Dorothea av Danmark (hertuginne av Preussen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorothea av Danmark
Binck Dorothea of Denmark.jpg
malt av Jakob Binck
Født1. august 1504[1]
Gottorp
Død11. april 1547[1] (42 år)
Königsberg
Gravlagt Königsberg
Ektefelle Albrecht av Preussen
Far Frederik I av Danmark og Norge
Mor Anna av Brandenburg
Søsken
Barn Anna Sophia av Preussen
Beskjeftigelse Aristokrat
Nasjonalitet Norge, Danmark, Tyskland

Dorothea (født 1504Gottorp, død 1547 i Königsberg)[2] var datter av kong Frederik I og hans første kone Anna av Brandenburg.

Etter farens tronbestigelse var det tale om ekteskap for Dorothea med den engelske tronpretendent hertug Richard av Suffolk, støttet av kong Frans I av Frankrike. Planen ble imidlertid oppgitt, og siden meldte hertug Albrecht av Preussen, tidligere stormester for Den tyske orden seg som frier. I 1526 ble ekteskapskontrakten beseglet, og Dorothea fikk en medgift på 20000 gylden, hvorav kun halvdelen ble utbetalt. 22. juni samme år seilte Dorothea med et tallrikt følge til Königsberg.

Hun opprettholdt en god kontakt med familien i Danmark, og især etter Christian IIIs tronbestigelse foregikk det en stor og personlig brevveksling mellom de to hoff. Dorothea og hennes mann viste seg som ivrige rådgivere for kong Christian, og i 1537 overvar de kroningen av ham. Dorotheas yngre halvbror hertug Hans ble i årene 1536-42 oppdratt hos hertugparet i Königsberg. 11. april 1547 døde Dorothea i samme by, hvor det ble oppsatt et praktfullt monument over henne og hennes mann, som døde først 20 år senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]