Hopp til innhold

Dmitrij Laptev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dmitrij Laptev
Født1701Rediger på Wikidata
Bolotovo
Død20. jan. 1771Rediger på Wikidata
Bolotovo
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, militært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet

Dmitrij Jakovlevitsj Laptev (russisk: Дмитрий Яковлевич Лаптев, født 1701, død 20. januarjul./ 31. januar 1771greg.) var en russisk viseadmiral og utforsker av Arktis.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Dmitrij Laptev ble født i landsbyen Bolotovo, nær Velikije Luki, i 1701. Bolotovo var eid av hans far Jakov Laptev. Jakovs bror, Prokofiy Laptev, eide et gods i nærheten, kalt Pokarevo, hvor Dmitrijs fetter, Khariton Laptev, ble født i 1700.

Offiser, oppdagelsesreisende

[rediger | rediger kilde]

Dmitrij Laptev startet startet sin karriere i marinen som en kadett i 1718. I 1736 ble han utnevnt til leder for en av gruppen i den andre Kamtsjatkaekspedisjonen. Etter sine reiser til lands og til havs i 1739—1742 beskrev Laptev kystlinjen fra munningen av Lena til Kapp Bolsjoj Baranov (øst for Kolymas munning), nedslagsfeltet og munningen til elva Anadyr, og landruten fra Anadyrfestningen til Penzjinskajabukta. I 1741—1742 kartla Laptev elvene i Bolsjoj Anjuj og Anadyr. Etter ekspedisjonen fortsatte han sin militærtjeneste i Østersjøflåten. Laptev ble forfremmet til viseadmiral i 1762, og gikk av samme år.

Laptevhavet er oppkalt etter Dmitrij Laptev (og Khariton Laptev). Et nes i deltaet til elva Lena, og et sund mellom Bolsjoj Ljakhovskijøya og det asiatiske fastlandet bærer også hans navn.