Diskusjon:Rosenkorsordenen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

medlemstall[rediger kilde]

Har ingen tall, men det er åpnebart langt flere medlemmer idag, med avdelinger over hele landet, enn ved oppstarten med en håndfull medlemmer i Oslo.--Vindheim 19. nov 2006 kl. 21:46 (CET)

Jeg syns vi skal stille samme krav til dokumentasjon til Rosenkorsordenen som til andre organisasjoner. __meco 19. nov 2006 kl. 22:06 (CET)

Rosenkorsordenen AMORC er ingen avlegger av OTO[rediger kilde]

Sitat fra artikkelen: «Han var i 1909 blitt innviet i Ordo Templi Orientis - av daværende stormester Theodor Reuss. AMORC ble først organisert som amerikansk avdeling av OTO, men reiv seg snart løs.»

Dette er ikke sant. AMORC har ikke på noe tidspunkt vært en avdeling av OTO, og Lewis ble aldri innviet av Theodor Reuss i OTO.

Artikkelforfatteren kan imidlertid ikke klandres for feilen. Dette er nemlig intet annet enn en ren myte, skapt av Robert Vanloo m.fl. Den har - dessverre - ukritisk fått lov til å forplante seg som en kjedereaksjon i oppslagsverker. I 1999 avkreftet AMORC påstandene i et brev:

http://user.cyberlink.ch/~koenig/sunrise/amorc_en.htm

Lewis ble innviet i en Rosenkors-orden i 1909. Innvielses-ritualet skjedde i området nær Toulouse, Frankrike. Etter all sannsynlighet var Harvey Spencer Lewis' kontaktperson i Toulouse en obskur skikkelse ved navn Clovis Lassalle (1864-1937), noe som bekreftes i et personlig brev datert 26.august 1909.

5 år etter at AMORC var blitt grunnlagt, den 28.desember 1920, skrev imidlertid Lewis et brev til Theodor Reuss og ba om en nærmere redegjørelse for en kongress som skulle holdes i Zürich. Reuss besvarte brevet 6 måneder senere, den 19. juni 1921, og informerte om at han hadde besluttet seg å trekke seg fra kongressen.

Senere sendte Theodor Reuss et charter til Lewis der han utnevnte Lewis til "æresmedlem" av OTO. Lewis besvarte ikke brevene, fordi han betvilte oppriktigheten til Reuss. Reuss tok senere AMORC til inntekt for sin egen organisasjon, OTO.

Disse brevene er blitt brukt av blant annet Robert Vanloo som "bevis" på sine hårdnakkede påstander om at AMORC er en "avlegger" av OTO.

Dessverre har denne løgnen ukritisk fått anledning til å spre seg i ulike oppslagsverk. Det finnes ingen dekning for påstandene. Og jeg foreslår at denne artikkelen korrigeres på dette punktet. Jeg vil også være behjelpelig med referanser og henvisninger. -- Ranværing 1. des 2006 kl. 23:29 (CET)

De som besøker kapitolen i Toulouse, slik mange nygifte og turister gjør, kan betrakte to malerier inne i rådhuset. To bestemte tempelinnvielser i Rosenkorsorden A.M.O.R.C. vil utløse en desto større gjenkjennelse. Maleriene sier neppe mye for de fleste forbipasserende, men står der likevel som tause og anonyme vitnesbyrd, om de selvsamme innvielsene i tider før Harvey Spencer Lewis besøkte Toulouse.
Foran meg ligger fotoer av malerier som dessverre ikke kan brukes på wikimedia. Der er også et foto av borgen utenfor Toulouse, der Harvey Spencer Lewis ble innviet i 1909, som heller ikke brukes, fordi det ikke er tatt av meg selv og fordi borgen den idag er privat eiendom.
Poenget er at Robert Vanloos påstander om en sammenheng mellom AMORC og OTO kan motbevises. Nå har jeg nylig brukt NOK 7,600 på flyreiser. Forhåpentligvis har jeg også en dag råd til å reise til disse stedene og bruke mitt eget kamera. Det er ergelig at slike usannheter får stå uimotsagt når gjendrivelsen er å finne i det fulle dagslys.. -- Ranværing 30. sep 2009 kl. 00:04 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rosenkorsordenen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 20:04 (CEST)[svar]