Hopp til innhold

Drømmer androider om elektriske sauer?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Drømmer androider om elektriske sauer? eller Livstyvene (engelsk: Do Androids Dream of Electric Sheep?) er en science fictionroman av Philip K. Dick fra 1968. Boken ble nominert til Nebulaprisen.

Den norske oversettelsen ved Jon Bing ble utgitt av Tiden Norsk Forlag under tittelen Livstyvene i 1995 og med tittelen Drømmer androider om elektriske sauer? i 2005.[1] Ridley Scott har regissert en filmversjon med tittelen Blade Runner fra 1982.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i år 2021. Scenen for handlingen er en forfallen jordklode etter en verdenskrig, og leveforholdene er dårlige. Hovedpersonen Rick Deckard er dusørjeger, og får i oppdrag å terminere seks androider som er på rømmen. Hendelsene stiller Deckard overfor eksistensielle spørsmål som hva det vil si å være et menneske og forholdet mellom virkelighet og illusjon, original og forfalskning.

Spørsmål vedrørende kopier som har egenskaper som gjør dem umulig å skille fra originaler er et tema som går igjen i Philip K. Dicks bøker[3], blant annet i Mørke utenfor og mørke inni (Gyldendal 1979, originalt A Scanner Darkly, 1977) og Mannen i Høyborgen (Gyldendal 1977, originaltittel: The Man in the High Castle, 1962).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ana Leticia Sigvartsen (10. august 2012): – Han var en rasende skrivemaskin nrk.no
  2. ^ Deirdre Finnerty (22. januar 2012): Blade Runner: Which predictions have come true? BBC News
  3. ^ Pamela Jackson og Jonathan Lethem (red.): "The Exegesis of Philip K. Dick" (Houghton Mifflin Harcourt 2011), s. 419