Diskusjon:Sjokolade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nahuatl[rediger kilde]

"De fremstilte så en drikk som de kalte «chocolatl» av ristede kakaobønner, vann og litt krydder. Senere ble kakaobønnen brukt som en slags myntenhet. Det norske ordet sjokolade kommer av ordet «chocolatl» på Maya-indianernes språk nahuatl"

Det var vel aztekerne som snakket nahuatl, ikke mayaene. Mayaenes språk er ikke i slekt med aztekernes språk i det hele tatt, så her er det noe feil.


Jeg synes denne artikkelen (og andre med tilsvarende avsnitt, f.eks. Drue) får en noe skjev vinkling (vov ;-). At sjokolade, kakao, druer etc. kan være skadelig for hunder (et riktigere navn på avsnittet ville for øvrig vært «Sjokolade og hunder»), kunne det være fornuftig å gjøre rede for i hovedartikkelen Hund, eventuelt i en underartikkel om Hunder og mat e.l., men på de enkelte oppslagsordene bør dette maksimalt nevnes i en bisetning. Guaca 10. mai 2005 kl.06:55 (UTC)

Jeg synes det er helt naturlig at en artikkel om sjokolade tar med at noen typer sjokolade er skadelig for dyr. At det nå er uforholdsmessig stor vinkling på hunder går seg vel til etterhvert som det blir skrevet mer om sjokolade, vil jeg tro. –Peter J. Acklam 10. mai 2005 kl.07:07 (UTC)

Sjokolade og hunder[rediger kilde]

Mine besteforeldre hadde en hund som ble matet med en melkerullpakke om dagen. Den ble veldig fet, men den døde ikke av det. Burde kanskje spesifisere om dette gjelder all sjokolade. Jeg tror det bare gjelder veldig mørk sjokolade.

Nummerering av film om sjokolade trengs nok ikke.

Sverre

Fjerna nummereringa, laga punktliste isteden. Syns forsåvidt avsnittet med referanser til populærkulturen bare kan få stå, selv om lista kanskje ikke trenger å gjøres mer fullstendig. Hund og hest har jeg veldig lite peiling på, men jeg er litt enig med forrige diskusjon, at det kanskje kan flyttes til en egen artikkel om Mat og hunder eller noe slikt, og så kan det heller refereres til det i teksten til sjokoladeartikkelen. OPus- (Disk.|Bidrag) 7. mar 2006 kl.07:17 (UTC) PS, du kan signere diskusjonsinnleggene dine med å skrive ~~~~

Teobromin øker ikke utskillelsen av efedrin.[rediger kilde]

Teobromin i sjokolade fører ikke til økt utskillelse av efedrin hos hunder eller katter. Efedrin er et plante-alkaloid som ikke kan produseres av dyr. Teobromin blir heller ikke omdannet til efedrin, men hovedsaklig til 7-metylxantin og 3-metylxantin hos hunder. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=6144479&dopt=Abstract

Mørk sjokolade[rediger kilde]

"Mørk sjokolade må inneholde minst 35% kakaomasse, sukker og kakaosmør". Må (mørk) sjokolade inneholde sukker? Det er vanlig ja, men jeg trodde kakaomasse og kakaosmør var nok.

Dessuten mener jeg hvit sjokolade ikke kvalifiserer til å bli kalt sjokolade siden det ikke inneholder kakaomasse. Jeg vil ikke fjerne hvit sjokolade fra artikkelen, men en setning tror jeg ville vært nyttig.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Ketil Kvifte (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sjokolade. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. sep. 2018 kl. 10:21 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sjokolade. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 07:12 (CEST)