Donghufolket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dōnghú
QinEmpireWithOrdos.jpg
Dōnghú var lokalisert nordøst for Qindynastiet i det 3. århundre f.Kr.
Antall
Oppløst 208 e.Kr.
Områder med stor befolkning
Hebei
Indre Mongolia
Heilongjiang
Liaoning
Jilin
Språk
Protomongolsk
Religion
Sjamanisme
Relaterte etniske grupper
Wūhuán, xiānbēi, mongolene, khitanerne

Dōnghú (pinyin; IPA: [tʊ́ŋ.xǔ]; forenklet kinesisk: 东胡, klassisk kinesisk og tradisjonell kinesisk: 東胡, Wade-Giles: Tung-hu, gammelkinesisk: Tôŋgâ), ordrett «de østlige utlendinger» eller «de østlige barbarer», var en konføderasjon av protomongolske nomadiske stammer nordøst for Kina.

Dōnghú knyttes til den øvre Xiajiadiankulturen (1000–600 f.Kr.), en bronsealderkultur som utgikk fra bronsetradisjonen på de eurasiske steppene. Dōnghú ble første gang omtalt i kinesiske tekster i det 7. århundre f.Kr. under vår- og høstannalenes tid, og konføderasjonen eksisterte frem til året 208 f.Kr. da den ble ødelagt av stammekonføderasjonen xiōngnú.

De levde i det nordlige Hebei, det sørøstlige Indre Mongolia og de vestlige delene av Liaoning, Jilin og Heilongjiang langs Yanshanfjellene og fjellkjeden den store Khingan.[1] I året 280 f.Kr. ble dōnghú delt opp i de to etniske gruppene wūhuán i Yanshanfjellene og xiānbēi i den store Khingan. Den sistnevnte gruppen ga senere opphav til khitanerne og mongolene.[2]

Navn[rediger | rediger kilde]

Det klassisk kinesiske navnet dōnghú () betyr ordrett «de østlige barbarer».[3] Ordet dōnghú står i kontrast til ordet xīhú (西胡) som betyr «vestlige barbarer» eller «ikke-kinesiske folk i vest». Det står også i kontrast med de fem barbarer 五胡 (wǔhú) eller de fem nordlige nomadiske stammer som var involvert i opprøret til de fem barbarer (304–316 e.Kr.). Hill (2009:59) oversetter xīhú som «vestlige Hu» og merker seg:

SitatBegrepet hu 胡 ble brukt til å betegne ikke-Han-kinesiske folkegrupper. Det blir noe feilaktig vanligvis oversatt med «barbarer». Mens det noen ganger ble brukt på denne generelle måten for å beskrive folk som ikke var av Han-herkomst, og bar de samme negative undertoner som det engelske ordet, var ikke dette alltid tilfelle. Mest vanlig blir det brukt til å betegne folk, vanligvis av kaukasoid eller delvis kaukasoid type, som levde nord for og vest for Kina. (2009:453)Sitat


Stammer som nedstammer fra Dōnghú

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oriental Discovery 2014
  2. ^ Janhunen 2006, side 405-406
  3. ^ Liang (1992) and DeFrancis (2003).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Nettsteder[rediger | rediger kilde]