Praktsivbukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Donacia aquatica»)
Praktsivbukk
Nomenklatur
Donacia aquatica
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
praktsivbukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSivbukker
Økologi
Habitat: på planter ved ferskvann
Utbredelse: Europa, ??
finnes i Norge[2]
Praktsivbukk Donacia aquatica [3]

Praktsivbukk (Donacia aquatica) er en bille i gruppen sivbukker og tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[4] Den er registrert i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Praktsivbukk er mellom 6-10 mm lang. Kroppen er langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Overflaten er stort sett naken, men har en kort, tett og fin behåring på halskjoldet og dekkvingene. Den er metallisk farget i ulike nyanser av messing- og bronsefarge, med et kobber farget, rødlig bånd, i hele sin lengde. Midtlinjen (sømmen) er lysere messingfarget. Halskjoldet har punktur, også på midten. Bakkroppen smalner bakover. Hodet er fremover-rettet. Beina er mørke på farge og har en messingglans, de er forholdsvis lange. Baklårene er like langt som dekkvingene og når helt til bakspissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene finnes nær ferskvann hvor de lever av å spise blad på næringsplanten. Blant annet på arter i planteslekten Carex. Larvene lever under vannoverflaten. De voksne er særlig aktive i solskinn.

Praktsivbukk tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. september 2020. Besøkt 23. september 2020. 
  2. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 27. februar 2010
  3. ^ Calwer, Carl Gustav. 1876 . Calwer's Käferbuch. Table 42, Picture 01.
  4. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 23. september 2020. Besøkt 23. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]