Djursholmsbanan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Djursholmsbanan (DjB) var det opprinnelige navnet på en smalsporet, 891 mm (2 ft 11 332 i) svensk tre fot sporvidde mellom Stockholm og Djursholm i Stockholm, Sverige. Banen er nå en del av Roslagsbanan, men den eldste linjen ble nedlagt i 1976.

Historie[rediger | rediger kilde]

Djursholmsbanan ble innviet den 20. desember 1890, som en sidebane til Stockholm–Roslagens Järnvägar, senere omdøpt Djursholms Ösby-banen. Banen var opprinnelig eiet av eiendomsselskapet Djursholms AB, som hadde blitt grunnlagt i 1889 for å utvikle hagebyen Djursholm på land rundt Djursholm slott.[1] Etableringen av jernbanen var en viktig del i det å gjøre Djursholm attraktiv for potensielle kjøpere av boligtomter i det nye samfunnet, noe som ga dem mulighet for god kommunikasjon til Stockholm.

Togene på Djursholmsbanan var dampdrevet, men ble elektrifisert da banen bygde sin egen kullfyrte kraftstasjon i Stocksund havn, nær Stocksund jernbanestasjon.[2] Hvordan et av banens venteskur så ut kan man fremdeles se på Roslagsbanans hodepass, Vendevägen. Ved Långängen fantes også en 12 meter lang perrong. I 1925 ble linjen forlenget slik at l den kom noe nærmere bebyggelsen i Stocksund.[3] Linjene nord og øst for Djursholms Ösby var eiet av Djursholmsbanan, mens togene delte spor med den dampdrevne Rimbo-banen Stockholm–Roslagens Järnvägar (SRJ) mellom Djursholms Ösby og Stockholms østbanestasjon. Fra østbanestasjon kunne Djursholm-togene påneget spor komme nærmere sentrum ved Engelbrektsplan.

Djursholm Ösby jernbanestsjon i 1926 med DjB sporet til høyre mot det sentrale Djursholm.

En annen linje i den vestlige delen av Djursholm ble åpnet i 1910.Den gikk til Altorp. Den opprinnelige planen var å koble de to linjene i nord, slik at passasjerer sapp å reise hele veien rundt Djursholm, men den nye linjen ble til slutt i stedet lagt til de nye nabolaget Näsbypark i kjøpesenteret i Täby kommune.

DjB ble til slutt overtatt av SRJ, som i sin tur ble nationalisert i 1959. De sørlige delene av den tidligere SRJ banen, inkludert Djusholmsbanan, ble overtatt av Storstockholms lokaltrafik (SL) noen år senere. SL ga sin del av det tidligere SRJ linjenett det nye navnet Roslagsbanan. På midten av 1900-tallet hadde alle disse linjene blitt elektrifisert.

Trikkesporet til Engelbrektsplan ble stengt i 1960, men i stedet, passasjerer som kommer til Stockholm Øst-Banestasjon har forbindelse til Stockholm t gjennom de tilstøtende Tekniska högskolan T-banestasjon siden 1973.

Den eldste linjen mellom Djursholms Ösby og Eddavägen ble stengt i 1976, på grunn av lavt antall passasjerer i den relativt tynt befolket hagebyen.

Referanser[rediger | rediger kilde]