Donauskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landskap nær Regensburg med Scheuchenberg. Maleri av Albrecht Altdorfer

Donauskolen (tysk: Donauschule eller Donaustil) er betegnelsen på en stilretning i malerkunsten representert av gruppe tyske og østerrikske kunstnere fra den første tredel av det 16. århundret. Kunstnerne virket hver for seg slik at begrepet mer er konstruert av hensiktsmessighet enn som uttrykk for en gruppetilhørighet.

Begrepshistorie[rediger | rediger kilde]

Begrepet "Donaustil" ble første gang brukt og definert i 1892 av Theodor von Frimmel i hans kritikk av kunsthistorikeren og berlineren Max Jakob Friedländers avhandling over Albrecht Altdorfer. Han fant karakteristiske trekk i malerkunsten i donauregionen som var forskjellig fra den øvrige tyske malerkunsten og han anså Albrecht Altdorfer som stilens fremste representant. I årene som fulgte ble begrepet stadig og noe ureflektert anvendt selv om Max Jakob Friedländer allerede i 1922 kritiserte begrepets unøyaktighet og krevde en klarere formulering av stilretningen.[1]

Karakteristiske trekk ved stilretningen[rediger | rediger kilde]

Donauskolens medlemmer konsentrerte seg gjerne om landskapet og da særlig skogene og åsene langs Donau, men uten tilstedeværelse i bildene av menneskelige figurer. Dersom mennesket likevel opptrer i bildet er naturen gjerne uttrykt symbolistisk. Ved en korsfestelse vil for eksempel himmelen over være malt med svarte skyer.

Stilen var ekspressiv om ikke akkurat ekspresjonistisk. Den var lite preget av det italienske og representerte også et klart brudd med finishen som var vanlig i nordeuropeisk renessanse, idet man anvendte en mer malerisk i betydningen utbroderende stil.

Representanter for stilretningen[rediger | rediger kilde]

Flere av gruppens medlemmer var dyktige håndverkere i trykkekunsten, vanligvis i etsning. Deres figurer er inspirert av Matthias Grünewald og ofte svært ekspressive.

Blant medlemmene var:

Lucas Cranach den eldre influerte sterkt på stilen og ble fra tid til annen ansett som medlem av Donauskolen.

Geografisk gjorde Donauskolen seg først og fremst gjeldende i de tyske byene Regensburg og Passau og i tillegg i enkelte østerrikske klostre som Stift Sankt Florian og Stift Melk.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Stange, Alfred. Malerei der Donauschule. München: Bruckmann, 1971.
  • Stadlober, Margit. Der Wald in der Malerei und der Graphik des Donaustils. Wien: Böhlau, 2006, ISBN 3205774728

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Margit Stadlober: Der Wald in der Malerei und der Graphik des Donaustils, Wien, Böhlau 2006, s. 13-18.