Diskusjon:Russefeiring

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Russ»)
Tidligere anbefalt artikkel Russefeiring var en anbefalt artikkel, hvilket betyr at den tidligere ble vurdert som spesielt lesverdig, til inspirasjon for andre tekster og noe av det beste Wikipedia kunne by på. Artikkelen holder imidlertid ikke lenger den standard som forventes av slikt innhold. Se denne diskusjonen for en begrunnelse av artikkelens revurdering.
Wikipedia Russefeiring har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 17, 2008.

Objektivitet[rediger kilde]

denne artikkelen burde bli merket med objektivitet! den er veldig subejktiv og russefiendlig, blandt annet der det står at russen ofter har knuteregler som innebærer blotting, da dette ikke er et faktum. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Bogean (diskusjon · bidrag) 8. mai 2006 kl.17:43 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

Kan Russefeiring være et mer passende oppslagsord? - Soulkeeper 18. mai 2006 kl.19:25 (UTC)

Ja, støtter det. Beagle84 18. mai 2006 kl.19:33 (UTC)

«Det er forskjellig slags studentikos festing», dette virker svært uklart. Skal det stå studentikos-festing (med bindestrek)? Og «studentikos» og «studentspex» bør forklares.

«Skikkene varierer imidlertid mye fra sted til sted.» Hvis denne setningen refererer kun til Sverige bør det framkomme tydeligere.

«Overdreven russefeiring vil for noen forstyrre skolearbeidet og føre til dårligere eksamensresultater.» Dette bør det kunne skrives mer om.

Perspektiver fra en:Hazing kunne godt flettes inn i artikkelen i forbindelse med seksjonen om overgangsriter.

«Russelua er for øvrig en uhøytidelig variant av den tradisjonelle svarte lua med lang dusk som avgangselevene bar under den avsluttende overrekkelsesseremonien der de fikk eksamenspapirene sine.» Hvilken tradisjon er det egentlig det her refereres til? Når og hvor eksisterte den? Snakkes det her om gymnaselever? __meco 17. jun 2006 kl.21:27 (UTC)

Studentikos er et adjektiv som betyr «som kjennetegner studentlivet» eller «munter, glad, løssloppen på studentvis». Deet er mulig uttrykket oppleves litt fremmed for tenåringene, og det bør kanskje forklares eller byttes ut. Synes ikke en trenger å utdype en:Hazing noe mer, men gjerne sette inn en «se også: Overgangsriter» eller noe tilsvarende. Wolfmann 18. jun 2006 kl.08:46 (UTC)
Har forklart studentspex med studentrevy, tror det holder. Kan for så vidt være et oppslagsord for et svensk kulturfenomen. Prøver også å forklare studentikos, vil ikke fjerne ordet, det rommer mye kulturelt og historisk. Wolfmann 18. jun 2006 kl.08:56 (UTC)

Kategorier[rediger kilde]

Må si jeg synes Utdanning i Norge blir en litt merkelig kategori å plassere Russefeiringsartikkelen i. Har vi ingen bedre kategorier? Som jeg ser det er reussefeiringa langt mer enn et trinn i en 12-årig utdannning, men også et stort og viktig kulturelt fenomen. bombadil 18. jun 2006 kl.09:02 (UTC)


Kortversjon - til portaler og slikt[rediger kilde]

{{{1}}}

Russ og russefeiring er et norsk kulturfenomen som bygger på en dansk tradisjon. Når elevene avslutter videregående skole, kaller de seg russ, og markerer dette med festing og spesielle russeskikker som russeluer, -kort og -biler. Feiringa topper seg ofte opp mot 17. mai da det flere steder er egne russetog etter barnetoget. Andre russetradisjoner er blant annet russekro, russerevy og russeavis (som utgis og selges 17.mai). I Norge har det tradisjonelt vært såkalte rødruss, det vil si elever med examen artium fra gymnas (i dag almennfag ), og blåruss, det vil si elever fra handelsgymnas (i dag almennfag med økonomi). Russeaktivitetene arrangeres ikke av skolene, men av elevene selv.

Drita full[rediger kilde]

Det kunne kanskje nevnes innledningsvis at en sentral del av russefeiringa er å drikke seg snydens... :) --Odd Eivind 24. apr 2008 kl. 09:41 (CEST)

Her står det noe utdypende informasjon som bør integreres i denne artikkelen http://www.forskning.no/artikler/2009/mai/220039 Dette usignerte innlegget ble skrevet av 78.91.52.215 (diskusjon · bidrag) 18. mai 2009 kl. 17:36 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)[svar]

"Gullruss"?[rediger kilde]

En venn av meg har snakket om "gullruss", som skal antageligvis være ledere for de som er på en russebuss. Finnes det slike?Dette usignerte innlegget ble skrevet av Unknown One (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Slik jeg har forstått det er alle som er med i Russens Hovedstyre gullruss og har gullrussekort. - JanFredrikB 29. apr 2011 kl. 16:36 (CEST)

Anbefalt artikkel[rediger kilde]

(Fjernet mal om at artikkelen trenger vedlikehold for å beholde anbefalt-statusen. Vedlikeholdet uteble og anbefalt-statusen ble fjernet. - Soulkeeper 18. mai 2011 kl. 00:54 (CEST))[svar]

Problemer[rediger kilde]

En forsøk på å oppsummere noen av problemene: Midtveis i artikkelen, ca. ved overskriften «Dagens russ» begynner artikkelen å bli rotete (overdreven oppdeling i overskrifter, overlesset med bilder), trolig pga. lappeteppe-aktige tilføyelser i løpet av de tre siste årene. Dessuten er artikkelen helt fri for inline-referanser; det er bare oppgitt noen generelle kilder på slutten, og det er dermed umulig å se hva som dekkes av kildene og hva som ikke gjør det. Artikkelen har også en egen «Kritikk»-seksjon, og har blitt merket med {{Kritikk seksjon}} pga. dette. Lista «Årets russelåt» mangler kontekst eller referanser; det burde stå noe om hva som gjør at en gitt låt kvalifiserer til denne statusen for et år. Alt i alt er artikkelen i mine øyne ikke verdig en AA-status slik den står nå, og bør få en opprydning hvis statusen skal beholdes. - Soulkeeper 29. apr 2011 kl. 15:15 (CEST)

Jeg har nå fjernet {{anbefalt}}-merket. - Soulkeeper 18. mai 2011 kl. 00:54 (CEST)[svar]
Det er mye detaljer med uklar leksikonrelevans, trenger litt oppstramming, kanskje? Mangler også endel kilder. --Mvh Erik d.y. 14. nov. 2015 kl. 23:09 (CET)[svar]

cornua depositurus eller Condura Despitarus[rediger kilde]

I artikkel står det: «Ordet russ skal være en forkortelse for det latinske navnet på denne handlingen, cornua depositurus...»
Condura Despitarus står det her. Hv er rett? mvh Gryphonis (diskusjon) 30. aug 2012 kl. 20:19 (CEST)

rosa russ er fortsatt i bruk[rediger kilde]

jeg så det senest denne uken så rosa russ må flyttes bort fra tidligere brukte farger.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.212.73.96 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Artikkelen har mange bilder som viser nesten det samme. Lett oppstramming en fordel. Mvh Erik d.y. 27. nov. 2016 kl. 11:14 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Russefeiring. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 21:41 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Russefeiring. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 22:39 (CEST)[svar]