Doc Martin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Port Isaac, landsbyen hvor TV-serien er spilt inn.

Doc Martin er en engelsk dramaserie som har gått på ITV siden 2004. Serien foregår i den fiktive byen Portwenn i Cornwall, England, og handler om en lege som må gå av som kirurg da han får diagnosen hemofobi (fobi mot å se blod).

Den er spilt inn i Port Isaac, som ligger på Cornwalls nordkyst.

TV-serien har også gått på norsk TV.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Dr. Martin Ellingham (spilt av Martin Clunes) en flink og vellykket kirurg i karkirurgi ved Imperial College London, utvikler hemofobi - frykt for blod, og tvinges til å slutte med å praktisere kirurgi. Han får stillingen som eneste fastlege i den lille landsbyen Portwenn i Cornish, hvor han hadde tilbrakt barndomsferier sammen med sin tante Joan (spilt av Stephanie Cole) og onkel Phil, som eier en lokal gård. Lokalbefolkningen henvender seg til ham som «Doc Martin» og han arver en inkompetent resepsjonist, Elaine Denham. Senere blir denne sekretæren erstattet av Pauline Lamb (spilt av Katherine Parkinson) en ny resepsjonist. Senere tar Morwenna Newcross (spilt av Jessica Ransom) denne stillingen.

TV-programmet kretser rundt Ellingham og hans interaksjoner med landsbyboerne i Cornwall. Til tross for sin medisinske fortreffelighet, er Ellingham ofte gretten, brysk, og han mangler sosiale ferdigheter. Hans direkte, følelsesløse fremgangsmåte støter snart vekk mange landsbyboere. Ellingham og kler seg vanligvis veldig formelt i dress og slips, uavhengig av været eller hva han skal gjøre. Han røyker ikke. Han nøler aldri med å påpeke risikoen ved usunn oppførsel, både i private og i offentlige sammenkomster. Landsbyboerne oppdager til slutt hans frykt for blod, og de hyppige anfallene av kvalme og oppkast som denne frykten forårsaker. Til tross for dette viser Ellingham seg å være en ekspert på å stille diagnoser og reagerer effektivt på forskjellige nødstilfeller i sin medisinske praksis.

Ellingham har et varmt forhold til sin tante Joan, som gir ham mye emosjonell støtte. Når hun dør på grunn av hjerteinfarkt, kommer hennes søster Ruth, en pensjonert psykiater, til Portwenn for å ta seg av hennes saker. Beth bestemmer seg til slutt for å flytte til landsbyen for godt. Et annet tema i løpet av TV-serien er Ellinghams forhold til lærerinne Louisa Glasson . På grunn av hans vanskeligheter med å uttrykke følelser, og hans ufølsomme natur, har forholdet deres mange oppturer og nedturer. Men til slutt får de et barn, og gifter seg.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]