Diskusjon:Trosbevegelsen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Følgende er tatt ut

Trosbevegelsen er kontroversiell innenfor kristenheten, blant annet for sitt syn på menighetsledelse der pastoren har uinnskrenket makt, for såkalt herlighetsteologi og for den såkalte JDS-læren.

Grunnen for dette er

  • Ingen norsk trossamfunn får statsstøtte uten at et demokratisk valgt styringsorgan er på plass.
  • Herlighetsteologi var et begrep som dukket opp på 80-yallet og var ganske løst definert. I dag vil de færreste stille seg bak en rendyrket herlighetsteologi.
  • Ingen (?) av de nevnte aktørene er eksponenter for JDS-læren, som også er en lære som er svært vanskelig å definere.

Jeblad 26. feb 2006 kl.22:19 (UTC)

Setningen var kan hende klønete formulert, men jeg mener at referansen til den nevnte kritikken av Trosbevegelsen må tilbake i artikkelen, i en eller annen form. Debatten var jo sist gang oppe i forbindelse med splittelsen i Levende Ord, der det nettopp var synet på menighetsledelse som var hovedsaken. Og alle de sentrale lederne i Trosbevegelsen, både i USA (Hagin/Hinn/Copeland) og Skandinavia (Ekman/Åleskjær) har blitt kritisert for herlighetsteologi og for å ha støttet JDS-læren. Jeg har ikke tid akkurat nå, men vil komme tilbake med et forslag til alternativ formulering seinere. Linuxboksen
Da må du først definere at disse trossamfunnene har en enhetlig ledelse, at de aktuelle personene er representative og at de aktuelle menighetene har internasjonal innflytelse. Det er større sprik i type lederstruktur innen trosbevegelsen enn i noen annen kristen bevegelse jeg kjenner til. Jeg vil gjøre deg oppmerksom på at du allerede ved å påstå at det finnes «sentrale ledere» er på vei vekk fra de faktiske forhold, dette er frittstående og uavhengige menigheter. — Jeblad 23. jul 2006 kl.12:53 (UTC)
Som sagt, jeg skal komme tilbake til saken her på diskusjonssida seinere, med forslag til alternativ tekst, før jeg gjør noe som helst mer med selve artikkelen. I mellomtida kan du for eksempel sjekke ut hva den engelske versjonen av Wikipedia har å si om nettopp Trosbevegelsen og deres forhold til herlighetsteologi (http://en.wikipedia.org/wiki/Word_of_Faith#Prosperity) og JDS (http://en.wikipedia.org/wiki/Word_of_Faith#Jesus_died_spiritually).
At Kenneth Copeland, Benny Hinn og Kenneth Hagin har vært sentrale ledere innenfor trosbevegelsen er heller ikke særlig vanskelig å underbygge. Det er bare å ta turen innom en hvilken som helst bokhandel som tilhører Levende Ord, OKS, Livets Ord eller en annen skandinavisk TB-menighet, så ser du selv hvilken litteratur som tilbys, og hvem som er forfatterne.
(Du slipper å bemerke at mitt siste avsnitt grenser til original research, det er jeg fullt klar over. Å skaffe eksterne kilder for informasjonen vil derfor kreve litt lengre tid, men det kommer. Jeg vet hva jeg skal lete etter.).
Linuxboksen
Du vil også høyst sannsynlig finne litteratur av pinsevenner, baptister og andre. Også en langhåra fyr fra jesusbevegelsen finnes der. Jeg tror til og med du finner en bok med en masse sitater av en jøde selv om jeg mener bestemt at Åge Åleskjær ikke er jøde. — Jeblad 23. jul 2006 kl.14:46 (UTC)
Angående dine lenker, mye av det du viser til er om pinsevenner og karismatiske menigheter. Hvis du blander sammen pinsevenner, karismatiske menigheter og trosmenigheter så tror jeg kanskje at det ikke er så lurt å skrive om noen av dem. Dette gjelder forsåvidt også for den engelske artikkelen. Trosmenigheter er ofte ansett som karismatriske menigheter, men en karismatisk menighet ikke generelt er en trosmenighet. Det finnes karismatiske menigheter både blant lutheranere og katolikker. Oasebevegelsen er for eksempel sterkt karismatisk og har røttene sine blant lutheranere. Pinsevenner er også lite koherente i forskjellige land, hvor de enkelte steder er tilnærmet katolske i formen. Etter en rask gjennomlesing av deler av den aktuelle siden så er jeg ikke imponert over kvaliteten på den engelske artikkelen. Når det gjelder JDS-læren så er det såvidt meg bekjent kun noen ganske få som prøver å henge denne på trosbevegelsen og enkeltpersoner innen denne spesielt. Dette matrialet er relativt lett å finne på nettet men egner seg ikke som dokumentasjon i Wikipedia. — Jeblad 23. jul 2006 kl.15:10 (UTC)
Nå argumenterer du for at jorda er rund. Det er ingen som har sagt at det bare er Trosbevegelsen som er karismatikere. Det vi er uenige om er om Copeland, Hinn og Hagin og deres lære er representative for Trosbevegelsen, og det mener jeg bestemt at de er. Men som sagt, jeg vil eventuelt komme tilbake til dette seinere, når jeg har noen solide referanser å slå i bordet med. Akkurat nå virker det som om vi bare snakker forbi hverandre, og det fører ingen steder. Linuxboksen
Du lenker til en tekst som starter med «Word of Faith, also known as Word-Faith or simply Faith, is a movement within Pentecostal and charismatic churches worldwide.» Utover at den aktuelle artikkelen starter med en påstand som er grunnleggende feil, hvordan mener du at dine utsagn skal tolkes? — Jeblad 23. jul 2006 kl.15:50 (UTC)
Jeg viste til helt spesifikke avsnitt i den engelske versjonen i Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Word_of_Faith#Prosperity og http://en.wikipedia.org/wiki/Word_of_Faith#Jesus_died_spiritually), så jeg må si jeg blir litt overrasket når du svarer med å be meg gjøre rede for helt andre utsagn som står andre steder i artikkelen. Det er _ikke_ slik at jeg går god for alt som står i interwiki-lenker, dersom noen trodde det. Men OK, direkte oversatt til norsk blir vel dette noe slikt som Trosbevegelsen er en bevegelse innenfor de pentekostale og karismatiske kirkesamfunn verden over . Og hva er det som er "grunnleggende feil" med det? Jeg ville vel heller sagt at det er 100% korrekt. At Trosbevegelsen er en retning innenfor den pinsekarismatiske delen av kristenheten er det vel ingen uenighet om? Det burde være unødvendig å presisere at det ikke dermed er sagt at alle pinsekarismatikere tilhører Trosbevegelsen. Her høres det nok en gang ut som om vi snakker forbi hverandre. Linuxboksen

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trosbevegelsen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. aug. 2023 kl. 20:30 (CEST)[svar]