Doom Patrol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Doom Patrol er en superhelttegneserie som utgis av DC Comics. Serien ble skapt av forfatterne Arnold Drake og Bob Haney og tegneren Bruno Premiani.

Første episode stod på trykk i My Greatest Adventure nr. 80 (1963). Serien ble en så stor suksess at heftet skiftet navn til Doom Patrol fra og med nummer 86. Serien ble nedlagt i 1968 med nr 121 som siste hefte. Både Drake og Premianis versjon og senere versjoner av serien vektlegger det biarre både med tanke på persongalleri og historier. Serien i hadde i begynnelsen mange likhetspunkter med Marvels X-Men som debuterte omtrent samtidig. Begge seriene handler om en gruppe superhelter hvis superevner er vel så mye et handicap som en velsignelse og begge gruppene ledes av en middelaldrende mann i rullestol.

Etter 1968 har serien blitt gjenopplivet flere ganger. Størst suksess hadde Grant Morrison og Richard Cases versjon i tiden 1988-1992. Deres versjon av serien inneholdt solide doser av surrealisme, Dada, abstrakt matematikk og postmoderne intertekstualitet. Flere andre forfattere har arbeidet med Doom Patrol, for eksempel Paul Kupperberg, Erik Larsen, Rachel Pollack, Joe Staton, Joe Arcudi, John Byrne og Ted McKeever.