Diskusjon:Liste over kriger Kina har deltatt i

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Diskusjon[rediger kilde]

Har ikke tid til å gå så grundig inn i alt nå så seint på kvelden, så kanskje jeg legger til mer siden.

Denne siden er såpass omfattende/spesiell at en innledning/forklaring før skrives. Målet bør kanskje ikke være alle kriger, men de viktigste/avgjørende(/berømte) konfliktene i Kinas historie. En kort forklaring kan også legges til hver innføring, og kan antageligvis være veldig nyttig. Det burde også forklares hvordan "Kina" er definert. Videre foretrekket jeg at slike lister er kronologiske, jeg forstår egentlig ikke helt hvorfor du ikke vil ha dem slik.

Dette er den inndeling jeg foreslår:

Shang

Zhou

Qin

Han

De tre riker

Splittelsestiden

Sui

Tang

De fem dynastiet og ti kongedømmer

  • (Uoversiktelig)
  • Senere Tang erobrer Tidligere Liang(923)
  • Senere Tang erobrer Tidligere Shu (925)
  • Senere Jin erobrer Senere Tang (936)

Song og Jin

Yuan

Ming

Qing

Republikken

  • Konflikter i Xinjiang og Qinghai

~ Yonaka 18. aug 2011 kl. 00:22 (CEST)

Har fikset dette med kronologisk rekkefølge, da dette selvfølgelig er logisk. Det ser ut til at du har ganske mye å fare med, og vi må selvsagt inkludere dette i tabellen. Jeg er imidlertid usikker på hvordan epoke-inndelingen skal gjøres, da jeg ikke er så spesielt bevandret i kinesisk historie. Kan du hjelpe med dette? --Mikrobølgeovn 21. aug 2011 kl. 13:12 (CEST)
Det finnes en ganske universell inndeling av kinesisk historie i ulike dynastier (og to moderne stater), se feks. her. Denne inndelingen er riktignok litt forenklet der det gjelder overgangen mellom ulike dynastier. For å rette opp på dette kan vi eksempelvis skrive "Qīng (1616/1644-1911)" eller bruke fotnoter. Der hvor det på samme tid finnes flere dynastier, foreslår jeg at vi enten bruker det hankinesiske eller skriver begge sammen (i.e. Song, Liao og Jin). Uansett må man skrive enn innledning (jeg kan eventuelt gjøre dette). Yonaka 21. aug 2011 kl. 14:38 (CEST)
Har nå lagt til en mulig inndeling. Yonaka 21. aug 2011 kl. 17:38 (CEST)
Er studietid, men skal prøve å få gjort en innsats med tabellene neste uke. En mulig utfordring er bruk av flagg i tabellene, av den grunn at nasjonalflagg ikke alltid har vært vanlig. I slike tilfeller kan det bli aktuelt å bruke eventuelle våpenskjold hvis det eksisterte, eller lignende. Uansett er ikke dette et stort problem. --Mikrobølgeovn 21. aug 2011 kl. 22:52 (CEST)
Har nå skrevet utkast til en innledning. Satser på å bidra litt over lengre tid til denne artikkelen. Det fantes vel egentlig ikke noe kinesisk "flagg" (i moderne betydning) før slutten av Qing. Det er derimot klart at kineserne lenge har brukt flagg og faner (ikke minst i krigføring), men det later ikke til at det fantes noen "nasjonale" flagg, og hver general og hæravdeling hadde heller sitt eget flagg. Enkelte dynastier hadde derimot symbolske farger (eksempelvis rødt, for elementet ild, for Hàn). I kinesisk historisk media brukes også skrifttegnet (e.g. 明 for Míng; 曹 for Cao Cao) ofte på flaggene til kinesiske stater, men jeg er ikke sikker på hvor historisk dette er. Våpenskjold er vel strengt tatt et særegent vestlig fenomen, selv om japanske mon er et sammenlignbart fenomen. Yonaka 21. aug 2011 kl. 23:10 (CEST)
Kommentar: Fint at du hjelper med å utvide artikkelen, men angående invasjonen av Syria var ikke Yuán-dynastiet involvert (selv om de anerkjente den mongolsk-kinesiske khaganen, hadde ilkhanene lite med Yuán å gjøre og var dermed stort sett uavhengige fra ham). Jeg flytter også de røde turbaners opprør til Míng, om du ikke har noen innvendinger, siden jeg ikke syns det er noe poeng å nevnte det to ganger. Yonaka 29. aug 2011 kl. 23:38 (CEST)
Helt greit. Takk for at du bidrar. --Mikrobølgeovn 30. aug 2011 kl. 16:25 (CEST)
Tror jeg nå har fått med de viktigste krigene i alle periodene. Listen burde nå være klar for sammenslåing med liste over kriger Republikken Kina har deltatt i og liste over kriger Folkerepublikken Kina har deltatt i. Yonaka 3. sep 2011 kl. 20:10 (CEST)
Kjempeflott arbeid. De to andre listene kan egentlig bare slettes nå. Vet du hvordan man slettenominerer artikler? --Mikrobølgeovn 7. sep 2011 kl. 19:52 (CEST)
{ {Slett} } bør holde. Yonaka 7. sep 2011 kl. 21:14 (CEST)
Satte dem på hurtigslett, regner med at de forsvinner i løpet av kort tid. Var nok litt lenge siden sist jeg hadde slettenominert artikler, så det var gått litt i glemmeboken hvordan jeg gjorde det. Bra arbeid med artikkelen. --Mikrobølgeovn 8. sep 2011 kl. 21:34 (CEST)
Og da så det ut som de var slettet. --Mikrobølgeovn 9. sep 2011 kl. 14:35 (CEST)