Diskusjon:Utmattelse (medisinsk)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen er oversatt fra engelskspråklige WP - "fatigue". Jeg bedømmer den å være middels god innholdsmessigl Dette usignerte innlegget ble skrevet av Sylvier (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Denne artikkelen er en oversettelse av en dårlig engelsk artikkel. De kildene som oppgis i den engelske artikkelen er tildels mer enn 20 år gamle, i den grad årstall i det hele tatt er oppgitt. En kilde ser ut til å behandle det at man blir utmattet hvis man har vært sportslig aktiv, og det vet vi vel at vi blir og bør bli. I ingressen står: «I kodeverket ICD-10 er det engelskspråklige begrepet «fatigue» oversatt til «uvelhet og tretthet». «Utmattelse» kan være et bedre ord, som i Kronisk utmattelsessyndrom.» Uvelhet og tretthet fortjener vel ikke en egen artikkel i Wikipedia. Resten er en liste over sykdomer man kan bli uvel og slapp av og det er også vanlig å bli når man blir syk. I dag vet vi at det fins noe som heter Kronisk utmattelsessyndrom det har en egen artikkel og oppslaget bør flettes til denne artikkelen.
Det verdifulleste som står i artikkelen er:
  • «Utmattelse er vanligvis et resultat av for mye arbeid, psykisk stress, overstimulering og understimulation, jetlag eller aktiv rekreasjon, depresjon, eller kjedsomhet, sykdom og mangel på søvn. Årsakene kan også være kjemiske, for eksempel forgiftninging, og mineral- eller vitaminmangel. Massivt blodtap gir ofte utmattelse. Utmattelse er noe annet enn døsighet, der pasienten føler behov for søvn. Utmattelse er en normal reaksjon på fysis anstrengelser eller stress, men kan også være et tegn på fysisk sykdom.»' ...'
  • «Midlertidig utmattelse skyldes ofte lite alvorlig sykdom som forkjølelse og er en del av den atferdsmessige responsen på sykdommen, som kommer når immunsystemet bekjemper en infeksjon. Kronisk utmattelse, på den annen side, med varighet på seks måneder eller mer, kan være et symptom ved et stort antall forskjellige sykdommer eller tilstander. Hovedgrupper av sykdommer som innebærer tretthet, inkluderer:» Men skal en liste stå må den bli veldig lang. Det er normalt å bli utmattet av å bli syk. henvisningen til "Kronisk utmattelsessyndrom" er god.
  • Den danske artikkelen er langt bedre den er i alle fall riktig, men er ikke dette ordboksstoff?: «Træthed er et meget normalt symptom på ikke at have sovet nok, og man har derfor ikke nok energi. Hvis man er træt, er det bedste middel at blive helt udhvilet ved at lægge sig og slappe af til man til sidst falder i søvn. Hvis man ikke kan falde i søvn, kan man evt. drikke noget te. Teen kan hjælpe dig med at falde i søvn. Man kan også drikke enten varm eller kold mælk. Træthed kan komme af at man har lavet meget, eller at man bare ikke har fået nok søvn.»
  • Svenskene trekker antagelig trøtthet litt vel langt og burde nøyd seg med å henvise til en ordbok: «Trötthet är en subjektiv upplevelse av energilöshet, kraftlöshet eller orkeslöshet. De bakomliggande neurofysiologiska mekanismerna som orsakar trötthet är inte kända, trots intensiv forskning inom området. Trötthet delas vanligen in i muskulär trötthet, som är känslan av att ens muskler och rörelseapparat är uttröttade, emotionell trötthet, som är ett tillstånd som beskrivs som en känslomässig utmattning med en oförmåga att känna motivation eller starka känslor och kognitiv trötthet som kännetecknas av en subjektiv eller objektiv nedsättning av kognitiva funktioner såsom till exempel minne och koncentrationsförmåga. Trötthet skall inte sammanblandas med det närliggande begreppet sömnighet.» Jeg har problemer med å skille søvninghet fra trøtthet.
  • Tyskerne er antagelig inne på noe for de har delt det hele i minst 4 typer trøtthet: «Ermüdung - Unter Ermüdung versteht man - 1. das gefühlte Bedürfnis nach Schlaf oder die Folge einer Krankheit (Defatigatio) siehe Müdigkeit - 2. die Folgen körperlicher Anstrengung siehe Ermüdung (Physiologie) - 3. diverse Symptome aus dem Symptomkomplex ICD-10 R53 Unwohlsein und Ermüdung - 4. den Alterungsprozess in einem Werkstoff, siehe Materialermüdung - 5. Siehe auch: Erschöpfung, Kurzschlaf» http://de.wikipedia.org/wiki/Ermüdung. Men dette er lettere på tysk fordi de har både Ermüdung og Müdung.

Det eneste som ser ut til å være fast fisk her er henvisningen til kodeverket ICD-10, som kanskje kan fortjene et oppslag, men da må det kodeverket finnes og leses og brukes som kilde. Stallo (diskusjon) 2. des 2012 kl. 11:04 (CET)

Jeg skjønner jo at dette har blitt stående slik. Fatigue og kronisk utmattningssyndrom er to vidt forskjellige lidelser, så fletting må være uaktuelt. Fatigue brukes også i norsk språk, men det kan neppe oversettes som «trøtthet», men snarere forklares som en følelse av «utslitthet». tB (diskusjon) 20. okt. 2019 kl. 15:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Utmattelse (medisinsk). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. jan. 2022 kl. 13:14 (CET)[svar]