Diskusjon:Nasjonalsosialisme/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nazisme - nasjonalsosialisme[rediger kilde]

Se Diskusjon:Nazisme - OleLukkeøye 15. jun 2005 kl.11:04 (UTC)

Dessuten har en del av diskusjonen nå blitt forskjøvet til Diskusjon:Nazisme/Teori og fakta. Hanno 20. jun 2005 kl.17:53 (UTC)

Bruken av ordet "Nazi" i en wikipediaartikkel som skal gi kunnskap om hva nasjonalsosialistene var og er bidrar ikke til en god artikkel. "Nasi" var og er et skjellsord på linje med "nigger" og bør heller gis en egen artikkel som tar opp hva dette skjellsordet betyr og har betydd. Bruken av ordet er så omfattende at mange ikke lenger vet hva Hitlers parti egentlig het og bidrar til å gi folk en overfladisk forståelse av hva slike partier var. Det bør være krystallklart at det tyske nasjonalsosialistiske arbeiderpartiet var et sosialistisk parti med base i arbeidernes interesser. At Hitler bygget sin lojalitet hos arbeiderne ved å gi dem jobb og love å beskytte dem mot "fiender" (jøder og andre syndebukker) er godt dokumentert. Nasjonalsosialistene er "høyreekstreme" sett innenfor den sosialistiske leiren, ikke om man skulle legge alle partier på en linje. Alt dette kunne man bidra til å skape oppmerksomhet rundt ved å ikke benytte seg av vårt skjellsord "Nazi" når vi omtaler dem.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 89.191.13.2 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Etymologi[rediger kilde]

Ikke at det har så fryktelig mye å si. Men i mine øyne ser det merkelig ut å forklare ordet Nazi med Nationalsozialist heller enn Nationalsozialist. Det stemmer at Nazi ble dannet i analogi med Sozi, som i sin tur kommer fra Sozialdemokrat. Men det hadde aldri blitt Nazi hvis det ikke var starten på ordet Nationalsozialist. Husk på at uttalen på tysk er hhv. Natsi (ikke "nasi") og Natsionalsotsialist (ikke "Nationalsosialist"). Hanno 12. jun 2005 kl.19:40 (UTC)

Like fullt er det den forklaringen som gis i en rekke oppslagsverker. Det jeg har nærmest meg nå er Louis R. Snyders Encyclopedia of the Third Reich, hvor det står: «NAZI. Acronym formed from the first syllable of NAtional and the second syllable og soZIalist...». Jeg har sett samme forklaring flere andre steder. Cnyborg 12. jun 2005 kl.21:04 (UTC)
Forklaringen er jo ikke helt feil, i og med at Nazi ble "oppfunnet" etter at Sozi (forresten fra Sozial-demokrat, ikke -ist) var etablert. Sånn sett kan man si at zi-en kommer fra Sozi, som vil si fra -zial, og dette tilsvarer utvilsomt den sjette stavelsen i Nationalsozialist. Men isolert sett er det jo tull å si at ordet ble dannet ved å legge sammen et ords første og sjette stavelse. Det er ikke slik ord blir til i talespråk. Men jeg skal ikke være tverr. Det mest korrekte hadde kanskje vært å si at Nazi "kommer fra Nationalsozialist kombinert med en allitterasjon til Sozi", noe som kanskje er litt for komplisert. Hanno 13. jun 2005 kl.17:09 (UTC)
Det er mulig at forklaringen er en kombinasjon. Antagelig oppsto det som et muntlig begrep før man kom frem til stavemåten, og det er godt mulig at det var nati (med tysk uttale) som var opphavet til ordet, men når det ble skrevet ned valgte man en form som anga rett uttale. Det er en del merkelige forkortelser fra denne tiden, hvor man tar de stavelsene som passer (litt som når man i dag finner på et akronym først og så bestemmer hva bokstavene skal stå for etterpå; unaturlig men samtidig praktisk). Cnyborg 13. jun 2005 kl.17:13 (UTC)
Så vidt jeg husker fra Joachim Fests Hitler-biografi, så er noe av forklaringen på "NAZI" at "NAZI" i noen deler av Tyskland var en diminutiv av navnet Ignatz. Har dessverre ikke noen kilde å vise til, men skal komme tilbake til det. Bruker: Stiangutten 17. feb 2006 kl.16:48
Hei. Jeg er ikke så dreven her, så ha meg unnskyldt om formateringen er noe ukorrekt. Men jeg må bare si meg enig med Hanno angående forkortelsen av ordet Nationalsozialist. Jeg skrev nettopp en liten forklaring om måten tysk bruker i-endelser, som ble fjernet. Den hørte kanskje egentlig mest til her på diskusjonssidene. Uansett mener jeg at denne forklaringen er den logiske, tysk muntlig tradisjon tatt i betraktning, mens nationalsozialist virker mer som en konstruksjon fra ettertiden.

