Diskusjon:Ragnar Lodbrok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Opphav ifølge Saxo[rediger kilde]

Teksten sier: 'Både Saxo og islandske kilder har beskrevet ham som sønn av Sigurd Ring, en svensk konge som etter sigende skal ha erobret Danmark, men kildene strides om Ragnar bodde i Sverige eller i Danmark.'

Dette er ikke helt riktig. Saxo beskriver Ragnars far Sigurd (Sivard) ikke som en svensk konge, men som en dansk konge som skal ha kjempet mot et annet kongsemne ved navn Ring. Alle forfedrene til denne Sigurd beskrives også som dansker enda til en viss 'Ole' som skal ha tatt makten snart etter Harald Hildetanns nederlag (som ifølge Saxo ble beseiret av en annen Ring). --95.42.29.86 5. jan. 2017 kl. 22:13 (CET)

Antakelsen om at "Ragnar Lodbrok" historisk sett er bare én person, er svært sterk og neppe riktig[rediger kilde]

Det ser ut til at "Ragnar Lodbrok" kan kildebelegges fra 700-tallet til minst 865. Det betyr at antakelsen om at det bare er én historisk person som ligger til grunn, er svært sterk. En mye rimeligere antakelse, som stemmer med kildene, er at vi har å gjøre med en historisk "kompaktifisering": Flere historiske beretninger og løse tråder er slått sammen til en tettvevd, slik at Ragnar Lodbrok-tradisjonen setter sammen elementer fra flere hold og et lengre tidsrom. Det sterkeste kildebelegget, som dessuten virker rimelig konsistent, er at Ragnar (II) er en dansk-basert krigsherre som opererer 820-845, særlig på Frankrike.

Dette fører til et komplekst og problematisk forhold til den største danske kongen (minst Jylland og Fyn) Horik (Eirik) I. Han ser nemlig ut til å ha drevet et tvetydig spill/diplomati overfor Franrike. Hans tidligere medkonge Harald Klakk oppførte seg jo i hovedsak som en fransk vasall, mens Horik prøvde å få kreditt overfor Karl den skallede for å holde styr på vikingene. Dette innebar at han også var interessert i at det var noe å holde styr på, samtidig som at nærgående operasjoner i Frankrike kunne utløse krigstog for opprydding/straff. Han måtte også holde styr på det innenlandske alliansebildet, med store konflikter innad i familien. Han ble jo drept i kamp med sin nevø i 854.

I denne situasjonen kan Ragnar (II) Lodbrok ha vært en aktør han gjerne ville ha ut av veien, og ting tyder på at denne Ragnar døde ca 845. Da hadde trolig Ragnar I vært død i 30-50 år, og Ragnar III kan ha vært i begynnelsen av sitt virke - han blir jo drept 20 år seinere. Tradisjonen kan godt være sammensatt av beretninger om enda flere Ragnar/Ragnvald/Reginald/..., men for å få en rimelig tolkning av kildene, ser det altså ut til å ha vært minst 3.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ragnar Lodbrok. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. aug. 2018 kl. 18:17 (CEST)