Divergent (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen se: Divergent (film)
Divergent
Forfatter(e)Veronica Roth
SpråkAmerikansk-engelsk, engelsk
SjangerEventyr, science fiction
Utgitt25. april 2011
OCLC779698286, 670476176

Divergent er den amerikanske forfatteren Veronica Roths debutroman. Den ble utgitt av Harpercollins barnebøker i 2011. Romanen er den første i Divergent-trilogien, dystopiske romaner satt i Divergent-universet. Boken ble filmatisert i 2014.

Handling[rediger | rediger kilde]

I et post-apokalyptisk Chicago blir overlevende delt inn i fem ulike fraksjoner: Abnegasjon, de uselviske. Amity, de fredelige. Candor, de ærlige- Dauntless, de modige. Erudite, de intelligente. Alle 16-åringer skal testes for å bestemme hva slags fraksjon som passer dem best. Men ungdommene velger deres egen fraksjon ved en seremoni. De som ikke gjennomfører denne innvielsen blir "Fraksjonsløse" og lever som hjemløse som utstøtte. Hovedpersonen, 16 år gamle Beatrice Prior, klarte ikke å velge før hun tok testen. Hennes mangelfulle test-resultater markerte henne som "Divergent" og test-administrator Tori, advarer henne om å aldri si det til noen.

Forvirret og usikker over hennes egen fremtid, bestemmer Beatrice seg for å bli med Dauntless. Hennes bror Caleb velger Eruditt. De nye Dauntless må hoppe på et tog i bevegelse for å komme til Dauntless-hovedkvarteret. De fleste klarer det, men en innviet faller til hennes død, og en annen er alt for redd til å hoppe. Når de senere får ordre om å hoppe inn til inngangspartiet, hopper Beatrice først. Tris møter en instruktør som kaller seg for Four som forklarer at i motsetning til de andre fraksjonene, som godtar alle vellykkede innviede, er det bare de 10 beste Dauntless-innviede som blir igjen. Men resten av dem blir fraksjonsløse. I første fase av innvielsen blir de trent i våpen, kniver og nærkamp. Til tross for sin manglende fysiske styrke kommer Tris på sjette plass.

Eruditt kommer i konflikt mot byens ledelse og beskylder lederen, Marcus, for å ha misbrukt hans egen sønn. Ryktene drives av det faktum at sønnen til Marcus, så vel som Tris og Caleb, alle har forlatt Abnegation, som også påstås å skaffe forsyninger utelukkende til seg selv. De innviede går inn i andre etappe og møter hallusinasjoner basert på deres dypeste frykt. Tris oppdager at Four egentlig er Marcus sin sønn Tobias, og at påstandene om misbruk var sant. Four avdekker Erudite sine planer om å bruke Dauntless til å arrangere et angrep mot Abnegation.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]