Domra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Domra (russisk: домра) er et russisk klimpre- eller strengeinstrument i luttfamilien med 3–4 metallstrenger og rund kropp. Den spilles ofte sammen med balalaika. Karakteristisk for domraen er den lange halsen. Instrumentet spilles vanligvis med et plekter.

Foruten de trestrengede domraene (stemt i kvarter) finnes også en firestrengers versjon, som stemmes i kvinter på samme måte som fiolin og mandolin. Et lignende instrument er den ukrainske kobza.

Domra finnes i flere størrelser, fra piccolo til kontrabass. Det sistnevnte instrumentet er nesten en meter lang med en halvklode på ca. 80 cm som resonanskasse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Domra forekommer i den russiske litteratur allerede på 1500-tallet. Domraen var på den tid framfor alt et instrument for gjøglere. På 1600-tallet ble gjøglervesenet bekjempet av tsaren og kirken, noe som førte til at instrumentene ble slått i stykker eller brent. Dermed forsvant domraen helt. Dokumentasjonen er mangelfull, det finnes ingen avbildninger og bare noen mindre notater.

Mot slutten av 1800-tallet ble den trestrengede domra rekonstruert av Vasilij Andrejev. Den ble bygd i samme størrelser som fiolinfamiliens: piccolo, prim, alt, tenor, bass og kontrabass. Den firestrengede domraen ble skapt tidlig på 1900-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]