Hva navnet Ignatz angår, kan jeg ikke bevise min påstand med noen kilde, da jeg har det muntlig fra bayerske venner. Velinformerte og pålitelige folk, vel å merke, og jeg er i hvert fall ikke i tvil om at denne betydningen har eksistert i sin tid. Men den har vel egentlig en mer tilfeldig forbindelse til nazismen som ideologi.

Joachim Fest skriver at "nazi" i betydningen nazist også fikk innpass via Nazi som kjæleform av Ignaz. Han siterer også en Hitler-tilhenger som sa bl.a. "...som er en selvfølge for en nazi." Hvis oversettelsen er korrekt, ble altså "nazi" ikke bare brukt som skjellsord. Iflg. Google ser dog hannkjønnsordet Nazi (nazist) ut til å være vanlig i tysk. Pål Jensen 3. sep 2011 kl. 12:44 (CEST)

Terminologi og symbolikk…[rediger kilde]

Velkjente «germaniseringer» i navn er heavy metal band som «Mötley Crüe» og «Motörhead».

Antar her at «germaniseringen» det er snakk om er at de har satt på umlauto-ene og u-en. Dette har imidlertid ikke noe med at det er «kult» å være nazistisk eller noe, det hele begynte simpelthen med at personen som utformet omslaget til Motörheads første plate plasserte to prikker over den ene o-en for å gjøre det mer estetisk; det har med andre ord ikke noe med nasjonalsosialisme å gjøre. Se en:Heavy metal umlauts. Jon Harald Søby 24. jul 2005 kl.20:10 (UTC)

Enig i at dette ikke hører hjemme her. Det samme gjelder kool, som mest assosieres med afro-amerikanere som vel sjelden er det største tilhengerne av Det tredj rike. Cnyborg 25. jul 2005 kl.07:34 (UTC)

Elendig, ikke Utmerket[rediger kilde]

Hvorfor skrive noe mer avansert og ukorrekt enn at nasjonalsosialisme bare er sosialisme innad i en nasjon, nesten slik som i den fine artikkelen "Nasjonalliberalisme"? Alle europeere har i gamle tider vært nasjonalister og utstøtt det folk som tråkket over deres grense. De har også vært sosialistiske og fascistiske, med den sterkeste som leder og bestemmer. Hvorfor skrive så mye om raser og slikt når ordet "nasjonalsosialisme" til og med har "nasjonal" i seg? Så klart er jo da nasjonalsosialisme nasjonalistisk! Hvorfor skrive under artikkelen "Nasjonalsosialisme" så mye som hver for seg hører til under "Sosialisme", "Nasjonalisme" og til og med "NSDAP" og "Det tredje rike"/"Nazi-Tyskland" eller noe liknende? Jeg la spesielt godt merke til overskriften "Etter nazismens fall"... Nazismen har aldri falt. Nazisme er noe som er helt abstrakt og lever i folks sinn. Nazisme har aldri falt, kapitalisme har aldri falt, og anarkisme har aldri falt. Man skulle ikke tro at en neger eller en jøde kan være nasjonalsosialist, etter å ha lest denne artikkelen. Man kan jo så vidt finne informasjon om hva nasjonalsosialisme handler om mellom alle linjene med propaganda! Denne artikkelen er av elendig kvalitet, og trenger virkelig revidering! --Magnús Erkekjetter 11. sep 2005 kl.20:42 (UTC)

