Diskusjon:Vinnufallet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Vinnufossen»)

Navn på fossen[rediger kilde]

Heter ikke denne fossen Vinnufossen, etter bekken Vinnu, slik det er angitt i World Waterfall Database? –Peter J. Acklam 25. mar 2006 kl.14:07 (UTC)

Navnet på artikkelen bør endres til Vinnufossen, som er korrekt navn. Elven/bekken heter Vinnu (offisielt navn, se N50),dette er fossen i Vinnu og heter følgelig Vinnufosen, som også er lokalnavnet. Får ikke gjort dette nå, låst database, og er usikker på hvordan legge opp redirect fra gml.navn.Carl S Bj 6. feb 2007 kl. 13:10 (CET)
Det ligger alt en redirect til Vinnufjellfossen på Vinnufjellfossen, her bør det byttes om. Gjør dette en kveld jeg har tid om ikke ville protester. Carl S Bj 6. feb 2007 kl. 13:17 (CET)
Fossen som sådan har ikke noe offisielt navn (altså navn i Sentralt stedsnavnregister), men i alle fall er jeg overbevist om at Vinnufossen er mer korrekt enn Vinnufjellfossen, så jeg har flyttet artikkelen. –Peter J. Acklam 6. feb 2007 kl. 14:16 (CET)

Hei Navnet er ikke, og har heller aldri vært «Vinnufossen». Håper det er mulig å rette dette til korrekt navn som er Vinnu både i tittel og tekst. Se forøvrig kartverket her: https://stadnamn.kartverket.no/fakta/975774

Milkfire (diskusjon) 15. nov. 2019 kl. 20:27 (CET)[svar]

Høyeste enkeltfall[rediger kilde]

Det står både i artikkelen her og på World Waterfall Database at høyeste frie fall er 420 m, men ut fra bildet på World Waterfall Database kan jeg ikke se noe fall som kan være i nærheten av 420 m (halve fossens totale høyde). Stemmer virkelig dette tallet? –Peter J. Acklam 25. mar 2006 kl.14:11 (UTC)

Det eneste stedet på bildet hvor dette kunne være tilfelle ville være det øverste fallet, men da må platået under fallet være så bredt innover at det hele ikke kan regnes som én foss lenger. Jeg foreslår å stryke informasjonen om høyeste frie fall. Bildet har forøvrig tittelen «Vinnufjellsfossen». BjørnN 25. mar 2006 kl.14:24 (UTC)
Totalhøyden er et sted i nærheten av de 820 - fossen bikker kanten rundt kote 900 og jordet i bånn ligger på ca 55, men høyeste frie fall er nok atskillig mindre. En enkel triangulering fra kjøkkenvinduet (som har utsikt til fossen) tilsier rundt 1/5 av de 820 dvs ca 150 m. Ut fra publisiteten om fossen får vi prøve å få oppmålingsingeniøren vår til å måle opp fossen til sommeren... Carl S Bj
Jeg har endret tallene og lagt inn at de er usikre. Hvis jeg tar utgangspunkt i at koten 1500 m går like forbi toppen av Furunebba, ser det for meg ut som om fossen bikker kanten ved kote 1000, men Norgesglasset gir ikke like bra oppløsning som papirkart, så det er mulig jeg leser kartet feil. En offisiell måling hadde vært flott! Akkurat hvor høy fossen er avhenger av hvor stor helningsgrad man krever før det kan kalles en foss. Jeg tror det finnes noen mer eller mindre offisielle verdier for dette, men jeg kommer ikke på dem i farten. –Peter J. Acklam 6. feb 2007 kl. 14:10 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vinnufossen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 12:46 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vinnufossen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. sep. 2017 kl. 10:31 (CEST)[svar]

Riktig navn er Vinnu[rediger kilde]

Hadde vært fint om det korrekte navnet på bekken kunne blitt brukt. «Vinnufossen» blir til stadighet brukt i omtale, men riktig navn er «Vinnu». Det øverste fallet,-der den kommer ut som en samlet foss fra fjellkanten kalles «Vinnufallet», men «Vinnufallet» er da altså kun en del av «Vinnu». Håper det kan la seg gjøre å endre navnet i artikkelen. Milkfire (diskusjon) 16. mai 2018 kl. 14:24 (CEST)[svar]

Vi trenger noe dokumentasjon. --Vennlig hilsen Erik d.y. 27. mai 2018 kl. 01:43 (CEST)[svar]

Her kilder som brukes «Vinnufossen»

--Vennlig hilsen Erik d.y. 27. mai 2018 kl. 01:48 (CEST)[svar]

I følge Kartverket/SSR er Vinnu navnet på bekken, mens navnet på fossen er «Vinnufossen», med «Vinnufallet» også som godkjent form. Det har historisk sett også vært ganske vanlig at bare (tilnærmet) loddrette fall får egne navn, spesielt i mindre elver som det finnes tusenvis av i Norge. Fossen har da som regel fått navnet på elva pluss «fossen», eller «fallet» i noen deler av landet, spesielt Midt-Norge. At «Vinnufallet» bare har vist til det øverste, loddrette fallet i Vinnu er derfor godt mulig. Men som lenkene til Erik viser er det «Vinnufossen» som nå er det vanligst brukte navnet, og da i betydningen hele fallstrekningen fra fjellkanten til dalen under. Mvh Geanixx (diskusjon) 27. mai 2018 kl. 11:25 (CEST)[svar]

Hei! Linkene Erik viser til er dessverre slike som er med å «sementere» det uriktige navnet. Jeg har vokst opp under Vinnu på Vinnavoll (som har navn etter Vinnu. Sjekk gjerne kartverket nå, de har riktig navn. https://stadnamn.kartverket.no/fakta/975774 Milkfire (diskusjon) 16. nov. 2019 kl. 20:39 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vinnufallet. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. aug. 2023 kl. 22:00 (CEST)[svar]