Donacia aquatica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Donacia aquatica
Donacia aquatica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Donacia aquatica
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bladbiller
Slekt: Donacia
Habitat: på planter ved ferskvann
Utbredelse: Europa, ??
finnes i Norge[1]
Donacia aquatica [2]

Donacia aquatica er en bille i gruppen sivbukker og tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er registrert i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Donacia aquatica er mellom 6-10 mm lang. Kroppen er langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Overflaten er naken, uten en kort, tett og fin behåring på halskjoldet og dekkvingene. Den er metallisk farget i ulike nyanser av messing- og bronsefarge, med et kobber farget, rødlig bånd, i hele sin lengde. Midtlinjen (sømmen) er lysere messingfarget. Halskjoldet har punktur, også på midten. Bakkroppen smalner bakover. Hodet er fremover-rettet. Beina er mørke på farge og har en messingglans, de er forholdsvis lange. Baklårene er like langt som dekkvingene og når helt til bakspissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene finnes nær ferskvann hvor de lever av å spise blad på næringsplanten. Blant annet på arter i planteslekten Carex. Larvene lever under vannoverflaten. De voksne er særlig aktive i solskinn.

Donacia aquatica tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 27. februar 2010
  2. ^ Calwer, Carl Gustav. 1876 . Calwer's Käferbuch. Table 42, Picture 01.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]