Diskusjon:Psykopati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Diskusjonsiden fra Psykopat - fra før de ble flettet er lagt først her på diskusjonsiden[rediger kilde]

Regelverket tilsier at en ikke skal fjerne det andre skriver så lenge det beviselig ikke er feil. Legg heller til andre meninger. Dette gjelder moderator her som sletter det han selv ikke liker. hilsen radikal.net (redaktør) 25. jan 2006 kl.13:52 Agtfjott m (Tilbakestilte endring av 80.202.111.88 (diskusjon · blokker) til siste versjon av 85.165.33.191)

Dette er uakseptabel oppførsel. Denne artikkelen er rangert av både google og msn som en av tre toppartikler i Norge innen dette emnet, og den eneste som har fullstendige oversikt over de ulike diagnosesystemer. At Agtfjott ikke liker argumentene der gir han ikke rett til å sensurere dem vekk. Gjør vedkommende dette en gang til vil jeg sende inn klage på moderator for å sabotere relevant og saklig innhold i leksikonet.

Noe slikt «regelverk» har vi ikke. At en tekst ikke er beviselig feil betyr ikke at den har noen rett til å være her. Den kan f.eks. være POV eller rett og slett dårlig skrevet, malplassert, unødvendig, you name it! Wolfram 25. jan 2006 kl.17:57 (UTC)
Jeg ser at i det aktuelle tilfellet [1] dreier det seg om at du legger inn lenker til din egen hjemmeside. Dette er en praksis som normalt ikke tillates på Wikipedia. Wolfram 25. jan 2006 kl.18:01 (UTC)
En del stoff lot seg ikke laste og er fjernet fra artikkelen. Annet stoff var ikke spesielt sentralt og ble fjernet. Informasjon om at diagnosen som sådan ikke lengre er i bruk kommer fra en sentralt ansatt medarbeider innen psykisk helsevern i Østfold. Ranking på Google tar jeg normalt ikke hensyn til når det gjelder fagstoff. — Jeblad 25. jan 2006 kl.18:32 (UTC)

Artikkelen bør lenkes til sosiopati[rediger kilde]

Vi får ofte høre om mobbing i norsk arbeidsliv. Jeg foreslår å linke psykopati artikkelen opp mot sosiopati, siden disse går hånd i hånd.

Psykopati er en undergruppe innenfor antisosial personlighetsforstyrrelse, hvor ca. 25 % av disse er det vi regner som psykopater. Er ikke sikker på hvordan flette dette inn uten å overkjøre det som allerede står. Takk for hjelp til dette. Sabrina Segunda.

Diskusjonsiden for Psykopati[rediger kilde]

Fjernet setningen "Tvert i mot er det deres "ofre" som blir syke!" Dette synes nærmest som et følelsesutbrudd og passer ikke i en leksikonsartikkel. Teksten skal være nøktern og behersket - Wikipedia er ikke stedet for å meddele sin eventuelle harme overfor psykopater, selv om dette i mange tilfeller er en forståelig reaksjon. Teksten inneholder en del relevant informasjon, men mer omskrivning må til. Bjartewe 1. jan 2005 kl.20:12 (UTC)

Sosiopat synonymt med psykopat?[rediger kilde]

Stemmer dette da? Ja sosiopat er synonymt med psykopat. begrepet ble benyttet i DSM-II for å skille det man kalte psykopati fra antisosial personlighetsforstyrrelse. Begrepet psykopati var på den tiden (1950-60) veldig sammenblandet med den tyske forståelsen av psykopati, som omfavnet stort sett alle psykiske lidelser. I dag har vi en langt snevrere forståelse av begrepet.

" Hvorfor må psykiske lidelser ha noe med hjerne funksjonen å gjøre? Det er en psykisk sykdom ikke fysisk!"

På samme måte som du gråter når noe trist skjer, reagerer kroppen (fysisk) på psykiske stimuli.

Psykiske lidelser har i høyeste grad med hjernefunksjoner å gjøre. De oppstår når det skjer feil i nettop hjernefunksjoner. Her er en fagartikkel som gir en grundig innføring og forståelse av hjernens kompleksitet.

Jeg fjernet påstanden om at ingen er blitt friske av psykopati. Dette er en gal påstand. Samtidig endret jeg formulering på medikamentell behandling. Det finnes ingen medikamenter laget direkte for behandling av psykopati. -Atzbacher, 30.april 2006.

Jeg fjernet en referanse til Rune Fardal. Såvidt jeg vet er han ikke noe i nærheten av å være objektiv når det gjelder dette temaet. –Peter J. Acklam 14. jul 2006 kl.10:59 (UTC)

Psykopati som diagnose[rediger kilde]

Strengt tatt er vel ikke psykopati en psykiatrisk diagnose hverken i DSM-IV eller ICD 10. Psykopatetien er erstattet med de ulike personlighetsforstyrrelser, som eksempelvis Narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Psykopater og manglende fryktfølelse[rediger kilde]

Påstanden om at psykopater føler mindre frykt enn andre mennesker må dokumenteres. Og beviser innvolveringen i risikabel atferd at psykopater nødvendigvis i mindre grad enn andre mennesker har noen former for sosial angst? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Amebix (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

En god indikasjon på at psykologien ikke er like objektiv som andre vitenskaper.[rediger kilde]

1. Glatthet/overflatisk sjarm.

Så med andre ord er alle politikere psykopater? Det er vel neppe så lurt å ha psykopater til å styre landet.

