Diva (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Diva
Nasjonalitet Frankrike Frankrike
Språk Fransk
Sjanger Actionthriller
Drama
Mystery
Kultfilm
Romantikk
Regissør Jean-Jacques Beineix
Manus Jean-Jacques Beineix
Jean Van Hamme
Delacorta (bok)
Produsent Claudie Ossard
Irène Silberman
Serge Silberman
Medvirkende Frédéric Andréi
Wilhelmenia Wiggins Fernandez
Richard Bohringer
Musikk Vladimir Cosma
Sjeffotograf Philippe Rousselot
Klipp Monique Prim
Marie-Josèphe Yoyotte
Filmselskap United Artists
Utgitt Frankrike 11. mars 1981
Sovjetunionen 1981
Canada 1981
Norge 1982
USA 1982
Lengde 117 min
Aldersgrense 16 år (1982)
IMDb

Diva er en fransk actionthriller-, drama-, mystery og kultfilm fra 1981 regissert av Jean-Jacques Beineix. Hovedrollene spilles av Frédéric Andréi og Wilhelmenia Wiggins Fernandez.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jules (Frédéric Andréi) er en ung mann som er voldsomt opptatt av opera, og da en svart, kvinnelig stjerne ved navn Cynthia (Wilhelmenia) besøker Paris, tar han det eneste kjente høykvalitets piratopptaket av hennes konsertopptreden. Ved en tilfeldighet blir han samtidig blandet opp i narkotikasak ved at han uvitende kommer i besittelse av et annet opptak som inneholder vitnemålet til en prostituert, som ekponerer Saporta, en høytrankende politioffiser som sjef for en narkoliga. Den prostituerte kvinnen rekker å kaste opptaket opp i bagen til Jules før hun blir myrdet. Snart blir han jaget av to kinesiske leiemordere og må søke tilflukt hos en grupper venner. Samtidig med dette får han stadig mere kontakt med operasangerinnen Cynthia.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Diva vant i 1982 fire César Awards og i 1983 en pris ved Kansas City Film Critics Circle Awards. Den ble i 1982 nominert til en BAFTA-pris for beste utenlandske film [1].

Diva anses som en kultfilm og beskrives som en hypertrendy, halvsurrealistisk billedbok. Den er blitt en kultfilm på grunn av sitt interiør, merkelige skikkelser og fotografering.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]