Dorilla in Tempe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dorilla in Tempe
RV709
Opera av Antonio Vivaldi
Genre Opera
Periode Barokken
Komponert 1726
Urfremføring 9. november 1726
Typisk lengde 146:12
Libretto av Antonio Maria Lucchini
Antonio Vivaldis operaer
Vivaldi.jpg

Dorilla in Tempe er en melodramma eroico pastorale i tre akter av Antonio Vivaldi med en italienskspråklig libretto av Antonio Maria Lucchini. Operaen hadde premiere ved Teatro San Angelo i Venezia 9. november 1726. Vivaldi skrev seinere om operaen flere ganger for forskjellige oppsetninger gjennom den siste halvdelen av karrieren sin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dorilla in Tempe ble godt mottatt under premieren og ble en av de personlige favorittene til Vivaldi. Operaen ble det første verket til Vivaldi med mezzosopranen Anna Girò i en av rollene. Hun hadde et livslangt vennskap og profesjonelt partnerskap med Vivaldi. Operaen ble også kjent for de visuelle aspektene, og hadde de mest utførlige kulissene (av Antonio Mauro) i operahistoria fram til da. Den var også kjent for den vakre koreografien til Giovanni Galletto.

I 1728 ble operaen spilt på ny på det vesle Teatro San Margherita i Venezia, med nesten identisk tekst, og igjen i Praha ved Sporck teater våren 1732, denne gangen med store endringer i librettoen. Under karnevalet i 1734 ble operaen igjen spilt ved Teatro San Angelo, denne gangen som en pastisj med nyere musikk fra andre komponister, blant andre Hasse, Giacomelli og Leo.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Det eneste partituret en har fra Dorilla in Tempe, som ligger i Torino, er fra pastisj-framføringen i 1734. Heldigvis inneholdt ikke bare partituret de mange tilleggene , men også mye av det som ble tatt bort fra de tidligere produksjonene. Noe som er uvanlig for operapartiturene til Vivaldi er at sinfoniaen er tydelig knyttet til hovedoperaen. Den følger tittelsiden i stedet for å komme før denne, og musikken i siste satsen - en C-dur-utgave av åpningen av Våren– dukker opp i åpningsrefrenget på operaen.

Roller[rediger | rediger kilde]

Rolle Stemmetype Premierebesetning[1]

9. november 1726
Dorilla, datteren til Admeto mezzosopran Angela Capuano
Admeto, Kongen av Thessaly bass Lorenzo Moretti
Nomio/Apollo, guden Apollo utkledd som gjeter kontraalt (opprinnelig kastratsanger) Filippo Finazzi
Elmiro sopran (bukserolle) Maria Maddalena Pieri
Eudamia mezzosopran Anna Girò

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ italianopera.org, lest 16. desember 2010

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Eric Cross: "Dorilla in Tempe", Grove Music Online red. L. Macy, (abonnement)