken for minnehåndtering og periferienhetskontroll.

Systemene var tilstrekkelig like til at en betydelig andel av den kompilerte programvaren som ble produsert for én maskin problemfritt lot seg kjøre på den andre. Programvare som ble kjørt via de innebygde Basic-tolkene hadde også en høy grad av kompatibilitet, men bare etter at de var re-tokenisert (hva som ganske lett ble oppnådd ved overføring med kassettbånd med de riktige opsjonene).

Dragon 32 hadde ytterligere kretser for å gjøre MC6847 VDG (video display generator) kompatibel med europeisk 625-linjers fjernsynsstandarder istedenfor den amerikanske 525-linjer NTSC-standarden og en Centronics parallell skriverport som Coco ikke hadde. Noe modeller ble laget med NTSC video for det amerikanske markedet.

Dragon 32 kontra Dragon 64[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra størrelsen på hovedminnet hadde 64 også en RS-232 serieport som ikke var inkludert på 32.

En mindre forskjell mellom de to Dragonmodellene var fargene på den ytre kassa. Dragon 32 var beige, og 64 var lysegrå. Ved siden av fargen og serieporten til Dragon 64 (og navnemerkelappene), så de to maskinene nøyaktig like ut.

Trivia om spesielle funksjoner[rediger | rediger kilde]

Som med de fleste andre hjemmedatamaskiner ville kontroll med og modifisering av verdiene av ulike strukturer i operativsystemet eller minnemappede kontrollregistre framkalle mer eller mindre nyttige funksjoner i OS-et eller maskinvaren. Dragons «hemmelige besvergelser» inkluderte følgende:

  • POKE 65495,0 lot prosessoren doble sin ROM aksesseringshastighet. Dette akselererte den ROM-residente BASIC-tolken, men koblet midlertidig ut korrekt funksjon av kassett-/printerportene. Produksjonsvariasjoner betød at ikke alle Dragonmaskiner var i stand til å fungere ved denne høyere hastigheten, og bruk av denne POKE-kommandoen kunne forårsake at enkelte enheter kræsjet eller ble ustabile, men uten å forårsake noen varig skade. POKE 65495,126 returnerte hastigheten til det normale.
  • POKE 113,18 ville få maskinen til å utføre en myk restart.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Vander Reyden, John (1983). Dragon 32 programmer's reference guide. Beam Software/Melbourne House. ISBN 0-86161-134-9.
  • Smeed, D.; Sommerville, I. (1983). Inside the Dragon. Addison-Wesley. ISBN 0-201-14523-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(på engelsk)