Diskusjon:Mähren

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Morava»)

Morava/Mähren[rediger kilde]

Moderne leksika og atlas bruker navnet Morava om denne regionen i Tsjekkia. Mähren er navnet på det historisk tyske området, som for lengst altså er historie. Det er relevant å nevnet at området het Mähren da det var tysk, men å fjerne alle henvisninger til Morava, med unntak av en bisetning om at tsjekkerne kaller området Morava er ren desinformasjon. –Peter J. Acklam 18. apr 2005 kl.07:03 (UTC)

Språkrådet oppfører navnene som likeverdige som navn på dagens geografiske region, og Mähren som eneste navn som historisk region. Det er ikke jeg, men en viss annen person som endret Mähren til Morava i alle historiske sammenhenger, hvor områdets (eneste) norske navn er Mähren. Jeg har gjenopprettet artiklen slik den stort sett var i utgangspunktet da jeg skrev den. Wolfram 18. apr 2005 kl.08:19 (UTC)

Forøvrig handler artiklen mest om Mähren som historisk region. Tsjekkerne er selv ikke særlig interessert i å gjøre noe skille mellom Bøhmen og Mähren av nasjonalistiske årsaker (tsjekkerne i Bøhmen har vært den dominerende part i forhold til folket i Mähren), og Mähren er forlengst avskaffet som administrativ region og inndelt i et antall nye provinser. Mähren har hovedsaklig historisk og historisk-geografisk interesse. Wolfram 18. apr 2005 kl.08:32 (UTC)

Dette gir unektelig sterke assosiasjoner til din tidligere tyske propaganda. Det minste en bør kunne forlange er at du holder deg til fakta. Moderne leksika og atlas har Morava som eneste form eller som hovedform. Språkrådet godtar begge. Det er helt naturlig å bruke dagens navn som det primære oppslagsordet. Hvis ikke må i alle fall begge navn med i begynnelsen av artikkelen. I den historiske omtalen er det helt naturlig å bruke navnet Mähren, men du bruker Mähren også om dagens område og skriver som om tsjekkerne kaller området i dag for Mähren. Det er bevisst desinformasjon. –Peter J. Acklam 18. apr 2005 kl.09:24 (UTC)
Jeg er lei av dine usaklige personangrep. Hvis du har noe annet å bidra med enn navnefetisjisme og vemmelige beskyldninger ville det egentlig vært mye mer konstruktivt.

"Dialektene i Mähren (moravisk) regnes som overgangsformer mellom tsjekkisk og slovakisk språk." Har vedkommende i det hele tatt peiling på hva han snakker om?--Posp68 (diskusjon) 27. mar. 2016 kl. 13:19 (CEST)[svar]

Språkrådet angir begge navnene som likestilte og Mähren som eneste navn som historisk region. Mähren er et historisk område, og har aldri vært en provins i dagens Tsjekkia. Dagens bruk av navnet viser til den historiske regionen, enten det er geografisk eller historisk, og «dagens navn» på norsk er Mähren eller Morava. Noe offisielt navn på en ikke lenger eksisterende region finnes selvsagt ikke. I en artikkel som dermed nødvendigvis må handle om den historiske regionen, mens dagens område beskrives under artiklene om dagens provinser, vil det være naturlig å bruke det navnet som i tillegg til å være et av de to geografiske for dagens område også er det historiske navnet.
Henvisninger til atlas er irrelevant, siden atlas alltid bruker lokal form uansett om det er et annet navn som er ibruk på ens eget språk. I mitt atlas (Gyldendal) står det derfor Helsinki, og med Helsingfors (det eneste norske navnet ifølg. Språkrådet) i parentes og liten skrift. Og i engelske atlas står det Köln og ikke Cologne, som er det engelske navnet på den byen. Det er ikke desinformasjon å bruke et norsk navn mer enn når engelskmennene kaller Köln for Cologne ("som om byen skulle være fransk") eller vi kaller Helsingfors for Helsingfors ("som om byen skulle være svensk"). Morava kan ellers godt stå i begynnelsen av artiklen hvis du finner en måte å formulere det på som får frem at Morava ikke er navnet som historisk region, men som geografisk region ved siden av navnet Mähren, jfr. Språkrådet. I den nåværende versjonen av artiklen står navnet Morava uansett rett etter Mähren som ord nr. 2 og deretter en gang til i fet skrift litt senere. Wolfram 18. apr 2005 kl.12:54 (UTC)
Jeg har ikke kommet med noe angrep på deg som person, men på det at du favoriserer tyske navneformer og tysk historie. Jeg har begrunnet det jeg har skrevet, så jeg går ikke med på at det er usaklig og lite konstruktivt. –Peter J. Acklam 18. apr 2005 kl.13:54 (UTC)
P.S. Jeg har ikke påstått at Morava er noen provins i Tsjekkia, men det er et område i Tsjekkia.
Jeg favoriserer ikke tyske navn. Jeg går inn for tradisjonelle norske/skandinaviske navn eller skriveformer, og mener derfor også det er mer riktig å bruke Slesvig-Holsten enn Schleswig-Holstein, noe som nok ville gjøre tyske nasjonalister i området sinte. Det er forøvrig beskyldningen om propaganda jeg karakteriserte som usaklig og lite konstruktiv. Wolfram 18. apr 2005 kl.14:01 (UTC)

Sitat: "Dialektene i Mähren (moravisk) regnes som overgangsformer mellom tsjekkisk og slovakisk språk."
I Morava snakker folk moravisk, i Maehren bruker de maehrisk.
Har vedkommende i det hele tatt peiling på hva han skriver om?--Posp68 (diskusjon) 27. mar. 2016 kl. 13:23 (CEST)[svar]

Koordinater og kart[rediger kilde]

Har lagt inn koordinter + kobling til Openstreetmap, men kart vises fremdeles ikke, noen som kan se på det? @Haros, 4ing, Kimsaka:. Mvh. Ulflarsen (diskusjon) 10. okt. 2021 kl. 19:20 (CEST)[svar]

Hmmm. La inn infoboks geografi, funker nå. (Muligt det bør være en annen infoboks.) Kimsaka (diskusjon) 10. okt. 2021 kl. 19:29 (CEST)[svar]
@Ulflarsen: Usikker på hva du legger i "kobling til Openstreetmap". Kart kan legges inn via infoboks eller med f.eks. {{Kartposisjon}}, {{kart}} eller <mapframe>. - mvh 4ing (diskusjon) 11. okt. 2021 kl. 10:37 (CEST)[svar]
@Kimsaka, 4ing:: Hva jeg tenker på er både/og, altså både kartet som er på plass i infoboksen nå, men også tilsvarende en får om en klikker på kart øverst til høyre i artikler om Bayern og Oslo, altså markering av området i Openstreetmap. Mvh. Ulflarsen (diskusjon) 11. okt. 2021 kl. 10:47 (CEST)[svar]
Begge deler virker hos meg. Mulig du har blitt rammet av det «etterslepet» vi ofte har, fra kart/koordinater legges inn til visning. Noen ganger tar det tid før kartet overhode vises. Og enda lenger tid før posisjonsmerke og/eller rød områdeangivelse vises på kartet. Regner med dette har noe med databufring og sånt å gjøre... Kimsaka (diskusjon) 11. okt. 2021 kl. 10:53 (CEST)[svar]