Donacia simplex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Donacia simplex

Vitenskapelig(e)
navn
:
Donacia simplex
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bladbiller
Slekt: Donacia
Habitat: på planter ved ferskvann
Utbredelse: Europa, ??
finnes i Norge[1]

Donacia simplex er en bille i gruppen sivbukker og tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er registrert i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Donacia simplex er mellom 7-8 mm lang. Kroppen er langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Den er metallisk farget i ulike nyanser av messing- og bronsefarge. Dekkvingene har tydelig punktur, ordnet i langsgående rekker. Halskjoldet har en finere punktur. Bakkroppen smalner bakover. Hodet er fremover-rettet. Beina er mørkere i en blå svart farge og forholdsvis lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene finnes nær ferskvann hvor de lever av å spise blad på næringsplanten. Larvene lever under vannoverflaten. De voksne er særlig aktive i solskinn.

Donacia simplex tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 27. februar 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]