Dmitrij Abramovitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dmitrij Abramovitsj
Портрет Дмитрия Ивановича Абрамовича.jpg
Født26. juli 1873Rediger på Wikidata
GulevitsjiRediger på Wikidata
Død4. mars 1955Rediger på Wikidata (81 år)
VilniusRediger på Wikidata
Beskjeftigelse HistorikerRediger på Wikidata
Utdannet ved St. Petersburgs teologiske akademiRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Aleksey ShakhmatovRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, SovjetunionenRediger på Wikidata
Medlem av Sovjetunionens vitenskapsakademiRediger på Wikidata
Utmerkelser 2. klasse av Sankta Annas orden, 3. klasse av Sankta Annas orden, 2. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, 3. klasse av Sankt Stanislaus-ordenenRediger på Wikidata

Dmitrij Ivanovitsj Abramovitsj (russisk Дми́трий Ива́нович Абрамо́вич, 26. julijul./ 7. august 1873greg. i guvernementet Volynia, død 4. mars 1955 i Vilnius) var en sovjetisk filolog og litteraturhistoriker.

Abramovitsj kom fra en prestefamilie, og gikk ut av presteseminaret i Volynia. Han ble deretter elev ved det teologiske seminaret i St. Petersburg, hvor han siden fikk en lærestol i russisk og kirkeslavisk språk og russisk litteraturhistorie. I 1909 måtte han forlate lærerstillingen på grunn av uttalelser han hadde kommet med under undervisningen i moderne russisk litteratur. I årene fra 1909 til 1919 underviste han i russisk litteraturhistorie og språk ved forskjellige skoler. Fra 1910 til 1927 var han dessuten medarbeider ved avdelingen for håndskrifter i Det russiske nasjonalbiblioteket.

I 1927 ble Abramovitsj arrestert og sendt til Solovki-øyene. Han satt i fengsel i fem år. Fra 1939 til 1941 underviste han ved lærerskolen i Smolensk. Etter andre verdenskrig ble han professor i russisk litteraturhistorie ved universitetet i Vilnius.