Dollar (Clackmannanshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dollar
Skotsk gælisk: Dolair/Dolar
Utsyn over Dollar
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Clackmannanshire
StatusBy (town)
Retningsnummer01259
Areal1,37 km²
Befolkning2 730 (2014)
Bef.tetthet2 043,8 innb./km²
Kart
Dollar (Clackmannanshire)
56°09′45″N 3°40′05″V

Dollar (skotsk-gælisk: Dolair) er en liten skotsk by i Clackmannanshire. Det er en av landsbyene ved fotene av fjellene, Hillfoots Villages, beliggende mellom fjellområdet Ochil Hills i nord og elven Devon i sør. Dollar ligger ved motorveien A91 som går seg fra Stirling til St Andrews. Byen ligger rundt 5 km øst for Tillicoultry. Sognet Muckhart strekker seg rett opp til den østlige enden av Dollar, til tross for Muckharts langt større størrelse. Det omfatter Dollar Mine og Pitgober.

I henhold til folketelling i 2011 hadde byen en befolkning på 2 717 innbyggere, noe som er beregnet til 2 730 i 2014.[1]

Den fremste attraksjonen i Dollar er det 500 år gamle festningen Castle Campbell, setet i det skotske lavlandet for hertugen av Argyll hvor Maria Stuart, skottenes dronning en gang bodde på 1500-tallet.[2] Bostedet ble valgt grunnet dens nærhet til hoffet i Edinburgh, og til Clackmannan Tower, Alloa, Stirling Castle og Linlithgow Palace. I henhold til Den piktiske krønike ble den norrøne kongen av Dublin, Olav Kvite (irsk: Amlaíb Conung), drept i et slag utkjempet ved Dollar en gang rundt 874 da Causantín mac Cináeda (Konstantin I) var konge av Piktland (Skottland).

William Auld bodde i Dollar til sin død i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dollar (Clackmannanshire), City Population
  2. ^ «Castle Campbell», Marie Stuart

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Dollar, Clackmannanshire – kategori av bilder, video eller lyd på Commons