Dolphin Tale

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Dolphin Tale
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 23. september 2011
Prod.landUSA USA
Lengde113 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørCharles Martin Smith
ProdusentBroderick Johnson
Andrew A. Kosove
MusikkMark Isham
Foran kamera
MedvirkendeHarry Connick Jr
Ashley Judd
Nathan Gamble
Kris Kristofferson
Morgan Freeman
Jim Fitzpatrick
Ray McKinnon
Annen informasjon
Budsjett$37 million
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigér på wikidata

Dolphin Tale er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2011 regissert av Charles Martin Smith. Manus ble skrevet av Karen Janszen og Noam Dromi. Hovedrollene spilles av Nathan Gamble, Harry Connick, Jr, Ashley Judd, Kris Kristofferson og Morgan Freeman. Filmen er inspirert av den sanne historien om Winter, en delfin som ble reddet i desember 2005 utenfor kysten av Florida og fraktet til Clearwater Marine Aquarium. Winter mistet deler av halen sin etter å ha blitt viklet inn i et langt tau som var festet til en krabbe-felle. Winter ble senere utstyrt med en protese som hale. En oppfølger, Dolphin Tale 2, ble utgitt 12. september 2014, med muligheter for enda en oppfølger, Dolphin Tale 3.

Sammendrag[edit | edit source]

Filmen åpner med delfiner i sitt naturlige habitat hvor krabbe-fiskere legger ut krabbe-feller. Sawyer Nelson (Nathan Gamble) er en ensom 11 år gammel gutt, og hans eneste venn er hans eldre fetter, Kyle (Austin Stowell), en profesjonell svømmer som følger i sin fars fotspor og verver seg til militæret for å tjene nok penger til å delta i OL. En dag sykler Sawyer langs stranden og en fisker (Richard Libertini), ber om hjelp etter å ha funnet en skadet delfin som har viklet seg inn i en krabbe-felle. De prøver å skaffe hjelp, og redningsarbeidere fra Clearwater Marine Hospital, drevet av Dr. Clay Haskett (Harry Connick Jr), tar imot den skadde delfinen. Clay`s datter Hazel (Cozi Zuehlsdorff) gir delfinen navnet Winter. Akvariumet hadde tidligere to delfiner som ble vellykket returnert til havet. Sawyer sniker seg inn på akvariumet hvor han blir oppdaget av Hazel som lar Sawyer få se Winter. Dr. Clay er i utgangspunktet ikke positiv til å ha Sawyer i nærheten fordi han tror at Sawyer bare kommer til å gå i veien. Men han legger merke til at Winter liker å ha Sawyer i nærheten, og Sawyer får lov til å komme på besøk så ofte han vil.

Sawyer går på sommerskole fordi han hadde veldig stort fravær gjennom skoleåret. Han skulker skolen nesten hver dag for å besøke Winter. Sawyer`s mor, Lorraine (Ashley Judd), oppdager dette, men etter å ha sett Sawyer`s interaksjon med Winter går hun med på å la ham være sammen med Winter i stedet for å gå på sommerskolen. Winter`s hale ble hardt skadd, og den må amputeres. Winter lærer å svømme uten hale ved å bevege seg som en fisk. Under en røntgen oppdager Clay at disse unaturlige bevegelsene ikke er bra for ryggen til delfinen, og hvis den fortsetter å bevege seg på denne måten vil den til slutt dø av de store skadene. Senere får Sawyer vite at fetteren Kyle ble skadet i en eksplosjon og kommer hjem for behandling. Sawyer ønsker at Kyle skal møte Winter, og han venter ivrig på Kyle under en velkommen hjem-fest arrangert av Sawyer`s tante og onkel (Kyle`s foreldre og Lorraine`s søster Alice), men de blir overassket og lei seg når de får vite at Kyle ikke kommer fordi han heller vil bo på sykehuset. Sawyer og Lorraine besøker Kyle som blir behandlet av Dr. Cameron McCarthy (Morgan Freeman) ved sykehusets labratorium for proteser. Til deres store overraskelse blir Kyle flau over å se dem, og han ber dem gå sin vei, noe som gjør Sawyer irritert og sint på Kyle. Kyle og Sawyer går en tur, og de snakker om beinet som Kyle måtte amputere. Sawyer spør Dr. McCarthy om en protese-hale til Winter. McCarthy går med på å lage en slik proteste, og de overbeviser en protese-leverandør (Hanger Prosthetics and Orthotics som leverte Winter`s virkelige hale) å levere delene til en slik protese kostnadsfritt.

Dr. McCarthy lager en midlertidig delfin-hale mens de venter på at den ekte protesen blir produsert. Men Winter liker ikke denne protesten, og han ødelegger den ved å slå den gjentatte ganger mot veggen i bassenget. I mellomtiden får Sawyer enda et problem da en klasse-kamerat, Donovan Peck, slår flere av svømme-rekordene hans. I tillegg er en liten orkan på vei mot byen. Akvariumet, som allerede sliter økonomisk, blir skadet i orkanen, hvoretter styret bestemmer å stenge hele akvariumet og selge tomten til en eiendomsutvikler som vil bygge hotell. De klarer å finne andre hjem til alle dyrene, bortsett fra Winter, som på grunn av tilstanden sin ikke er ønsket av noen, og den risikerer å måtte avlives. Sawyer og Kyle rydder opp ved sykehuset etter orkanen, og de besøker Winter. Kyle ser at Winter er akkurat som ham med en skadet fot. Etter et tilfeldig møte med en mor og datter, som også har en protese, som hørte om Winter og kjørte helt fra Atlanta, Georgia for å se delfinen, kommer Sawyer på en ide for å samle inn penger til akvariumet. Clay er i begynnelsen ikke positiv til ideen, men han ombestemmer seg etter å ha diskutert saken med sin far, Reed (Kris Kristofferson).

Kyle arrangerer et kappløp mot Donovan Peck, og han ber en attraktiv nyhetsreporter, Sandra Sinclair, om å markedsføre arrangementet. Proteste-halen ankommer endelig, men Winter liker ikke den nye halen sin. Sawyer oppdager at Winter egentlig ikke avviser den nye halen sin, men at plasten som er festet til halen irriterer ham. Dr. McCarthy finner opp en alternativ løsning, og Winter godtar halen sin. På dagen for kappløpet mellom Sawyer og Donovan blir Winter sluppet løs i en elv rett før svømmingen skal begynne. Sawyer`s lærer ved sommerskolen berømmet ham for arbeidet hans med delfinen, og han godtar at Sawyer består sommerskolen til tross for at han ikke deltok i alle timene. Fiskeren som først oppdaget Winter donerer 50 dollar og sier, "Winter og jeg er gamle venner." Eiendomsutvikleren, som ser på arrangementet sammen med barnebarnet sitt, går med på å la akvariumet være åpent, og han vil donere penger for å sørge for å holde det åpent. Kyle og Donovan går ut i elven, og konkurransen begynner. Sawyer vinner, med litt hjelp av Winter. Sawyer dykker deretter ut i elven igjen, og svømmer en tur sammen med Winter. Filmen slutter med flere bilder av den virkelige Winter, og den er i fysisk god form. Den viser også flere protese-haler som Winter har brukt.

Rolleliste[edit | edit source]

Eksterne lenker[edit | edit source]