Diskusjon:Liste over norske dekorasjoner

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eg ser at Forsvarets medalje for falne og sårede i strid har blitt plassert inn bak Krigsmedaljen. Kor er kjelda til dette? Eg har ikkje funne den på nettet enda, og har veldig lyst til å få den på plass på nn: sida. Inge 24. mai 2005 kl.17:08 (UTC)

Dette må berre sjåast på som ein mellombels plass! jakro64 25. mai 2005 kl.16:25 (UTC)

Mangler Borgerdådsmedaillen. (1821) Fingalo 19. jul 2009 kl. 14:21 (CEST)

Revisjon av det militære utmerkelsessystemet[rediger kilde]

Det ser ut til at tidligere forsvarssjef Diesen fikk vedtatt en nyordning når det gjelder norske utmerkelser, en revisjon som ikke bare omfatter militære dekorasjoner, men som innlemmer det meste av offisielle og halvoffisielle utmerkelser i en komplett rangeringsliste for bruk i militær sammenheng i Norge. Det får konsekvenser for våre artikler, ikke minst denne listen. Jeg tar derfor spørsmål knyttet til nyordningen opp til diskusjon her (nedenfor), i et forsøk på å holde en samlet oversikt i diskusjonen (siden det ikke finnes noen egnet prosjektside å ta dette opp på). –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:16 (CET)

Dokumenter og kilder til nyordningen[rediger kilde]

Noen av endringene har man kunnet ane på bakgrunn av presserapporter, som blant annet har meldt om utdeling av Forsvarets innsatsmedalje, en utmerkelse som var antatt nedlagt. Omlegging av sidene om utmerkelser på Forsvarsnett har også antydet at noe har vært på gang. Nå ligger det ute en ny samleside med informasjon. Denne nye siden litt forvirrende, ikke minst på grunn av inkonsistens i lenkingen av gamle statutter ett sted (i punktlisten "Les mer her" litt under midt på siden) og nyordningen lenket i de påfølgende avsnittene "Slik søker du " og "Statutter for Forsvarets dekorasjoner ". Direktelenker til de tre relevante dokumentene for den nye ordning er:

Dette er vedlegg 8, 9 og 10 til Forsvarsjefens direktiv om dekorasjoner, så da er det bare å etterlyse selve direktivet i originalversjon, samt vedlegg 1 til 7 og eventuell vedlegg etter det tiende.

I tillegg gir et bilag til det nylig utkomne oktobernummeret av Forsvarets Forum en fargerik oversikt over det som må antas å være nyordningen. Her finnes en ny rangering av det meste som er av norske utmerkelser, også noen private. Dessverre finner jeg ikke denne listen på Forsvarsnett. –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:17 (CET)

Grupper[rediger kilde]

Det nye direktivet opererer visstnok med flere grupper av dekorasjoner

  1. Dekorasjoner godkjent av Kongen
  2. Dekorasjoner tildelt av utenlandske statsoverhoder
  3. Dekorasjoner tildelt av FN, NATO, EU, OSSE og tilsvarende
  4. Andre norske dekorasjoner
  5. Andre utenlandske dekorasjoner

Samt:

  • Militære ferdighetsmerker
  • Sivile ferdighetsmerker
  • Utenlandske ferdighetsmerker

Her er det interessant å merke seg at Militærkorset med og uten sverd rangerer sist i gruppe 4. Utmerkelsene her rangerer etter alder ser det ut som. I gruppe 4 er også inntatt Medaljen for lang og tro tjeneste, tildelt av det private Selskapet for Norges Vel. Det er første gang jeg ser denne medaljen inntatt i en offisiell rangeringsliste. –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:17 (CET)

Dekorasjonsmatrise[rediger kilde]

Bilaget til Forsvarets Forum gjengir en "medaljematrise" for hvilke utmerkelser som skal tildeles for hvilken type innsats, der kategoriene er:

  • stridsdekorasjoner for tapperhet i direkte stridskontakt
  • stridsdekorasjoner for tapperhet uten direkte stridskontakt
  • utmerkelser for fortjeneste

Innen hver kategori er det fire nivåer, hver med sin utmerkelse. Forsvarets innsatsmedalje med rosett i gull er satt opp i første kategori, etter Krigskorset og Militærkorset med og uten sverd. Interessant nok er St. Olavsmedaljen med ekegren satt opp som nummer en i kategorien stridsdekorasjoner for tapperhet uten direkte stridskontakt, etterfulgt av Forsvarets medalje for edel dåd med laurbærgren i gull (ny!), Forsvarets medalje for edel dåd (ordinær) og Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med laurbærgren i gull. Jeg kan ikke finne noen reviderte statutter for St. Olavsmedaljen med ekegren, men den må vel da antas gjenopplivet. Bildet av medaljen i bilaget til Forsvarets Forum viser Haakon VIIs portrett for denne medaljen, mens den vanlige St. Olavsmedaljen har kong Haralds portrett. –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:18 (CET)

Ny organisering - nytt organ[rediger kilde]

Organisatorisk er det opprettet et nytt utvalg: Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd. Dette kommer i tillegg til det gamle Forsvarssjefens medaljeråd, som er omdøpt til Forsvarssjefens dekorasjonsråd. I tillegg nevnes eksistensen av Krigsdekorasjonsrådet, som det da får antas at muligens er blåst liv i igjen. –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:19 (CET)

Oppdaterte statutter[rediger kilde]

En del utmerkelser har fått nye statutter, paragrafene det henvises til er der jeg har funnet nye momenter.

Endringene bør innarbeides i våre artikler. –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:20 (CET)

Militærkorset - en eller to utmerkelser?[rediger kilde]

Nyordningen opererer med to sett av statutter for

Må Militærkorset med sverd og Militærkorset betraktes som to ulike utmerkelser? Oversikten over båndstriper i bilaget til Forsvarets Forum tyder på det. Diesens innlegg på baksiden av bilaget sier det direkte: «Militærkorset med sverd og Militærkorset blir to selvstendige dekorasjoner.» –Ordensherre 6. nov 2009 kl. 16:21 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over norske dekorasjoner. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jul. 2017 kl. 21:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over norske dekorasjoner. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 11:04 (CEST)[svar]