Dornier Do 335

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dornier Do 335 «Pfeil» (Pil),var et tysk jagerfly utviklet og produsert av Dornier for Luftwaffe under andre verdenskrig. Flyets ytelse var overlegent andre lignende flytyper i denne perioden på grunn en unik «dytt-og-dra»-konfigurasjon, der flyets to motorer ble satt sammen ende-mot-ende slik at flyet hadde en propell foran cockpit og en bak haleroret. Denne konfigurasjonen er fordelaktig i forhold til å ha motorer på vingene i og med at man får motorkraften av et to-motors fly, samtidig som man har samme luftmotstand som et en-motorsfly. Andre fordeler med denne konfigurasjoen er at man øker roll-hastigheten siden tyngdepunktet ligger midt i flyet. Videre blir fly med en slik konfigurasjon enklere å kontrollere i tilfeller der en motor mister motorkraft.

Flyet var utstyrt med en Daimler-Benz DB 603 motorkonfigurasjon og prototypen fløy første gang i oktober 1943. I 1944 var produksjonen i gang og de første flyene ble levert til skvadronene i januar 1945. På grunn av problemer med tilgangen på motorer ble kun en håndfull eksemplarer produsert.

Dornier Do 335 kunne oppnå en hastighet på rundt 765 km/t og var dermed et av de raskeste stempelmotordrevne flyene under andre verdenskrig. Den eneste gangen allierte fly var i kontakt med dette flyet under krigen var i april 1945 over Nord-Tyskland. En gruppe Hawker Tempest jagerfly fra RAF overrasket en enslig Do 335, men til tross for Tempestens relativt høye hastighet klarte de ikke å ta igjen det tyske flyet. I etterkrigstiden ble Do 335 testet mot blant annet North American P-51 Mustang, et annet relativt raskt jagerfly. Do 335 var imidlertid overlegen både på hastighet og rekkevidde.