Donousa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Donousa
Δονούσα
Havnen på Donousa
Geografi
PlasseringEgeerhavet
ØygruppeKykladene
Areal 13,75 km²
Høyeste punktVardia (386 moh.)
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiSørlige egeiske øyer
Demografi
Befolkning163 (2001)
Befolkningstetthet11,85 innb./km²
Posisjon
Kart
Donousa
37°36′10″N 25°29′06″Ø

Donousa (gresk: Δονούσα), er en gresk øy innenfor de bakre øyene i øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Det bor 163 mennesker på øya (2001).[1]

Donoussa er en tidligere kommune i Kykladene, men siden reformene i lokalt styre av 2011 er øya i dag en del av kommunen Naxos som Donoussa er en kommunal enhet av.[2] Innenfor de bakre øyene eller de mindre Kykladene er Donousa den øya som ligger lengst øst.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Donousa er lokalisert rundt 25 km nord for Amorgos og 7 km fra Makariesøyene, foruten 15 km øst for Naxos. Den er kun 13,75 km² stor, 6 km lang og 5.5 km bred. Den består hovedsakelig av fjell, berg og er buskkledd. Donousa er kupert i nord og øst, og de høyeste fjelltoppene Papas (Πάπας, 383 meter) og Vardia (Βάρδια, 386 meter) som ligger i nordøst og øst.

Det er en liten havn ved Stavros som er hovedbosetningen, og herfra går det ferge til Naxos og Amorgos. Andre landsbyer er Mersini på sørøstsiden og Kalotaritissa langs den nordlige kystlinjen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede på 2000-tallet f.Kr. var det to bosetninger, Aktia ton Agrilion (Αχτιά των Αγριλιών) og Myti tou Trakyla (Μύτη του Τραχύλα), bestående av den forhistoriske kykladisk sivilisasjon. De drev fiske og husdyrhold.

I perioden på 900- til 600-tallet f.Kr. var det tilsynelatende en blomstringsperiode i henhold til arkeologiske funn fra et befestet område nær den sørlige delen av øya, sterkt påvirket av den samtidige kulturen på Dodekanesene. Det er også funnet gravområder med kremerte.

Under den romerske perioden er det mulig at romere ble sendt i landflyktighet hit. I middelalderen og under Det osmanske rike søkte pirater til øya som et tilfluktssted. På 1700- og 1800-tallet ble øya også kalt for Denousa (Ντενούσα eller Δενούσα), Stenoza (Στενόζα) eller Spinosa (Σπινόζα). Fram til 1830 drev gjetere fra Egiali på Amorgos med kultivering. I 1928 var det registrert 235 som bodde på øya og det var kun relativ liten vekst fram til 1946. Under den andre verdenskrig ble øya først okkupert av fascistiske Italia i tiden 1941-1943, og deretter fram til 1944 av tyske Wehrmacht.[3]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Frem til 1950-tallet ble det særlig dyrket tobakk og løk på øya, men med den forverrede økonomiske situasjonen fra 1960 som førte til betydelig utvandring, minsket også omsetningen. Det var kun 116 fastboere i 1981. Med gradvis forbedring av skipsforbindelsen, har vekst av turisme langsomt bedret den økonomiske situasjonen og utvandringen har bremset opp. I dag er inntektene hovedsakelig fra turisme, og landbruk og fiske drives kun i liten skala, og hovedsakelig til eget forbruk.

Trafikk[rediger | rediger kilde]

Det går regelmessig ferge fra Pireus utenfor Athen 2 til 4 ganger i uka, og det er flere ganger ukentlig en Express Scopelitis som knytter Donousa med Amorgos, Naxos og de andre øyene i Kykladene. I høysesongen går det busser på øya mellom de ulike feriestedene og til strendene.

Naturvern[rediger | rediger kilde]

Donousa er en del av Natura 2000 -området GR4220013 Mikres Kyklades: Irakleia, Schoinoussa, Koufonisia Keros, Antikeri kai Thalassia zoni (Μικρές Κυκλάδες: από Κέρο μέχρι Ηράκλεια, Σχοινούσσα, Κουφονήσια, Κέρος, Αντικέρι και θαλάσσια ζώνη).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De Facto Polulation of Greece Population and Housing Census of March 18th, 2001 Arkivert 31. januar 2013 hos Wayback Machine. (PDF). Nasjonale greske statistikktjeneste
  2. ^ Kallikratis-loven Arkivert 27. april 2017 hos Wayback Machine. (PDF), det greske innenriksdepartementet (gresk)
  3. ^ Δονούσα[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]