Diskusjon:Liste over slag

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Du, Harald, hva er din definisjon av slag (i forbindelse med krig)? Vil den gjøre at kamper som omtales med forstavelsen slag her kunne listes opp, slik som Slaget om Frankrike, Slaget om Storbritannia osv. Vil f.eks. invasjonen av Normandie kunne bli regnet som et slag (utifra den forutsetning jeg skriver på den, at den begrenses til selve 6. juni (fra midnatt til midnatt))? Hva med hendelser over litt større tidsrom, slik som slaget eller felttoget i Normandie, eller Operation MarketGarden? Et slag kan jo gå over flere dager, men hvor går grensen, og når går det over til å bli et felttog?((Utifra min forståelse av felttog, slik jeg forstår det, er det en «rekke slag (eller sammenstøt) som leder til fremryknig over et større landområde».(Eller?) Siden det ikke finnes en artikkel angående slag(krig), prøvde jeg meg på engelske Wikipedia, men ble ikke så mye klokere av det! Dette er ikke ment som en angripen på hva som allerede står i listen, men hva jeg evt. kunne legge til fra andre verdenskrig (og andre konflikter). Jeg prøver bare å finne frem til en «definisjon», som gjør at jeg og andre kan legge til slag utifra riktige forutsetninger (så slipper du forhåpentligvis å gjøre alt alene! :-). Øystein Liland 11. jan 2006 kl.05:10 (UTC)

Slaget om Frankrike og Storbritannia er vel mer regnet som kampanjer. Slagene som ligger i denne listen er enkeltslag. Dvs. slag som foregikk på èt sted. En kampanje inneholder flere slag. mariule 11. jan 2006 kl.12:12 (UTC)
Jeg vet sannelig ikke. Hvis det kan brytes ned i flere operasjoner eller mindre slag så er det ikke lenger ett slag, men en kampanje? Harald Hansen 11. jan 2006 kl.12:42 (UTC)
Jeg er ikke sikker på definisjonen jeg heller, men jeg forstår det iallefall slik at et slag er et sammenstøt mellom to parter på èt spesielt sted. Tidsmessig vet jeg ikke, men jeg tror at et slag kan vare i flere dager, så lenge det er uavbrutt? Hvis kamphandlingene slutter og gjentar seg ved en senere anledning blir det vel sett på som en kampanje? mariule 11. jan 2006 kl.13:00 (UTC)
Hva da med f.eks. slaget om Stalingrad, som varte i månedsvis? Tror det er bedre å bruke et begrenset geografisk omfang som definisjon, fremfor å bruke tid. Kjetil Ree 11. jan 2006 kl.13:43 (UTC)
Enig. mariule 11. jan 2006 kl.15:39 (UTC)
Jeg er enig der, Kjetil, men samtidig er vi nede ved kjernen av problemet. Og problemet for oss (nordmenn) er, at vi gjør utstrakt bruk av engelske Wiki til artikler her på norske Wiki. Britene bruker jo «Battle» i forbindelse med flere hendelser under andre verdenskrig, slik som Battle of France, Battle of Britain og Battle of Stalingrad. Men, så har vi definisjonen på "slag", fra engelske Wiki, som ikke gjør saken bedre. «Slaget om Stalingrad» kan vel kalles et slag, i og med at det foregikk på et «begrenset» område, mens «Slaget om Frankrike» egentlig ikke kan det, i og med at det foregikk over store dele av Nord-Frankrike, og således blir veldig geografisk omfattende. (Er vel kanskje best å kalle det en kampanje??) Hva så med «Slaget om Storbritannia»? Er det et slag eller en kampanje? Skjønner problemet? Jeg har i hvertfall litt vansker.... Øystein Liland 15. jan 2006 kl.07:45 (UTC)

Nytt navn[rediger kilde]

Burde denne artikkelen kanskje hete Liste over militære slag, og ikke bare slag? Jeg tenkte med én gang på det å få slag da jeg så den. Zerblatt 29. apr 2006 kl.18:42 (UTC)

Inndeling[rediger kilde]

Listen over 1500-1800 begynner å bli veldig lang, og jeg er ennå ikke ferdig med å legge inn slag fra den amerikanske uavhengighetskrigen. Burde listen vært delt inn annerledes? Shauni 20. okt 2006 kl. 21:13 (UTC)

Det begynner kanskje å bli på tide å dele den opp. Hva med historiske perioder, f.eks. antikken, middelalderen, tidlig moderne tid og moderne tid? Cnyborg 20. okt 2006 kl. 21:29 (UTC)
Jeg ønsket å sette opp en liste over nordiske slag fra Norge, Sverige, Danmark og Finland samt slager som hadde vært viktig for disse landenes historie tross på annet land som Poltava-slaget. Varulv2468 27. aug 2007 kl. 03:40 (CEST)
Det er gjort! Liste over nordiske slag er opp. Varulv2468 27. aug 2007 kl. 05:08 (CEST)