Dmitrij Laptev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dmitrij Laptev
Født1701Rediger på Wikidata
Bolotovo
Død20. jan. 1771Rediger på Wikidata
Bolotovo
Beskjeftigelse
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet

Dmitrij Jakovlevitsj Laptev (russisk: Дмитрий Яковлевич Лаптев, født 1701, død 20. januarjul./ 31. januar 1771greg.) var en russisk viseadmiral og utforsker av Arktis.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dmitrij Laptev ble født i landsbyen Bolotovo, nær Velikije Luki, i 1701. Bolotovo var eid av hans far Jakov Laptev. Jakovs bror, Prokofiy Laptev, eide et gods i nærheten, kalt Pokarevo, hvor Dmitrijs fetter, Khariton Laptev, ble født i 1700.

Offiser, oppdagelsesreisende[rediger | rediger kilde]

Dmitrij Laptev startet startet sin karriere i marinen som en kadett i 1718. I 1736 ble han utnevnt til leder for en av gruppen i den andre Kamtsjatkaekspedisjonen. Etter sine reiser til lands og til havs i 1739—1742 beskrev Laptev kystlinjen fra munningen av Lena til Kapp Bolsjoj Baranov (øst for Kolymas munning), nedslagsfeltet og munningen til elva Anadyr, og landruten fra Anadyrfestningen til Penzjinskajabukta. I 1741—1742 kartla Laptev elvene i Bolsjoj Anjuj og Anadyr. Etter ekspedisjonen fortsatte han sin militærtjeneste i Østersjøflåten. Laptev ble forfremmet til viseadmiral i 1762, og gikk av samme år.

Laptevhavet er oppkalt etter Dmitrij Laptev (og Khariton Laptev). Et nes i deltaet til elva Lena, og et sund mellom Bolsjoj Ljakhovskijøya og det asiatiske fastlandet bærer også hans navn.

Kilder[rediger | rediger kilde]