Diskusjon:Nederlands geografi

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om klima[rediger kilde]

Kopiert fra Helts brukerdiskusjon

Nederland over NAP

Hei! Er både glad og bekymret. Glad fordi denne artikkelen har kommet, men bekymret fordi det etter mitt skjønn står en del ganske unøyaktige ting i avsnittet om klima. Det sies blant annet at landet hverken er spesielt fuktig eller vindfullt. Hva menes med at det ikke er spesielt fuktig? At det ikke regner? Beklager, det stemmer ikke. Det har forekommet tørkeperioder, ja, men generelt er det ikke stort tørrere enn Bergen...
At det ikke er vindfullt, er etter min mening heller ikke korrekt, da det jevnlig advares mot å trafikkere veiene langs kysten her. Det bygges og stadig flere vindmøller - langs kysten. Også det som sies om at det skal være kjølig her er en sannhet med modifikasjoner. Bortsett fra om vinteren, har vi jevnlig hatt temperaturer opp mot 30 grader og over. Om det er kjølig - hvor er det da varmt?
Mht de store elvene, det er ikke merkelig at Nederland oversvømmes, landet befinner seg i deres delta - eller kanskje heller omvendt :). Dersom alle diker og andre forsvarsmekanismer mot høyvann skulle svikte, ville Nederland komme til å se ut slik som på bildet... Det vil si at de tettest befolkede, og økonomisk viktige, områdene vest i landet kommer til å stå under vann...
Dette er ikke noe angrep på deg, men snarere et spørsmål om hjelp... Hvordan kan dette rettes opp på beste måte? Det virker som om det er unøyaktige artikler ute å rusler på andre wikis . Hjelp? Noorse 26. jul 2007 kl. 05:16 (CEST)

Hei tilbake. Jeg regnet med at du kom til å legge merke til denne artikkelen. Jeg har jo stort sett bare oversatt denne artikkelen fra andre prosjekter, og når man oversetter slik er det slett ikke alltid man sjekker fakta nøye nok. Så da er det bra du kan vekke meg, så vi får gjort ting riktig.
Klimabiten kom fra nynorsk. Jeg regner nesten med at det er Frokor som står bak den, han er meteorolog, og har vist interesse for slike ting. Jeg skal høre med ham, og se om vi ikke kan få presisert litt. Når det er sagt, er det vanlig å ha temperaturer opp mot 30-tallet, eller er det bare i sommer? Været har jo vært litt «mot normalt» de siste årene. Artikkelen på nynorsk tar vel utgangspunkt i normaler.
Jeg oppfattet ikke helt spørsmålet om elvene. Har jeg skrevet noe feil der? Eller mener du bare at jeg har skrevet for lite? Jeg skulle gjerne ha skrevet litt mer om det, men har begrenset med kunnskap om temaet. Vet du for eksempel hvor mange kilometer med kanaler de har i Nederland?
Takk for tilbakemeldinger. Jeg ser alltid positivt på det, og regner dem aldri som angrep. Jeg deler jo ditt syn på at Wikipedia skal være en kunnskapskilde, og da er det jo viktig at vi får det så riktig som mulig. Og uten at noen leser artiklene og kommenterer/retter unøyaktigheter kommer vi ingen vei.
--Helt 26. jul 2007 kl. 09:15 (CEST)
Hei! Enkelte ting kunne kanskje vært klarere i artikkelen (om klima), men alt som står der skal være korrekt, med mindre jeg har blingset helt. For å være et land som er kjent for sine vindmøller er ikke Nederland spesielt vindfullt. Den kraftige vinden er konsentrert langs kysten (som jo selvfølgelig utgjør en del i et så lite land). Som du nevner er det jo nettopp veiene langs kysten som får advarsler, men denne presiseringen står da i artikkelen? Det står jo også at et sted som Utrecht (i indre områder) har mindre vind enn Paris (som ligger ennå lenger fra havet). Vi snakker her om normalen. Paris blir vel ikke regnet som spesielt vindfull, og det er kanskje litt overraskende at det er slik. Derfor syns jeg at "påstanden" om at Nederland ikke er spesielt vindfull holder mål. Mange normaler for hele verden kan du f.eks. finne her, inkludert vind: http://www.weatherbase.com/
Når det gjelder nedbør er det ikke noe steder i Nederland som er i nærheten av å ha like mye nedbør som Bergen. Ingen steder i Nederland har mer enn 1000 mm i normal årsnedbør, og de fleste steder ligger rundt 600-800 mm, som nettopp ikke er spesielt fuktig. Bergen har omtrent 2250 mm. Hovedårsaken til dette er at Nederland mangler fjellene, som skaper den orografiske effekten på Vestlandet. I antall regnværsdager nærmer tallet seg noe, men er fremdeles langt unna vestlandsk nivå. Sammenlignet med f.eks. Østlandet vil Nederland derimot komme våtere ut.
Hvor står det at det er kjølig i Nederland? Det står at nærheten til havet som regel hindrer høye temperaturer, og det er helt riktig. Som det står i artikkelen kan det derimot bli varmt med vind fra kontinentet på sommerstid, selv ute på kysten (som normalt ikke får så høye temperaturer på grunn av nærheten til havet. Vind fra mellom sørvest-vest-nordøst, som inkluderer de mest vanlige vindretningene i landet, fører med seg havluft som ikke er spesielt varm). --Frokor 26. jul 2007 kl. 11:23 (CEST)