Diskusjon:Skomvær fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anbefalt artikkel Skomvær fyr er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


--M O Haugen (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 16:54 (CET)

Wikipedia Skomvær fyr har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 14, 2019.

Anbefalt[rediger kilde]

Artikkelen er på samme, jevnt gode nivå som flere andre fyr-artikler som har blitt AA. Det er imidlertid noen merknader her med «trenger referanse». Hvis Frankemann (diskusjon · bidrag) eller noen andre kan rette på det, så er det kort vei til kandidatprosess for denne. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 3. feb. 2018 kl. 21:12 (CET)

Referanser

Hei M O Haugen. Har fjernet med nokså hard hånd det som jeg ikke greier å finne kilder til. Skjønner ikke hvor all den detaljert informasjonen om drift og dagligliv er funnet fra, men lokalhistorie tror jeg ofte er dokumentasjon som ikke er digitalisert.

Dette er kanskje litt interessant, men finer ingen kilder:

Den svenske fotografen Sven Hörnell laget en reportasje fra Skomvær fyr sommeren 1954. Den ble publisert i magasinet Time.

Skulle tro at det skulle ligge en del bilder på nettet tatt av Sven Hörnell fra Skomvær, men det finner jeg ikke. Informasjonen om redningsskøytene og skomværvalsen regner jeg med ikke trenger referanser.

Finner ikke noe om dette, men ikke så interessant:

Stasjonen hadde flere strømaggregat: Tre til strømproduksjon og to til produksjon av trykkluft for tåkesignal.

Dette er litt morsom informasjon, men ikke noe jeg greier å finne kilder for.

På Skomvær bodde det fire familier den tiden det var familiestasjon. Øya har ca. 40 da jord. Midt mellom husene er det en brønn. Fyrvokterne hadde rundt 1950, to kyr, én okse, sauer og høns. I 1957 ble stasjonen omgjort til «tørnstasjon» og familiene til fyrvokterne flyttet til Røst og Bodø. Fyvokterne ble da pendlere med tre måneders vakt og tre uker fritørn. Skomvær var meteorologisk stasjon som foretok værobservasjoner hver 4. time året gjennom. I sommerhalvåret var fyret slukket, men pga tåkelur og meteorologisk observasjon var stasjonen bemannet også på denne årstiden.

Har derfor benyttet det som er mulig å kildebelegge. At de hadde en brønn midt mellom husene høres merkelig ut. Ville vært mer sannsynlig om det var en sisterne som samlet vann fra hustakene.

Tror kanskje ikke dette er så relevant:

Det går daglige guidede båtturer fra Røstlandet til fuglefjellene og Skomvær fyr i sommersesongen.

Slik informasjon endres gjerne fra en sesong til den neste. Hilsen --Frankemann (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 09:56 (CET)