2. Egosentrisk/storhetsideer om egen verdi.

Jeg synes bevissthet er noe som burde verdsettes høyt, og jeg liker ofte folk med store ego bedre enn folk med små ego. Mange av de historisk mest kjente vitenskapsfolkene hadde enormt store ego. Da jeg var liten og hadde et lite ego, så brukte jeg dessuten å lyve mer, siden jeg ofte ikke turte å fortelle sannheten. Nu som egoet mitt er mye større, så er jeg mye mindre redd for å fortelle sannheten, og derfor lyver jeg nesten aldri.

7. Manglende dybde av følelser.

Hvordan kan man vite hvor dypt andre mennesker føler ting? Følelsene dine er jo noe som er subjektivt til din bevissthet, akkurat slik som smerte, og det finnes så vidt jeg vet ikke noen vitenskapelig måte å måle styrken på følelser.

9. Parasittær livsstil (snylter på andre).

Det er jo bare plantene som ikke snylter på andre. Mennesker spiser planter og dyr, og vi kan vel derfor ansees for å ha en viss parasittær livsstil iforhold til plantene og dyrene som vi spiser. I de sosialistiske samfunnsmodellene er det også slik at folk sine skattepenger går til å finansiere andre folk sine problemer.158.39.241.242 5. okt 2008 kl. 12:58 (CEST)
Det er vanskelig å beskrive hva psykopati og psykologi ikke er. Spesielt når du ikke vet hva det er. SOA 5. okt 2008 kl. 13:25 (CEST)
Det virker i alle fall til meg som om definisjonen på en psykopat er tatt utifra lause lufta, og som om menneskene i realiteten har en mye mer variert og kompleks konstruksjon av egoene sine, som ikke så lett kan settes inn i slike kunstig konstruerte båser som dette. Det virker til meg som om det dere kaller en psykopat, i realiteten kun er et feilkonstruert ego, og manglende funksjonalitet i frontal cortex. Egoer kan nok i realiteten være feilkonstruerte på tilnærmet uendelig mange forskjellige måter. Du kan kanskje snakke om generelle trekk, slik som "et stort ego" og "manglende funksjonalitet i frontal cortex" - noe som forøvrig ser ut til å være blandet sammen i denne definisjonen av en psykopat. Manglende funksjonalitet i frontal cortex er definitivt et sykdomstrekk, men et stort ego vil jeg heller kategorisere som et sunnhetstrekk i de fleste tilfeller. Grunnen til at et stort ego kommer i en negativ belysning her, er på grunn av at dere har blandet sammen et stort ego med manglende funksjonalitet i frontal cortex. Manglende funksjonalitet i frontal cortex fører til dårlig moral, og til at folk ikke kan tenke langt fremover. Det fører ikke nødvendigvis til et stort ego.
Jantelovmentaliteten som sier at du ikke skal tro at du er noe, har opphav i sjalusi fra de folkene som føler seg mindreverdige. Folk som domineres av slike destruktive følelser som sjalusi, er nok mye mindre friske enn de folkene som har god selvtillit.158.39.241.242 5. okt 2008 kl. 14:35 (CEST)

Diagnose?[rediger kilde]

"En psykopat (av psykopati, også kjent som sosiopat) er en diagnostisk betegnelse på et syndrom av abnormale personlighetstrekk"

Dette er ikke korrekt. Psykopati er ikke en diagnose innen psykologi/psykiatri: http://radikal.net/filosofi/psykopati/diagnose.txt

Å definere det som "abnormale personlighetstrekk" er intetsigende.

Anbefaler at en tar utgangspunkt i:

http://en.wikipedia.org/wiki/Psychopathy Psychopathy (IPA: /saɪˈkɒpəθi/[1][2]) is a psychological construct that describes chronic immoral and antisocial behavior.

Antisosial stemmer kun på en måte da mange psykopater er sosiale på overflaten men de blir lett antisosiale senere. Den amerikanske psykiater Akhtar (1992) skrev at sosial oppførsel er vanlig trekk ved psykopati. Hans liste over trekk er velkjente innen akademiske miljøer og finnes her: http://radikal.net/filosofi/psykopati/

Referanse til dette er tatt fra denne boken skrevet av norske fagfolk innen emnet:

Referanse: - Alv A. Dahl og Aud Dalsegg, Sjarmør og tyrann - et innsyn i psykopatenes verden ISBN 82-518-3455-4 - Antall sider: 233. Utgivelsesår 1997.

Filosof 16. mar 2009 kl. 17:06 (CET)

Utgått begrep[rediger kilde]

Ordet psykopat brukes ikke lenger i psykiatrien, man bruker antisosial personlighetsforstyrrelse, eventuelt dyssosial personlighetsforstyrrelse[1]. Å tviholde på "Psykopati" som diagnose når det ikke brukes lenger, er i beste fall bakstrebersk Rkarlsba (diskusjon) 23. mai 2012 kl. 15:16 (CEST)