Diskusjon:Modernisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeg foreslår en omfatende oppgradering her; kan gjerne begynne. Foreslår følgende struktur:

  • Definisjon/ordforklaring (generell betydning i dag, historisk bruk, etymologi)
  • Modernistisk tenkning (vanskelig punkt, men det skulle være mulig å finne visse «typiske» trekk ved de ulike «ismene»)
  • Skjønnlitteratur og litteraturteori/kritikk
  • Billedkunst
  • Arkitektur
  • Musikk


Som kunsthistoriker ville jeg nok hatt arkitektur først så billedkunst etc. Jeg er helt enig med deg i at en bør finne typiske trekk med modernismen og at dette er ganske vanskelig. Jeg tror at det bør gjøres for de forskjellige kunstformene hver for seg for jeg antar at der er en del avvik mellom dem. En annen ting er at det bør avklares forskjellene på modernitet og modernisme noe som er minst like vanskelig. Men gå igang med arbeidet. --Nina 16. jul 2006 kl.14:28 (UTC)
En alfabetisk ordning arkitektur, billedkunst o.s.v. er naturligvis OK. Når jeg nevner «typiske trekk», tenker jeg mer på det «filosofiske» grunnlaget. Det er mulig å se visse grunnleggende trekk, som en tro på «objektivitet» og allmenngyldighet, en hang til kategorisering (og en tro på at dette er en nødvendig forutsetning for analyse) og vilje til helhetlige forklaringsmodeller (og derav manien med å starte «ismer» med mer eller mindre strikte regler for hva som er tillatt/ønskelig). Teoretiske retninger som strukturalisme og Frankfurter-skole begrenset seg ikke til de enkelte kunstartene, men forsøkte å dekke både disse og samfunnsforholdene generelt. (Om jeg skulle forsøke å formulere en sammenfatning av modernismen spm «tankeretning», måtte det bli noe slikt: En vilje til å finne skjult mening i noe man antar er meningsløst...) T.B.Hansen 18. jul 2006 kl.07:44 (UTC)
Jeg syns du skal begynne å jobbe med artikkelen og la den utvikle seg. Så ser vi hva som bør tilføyes etterhvert. Slik som den står nå er den uansett for dårlig. --Nina 18. jul 2006 kl.09:31 (UTC)