Dobrowolski (forskningsstasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over stasjonens omegn

Dobrowolski (polsk: Stacja im. Antoniego Bolesława Dobrowolskiego; Oazis, russisk: Оазис) er en tidligere polsk forskningsstasjon i Antarktis, beliggende ved innsjøen Algae Lake i den delvis isfrie oasen Bunger Hills i Queen Mary Land. Den ble etablert i februar 1959 ved at Polen overtok den sovjetiske stasjonen Oazis som hadde blitt benyttet 1956–1958.

Oazis[rediger | rediger kilde]

Den åpnet 15. oktober 1956 og bestod av to bygninger for en bemanning på åtte personer. Basen var i bruk til utgangen av 1958. Stasjonen ligger 360 kilometer øst for den russiske basen Mirnyj.

Den ble overtatt av Polen i januar 1959 og omdøpt Stacja im. Antoniego Bolesława Dobrowolskiego.

Et magnetisk observatorium med en plakett til minne om åpningen av stasjonen er oppført på Antarktistraktatens liste over historiske steder og kulturminner i Antarktis.[1]

Dobrowolski[rediger | rediger kilde]

Basen består av to bygninger for en bemanning på åtte personer. På grunn av vanskelig tilgjengelig, ble stasjonen bare benyttet en kort periode. I februar 1979 ble stasjonen tatt i bruk igjen, men et forsøk på å overvintre mislyktes og mannskapet måtte evakueres til den sovjetiske stasjonen Mirnyj 360 kilometer lenger vest.

Stasjonen er oppkalt etter den polske geofysikeren og meteorologen Antoni Bolesław Dobrowolski.

Om lag sju kilometer vest for Dobrowolski har Australia siden 1986 drevet sommerbasen Edgeworth David Base.

En betongsøyle oppført av den første polske antarktisekspedisjonen for å gjennomføre gravitasjonsmålinger i januar 1959 er oppført på Antarktistraktatens liste over historiske steder og kulturminner i Antarktis.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Revised List of Historic Sites and Monuments» (PDF). Det antarktiske traktatsekretariat. 2015. Besøkt 20. januar 2016.