Do They Know It’s Christmas?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Do They Know It's Christmas?»
B-side«Feed the World»
Artist, bandLive Aid
Innspilt25. november 1984
SjangerRock
SpråkEngelsk
PlateselskapPhonogram Records
Columbia Records
Komponist(er)Bob Geldof, Midge Ure
Låtskriver(e)Bob Geldof
Midge Ure
Produsent(er)Midge Ure

«Do They Know It's Christmas?» er en sang skrevet av Bob Geldof og Midge Ure, og ble spilt inn, produsert og mikset i løpet av 24 timer 25. november 1984 da de fikk et døgns gratis studiotid denne dagen. Sangen ble gitt ut som single med Band Aid 3. desember 1984. Den er senere gitt ut i flere versjoner. Geldof skrev i hovedsak teksten, mens Ure laget musikken og sto for korarrangementet. Ure var også produsent.

Formål[rediger | rediger kilde]

Initiativet til sangen ble tatt av Bob Geldof etter at han hadde han hadde sett en dokumentarfilm av Michael Buerk om sultkatastrofen i EtiopiaBBC. Geldof tok umiddelbart kontakt med Ure fra Ultravox og de skrev sangen på svært kort tid. Formålet med utgivelsen var å reise penger, men særlig få sultkatastrofen i Etiopia, som på dette tidspunktet hadde pågått i tre år uten internasjonal oppmerksomhet, på den internasjonale dagsordenen. Dette lyktes de med. Som også andre julesanger, blir den hentet fram igjen i førjulstider og allerede året etter vendte sangen tilbake til de britiske hitlistene og fikk en plassering på tredjeplass uken etter julen 1985.

Også en versjon fra november 2004, produsert i anledning av 20-årsjubileet av den første innspillingen, nådde også førsteplassen på hitlistene også dette året.

Dagen etter utgivelsen i 1984 var Geldof på frokostsendingene til BBC og lovet at hver penny av salgetskulle gå til de sultrammede. Dette førte til en konflikt med myndighetene, da de nektet å gi fra seg omsetningsskatten VAT på salget av singlen. Geldof utfordret statsminister Margaret Thatcher direkte, og etter en offentlig polemikk og under presset fra den offentlige opinionen måtte regjeringen gi seg og ga avgiftspengene tilbake til formålet.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Sangen består av to deler, en versedel og en overgang, hvor de enkelte kormedlemmene sang hver sin strofe, og et refreng i form at to repeterende strofer med hele ensemblet. Kordelen la Ure på rett før innspillingen, og er i sin stil svært lik mye av det han laget med Ultravox, som for eksempel «Hymn» fra to år tidligere. Musikken kjennetegnes av markert bruk av trommer, blant annet spilt av Phil Collins, og er i hovedsak basert på synthesizer, og har klare elementer fra new romantic-sjangeren.

Sangen ble en kjempehit, og solgte en million eksemplarer allerede første uken. Den lå øverst på de britiske hitlistene i fire uker.

Tekst[rediger | rediger kilde]

Sangens tema er at mens man i de rike landene i vesten feirer jul og koser seg, dør våre medmennesker i sultkatastrofer andre steder, i dette tilfellet i Etiopia.

Bono var i utgangspunktet lite glad for den strofen han sang, «Tonight thank God it's them instead of you.». Senere måtte han medgi at det var en smertefull sannhet i den, at mens vi kan føle med og få skyldfølelse av andres lidelse, er vi allikevel ikke i stand til å ta inn over oss deres lidelse. Geldofs tanke bak strofen var at vi må være takknemlige for at våre egne kjære ikke er i den situasjonen som de nødstedte er. Ure tok opp denne strofen i samme oktav som resten av sangen, men Bono sang den en oktav opp da det ble hans tur til opptak, og det får en virkningen av et element av desperasjon i fremføringen. Det ble med dette ene opptaket.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

rekkefølgen fra platecoveret:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
«The NeverEnding Story» med Limahl
Nummer 1 på VG-lista med Band Aid
(Uke 3–5 1985)
Neste mottaker:
«I Want to Know What Love Is» med Foreigner
Forrige mottaker:
«Call on Me» med Eric Prydz
Nummer 1 på VG-lista med Band Aid 20
(Uke 50–52 2004)
Neste mottaker:
«Call on Me» med Eric Prydz