Dohodno Zdanie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dohodno Zdanie (bulgarsk: Доходно здание; engelsk: profitable building; norsk: næringsbygning) er et monumentalt byggverk ved Frihetsplassen i Ruse, Bulgaria. Bygningen er oppført i 18981902 for å huse det lokale teatret. Bygningens navn er beskrivende for formålet, nemlig å være inntektsbringende for byens skolestyre, ved drift av teater, bibliotek, kasino og butikker. I dag er Dohodno Zdanie et kulturminnesmerke og et symbol for Ruse.

Oppføringen av bygningen møtte flere finansielle vanskeligheter. Skolestyret måtte låne penger hos det private selskapet Stremlenie og landets privatbank Girdap. Byen Ruse belånte til og med sin egen budskap for å oppføre bygget.

De opprinnelige skulpturene som symboliserte landbruk og krig, tegnet av Raul-Paul Brank, ble ansett som for tyske i sitt uttrykk og ble modifisert i mer bulgarsk stil av T Petkov. Teatersalongen ble tegnet av Truniček og Joran Romeo. Romeo arbeidet også med nasjonalteatret i București.

Som følge av pengemangel ble deler av bygningen tatt i bruk allerede før den offisielle åpningen som fant sted i 1900. Den første teaterforestillingen fant sted i 1901, men scenen var ikke fullført før i 1902.

En utvidelse av scenen ble utført i 19331934. En restaurering av bygningen som startet i 1979 var ferdig 15. desember 2006. Bygningen huser teatret Sava Ognjanov og lokalene til det internasjonale Elias Canetti-selskapet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 43°50′53″N 25°57′10″Ø