Wewelsburg[rediger kilde]

Wewelsburg var aldri noe hovedkvarter for SS, men et planlagt kultsted. Det var et av flere uttrykk for Himmlers okkulte tankegang.Johannes Kaasa 1. mai 2006 kl.21:14 (UTC)

Jeg har endret det til hovedkvarter for Ahnenerbe (som forsåvidt var en del av SS, men det ble upresist slik det stod). Cnyborg 1. mai 2006 kl.21:45 (UTC)

Merking om nøyaktighet[rediger kilde]

Hvis ingen brukere kommer opp med konkrete problempunkt i artikkelen så fjernes merket om nøyaktighet. — Jeblad 2. mai 2006 kl.11:05 (UTC)


Denne artikkelen er skammelig. Noen med en åpenbar agenda har gjort den gamle "nazisme er sosialisme" leken. Men med så mange faktafeil at det er helt skammelig, "høyt skattetrykk" og "kollektivistisk", man trenger bare å gå til engelsk Wikipedia for å se at tyskland i Nazitiden hadde lavere skattetrykk en de omkringliggende (Tyskland hadde i 1941 gj. snitt inntektsskatt på 13,7 % mot Englands 23,7 % kilde: Hans-Joachim Braun, "The German Economy in the Twentieth Century", Routledge, 1990, p. 114), var korporativistisk og at Hitler omfavnet "det private initiativ" klippet direkte fra engelsk Wikipedia: "At a later time, Hitler said: "Socialism! That is an unfortunate word altogether... What does socialism really mean? If people have something to eat and their pleasures, then they have their socialism."[17] In private, Hitler also said that "I absolutely insist on protecting private property... we must encourage private initiative"."(under the economy of Nazi Germany). Dette er historieforfalskning og Wikipedia på sitt absolutt svakeste. Til alt overmål er dette en "anbefalt artikkel", hvem er det egentlig som styrer her?. Harald Fougner 21 jan 2010

Sosialisme[rediger kilde]

"Sosialisme" står oppført som et "nøkkelelement" i nazismens ideologi. Dette er jo rent sprøyt! Ordet "sosialisme" er ikke nøytralt, men knyttes i dag, som på 30-tallet, til en politisk ideologi som er svært forskjellig fra nazismens. Slik ordet brukes her, brukes det først og fremst i visse høyreekstreme miljøer som ønsker å markere avstand til nazismen. - Lucidor 9. jul 2008 kl. 23:32 (CEST)

Fascismen[rediger kilde]

Dette er en usikker påstand, Holborn skriver at Hitler ikke var ideologisk påvirket av Moussilini «Nazismen var inspirert av Mussolini sin fascisme.» --Vennlig hilsen Erik d.y. 1. jun. 2017 kl. 23:56 (CEST)[svar]

Nazi vs nasjonalsosialist[rediger kilde]

Vi bruker det ordet som er vanlig på norsk. Nazism og nazist er helt vanlig og meget utbredt. At nazistene ikke brukte dette "nazist" om seg selv er helt uvesentlig, at det er nedsettende kan vi naturligvis heller ikke ta hensyn til. --Vennlig hilsen Erik d.y. 2. jun. 2017 kl. 00:45 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nasjonalsosialisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 08:29 (CEST)[svar]

Tydeligere ingress[rediger kilde]

En noe forvirret person (dem er det jo en del av) prøver å bruke denne artikkelen som et argument for at nasjonalsosialismen er en venstreorientert ideologi. Jeg orker ikke å prøve å gå dypt inn i artikkelen, men antar at det meste som står er korrekt og greit nok. Men kanskje det kunne vært mulig å gjøre ingressen tydeligere når det gjelder hvilken side av det politiske spekteret denne ideologien hører hjemme. Blue Elf (diskusjon) 16. aug. 2017 kl. 19:55 (CEST)[svar]

Fikset, med kilder og greir. --Vennlig hilsen Erik d.y. 16. aug. 2017 kl. 20:28 (CEST)[svar]