Diskusjon:Saltsyre

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sammenblanding[rediger kilde]

Her er det en sammenblanding mellom saltsyre og hydrogenklorid. Blant annet er det oppgitte smeltepunktet og kokepunktet i infoboksen feil. Det er i alle fall ikke riktig for hydrogenklorid, men kanskje for en 25-30% løsning? Foreslår at artikkelen deles i Saltsyre og Hydrogenklorid, slik det er på enWiki. Det er i alle fall misvisende slik det er nå, hvor Hydrogenklorid omdirigeres til saltsyre. Bitjungle 3. apr 2009 kl. 00:31 (CEST)

Nå har jeg skrevet om denne artikkelen til å omhandle saltsyre, samt skrevet en ny artikkel om hydrogenklorid. Omdirigering fra hydrogenklorid til saltsyre gjøres derfor ikke lenger. HCl omdirigeres til hydrogenklorid. Bitjungle 5. apr 2009 kl. 11:31 (CEST)

Sammenblanding/Betegnelsesoppklaring/Fjerning tvilsomme fakta/Norske tall[rediger kilde]

Jeg synes at Hydrogenklorid og Saltsyre gjerne kunne være én artikkel dersom man kan holde tunga rett i munnen i teksten slik at det er helt klart når det skrives om vandig løsning og når ikke. Mener at kjemikere flest bruker disse to begrepene i alt vesentlig om hverandre.

Forholdt meg videre til at de ikke de samles: Innledningen her redegjør nå for vanlig språkbruk og forklarre hvordan man har valgt å dele begrepene her. Anvendelsen av Saltsyre til PVC (uten kilde i teksten) virker helt gal - muligens har man prøvd å indikere at PVCs monomer VCM krever HCl til fremstillingen, men og den eneste industrielle produksjonsprosessen som forbruker HCl (og da vannfritt HCl så vidt jeg vet) er på vei ut (men forsåvidt er HCl et mellomprodukt som dannes og forbrukes under den moderne produksjonsprosessen for fremstilling av monomeren. Saltsyre som reagens for polyuretan (også uten kilde i teksten) synes jeg også virker besynderlig. Ellers har jeg fjernet iallfall de mest merkverdige informasjonene (tallene) i faktaboksen til høyre. Og gjort om tallene i fysikalsk-data-tabellen slik at de har fått norsk desimalskilletegn og fjernet britisk 1000-skilletegn (som var foranledningen for denne endringen da det var et sikkerhetsmessig problem at man anså verdier for 1/100 000-del av reell verdi.) I tabellen rettet jeg også venstre kolonne. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Arildfollestad (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Saltsyre. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. mai 2021 kl. 09:22 (CEST)[svar]