Diskusjon:Kurdistans flagg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvis flagget ble skapt på 1920-tallet var det etter at det osmanske riket var oppløst. Jeg har derfor fjernet setningen "ble først brukt som symbol for kurdere som kjempet for selvstendoghet fra Ottomanarriket."

Min informasjon går ellers ut på at flagget først ble brukt i Mahabad i 1946, men det likevel kan godt ha vært brukt tidligere, slik det nå står.

--Vindheim 28. feb 2006 kl.11:03 (UTC)


Det nye irakiske flagget[rediger kilde]

Påstanden om at KRG bruker det nye irakiske flagget side om side med sitt eget kurdiske flagg er tvilsom. En artikkel på BBC idag tyder på at det irakiske flagget vil bli brukt når regionen får besøk av offissielle representanter fra Arabistan (som kurderne kaller de arabiske delene av Irak). <http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7239585.stm>

Dette innebærer ikke at de to flaggene brukes likeverdig. Under gjentatte besøk i Arbil har jeg ennå aldri sett et irakisk flagg på en offentlig bygning. (Derimot brukes det i Suleimaniyah, der presdient Talabanis parti PUK har makta). --Vindheim 17. feb 2008 kl. 16:17 (CET)

At KRG nå benytter Iraks flagg er ikke en påstand, men basert på en kildebelagt nyhetsmelding offentliggjort av KRG selv. Kanskje du skulle lese kildene før du sletter dem? At du ikke har sett det nye flagget i Arbil, er ikke til å undres over, da Iraks flagg offisielt gikk til topps for en uke siden. Nyheten ble også rapportert verden over, blant annet av BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7238114.stm -Sildesalaten, 17. januar 2007, 69:37
Jada, jeg hadde fått meg med at det nye flagget er et nytt flagg. Når du nå har oppgitt en kilde, kan jeg sjekke den. Jeg har ikke benektet at KRG benytter det nye flagget. Det var jo blant annet på grunn av protester fra KRG at det fikk sin nye utforming. Men jeg ser ikke at BBC-meldinga (eller orginalelementet på KRGs nettsted: http://web.krg.org/articles/detail.asp?smap=02010100&lngnr=12&anr=22700&rnr=223 noe sted hevder at det irakiske flagget anses som likeverdig med det kurdiske. --Vindheim 17. feb 2008 kl. 16:57 (CET)
KRG-kilden var oppgitt allerede i min første redigering av i dag. Spørsmålet om "likeverdighet" er ikke så lett å avgjøre, da det kan ligge så mangt i begrepet. At flaggene ser ut til å vaie side om side fra like høye flaggstenger tilsier en slags likeverdighet. På den annen side kan det av fotos se som om Kurdistans flagg er gitt forang ved at det er heist på stangen til venstre, vanligvis tilsier flaggetiketten at det er den fornemste posisjonen. Men dette er vanskelig å bedømme da fotoet ikke gir overblikk over stedet der flaggene er heist. -Sildesalaten 17. feb 2008 kl. 17:15 (CET)
Mitt inntrykk er at kurderne fortsatt har sterk motvilje mot det irakiske flagget, men at de ikke kan nekte å bruke det når delegasjoner fra hovedstaden kommer, særlig ikke fordi den nye versjonen er et kompromiss der kurdiske innvendinger er tatt til følge. Jeg vil likevel bli svært overrasket neste gang jeg kommer til Sørkurdistan dersom jeg ser et betydelig antall irakiske flagg, være seg på offentlige bygninger eller i annen sammenheng. Jfr intervjuet med flaggmakeren i det BBC-innslaget jeg lenket til. --Vindheim 17. feb 2008 kl. 17:38 (CET)
Det tror jeg du kan få helt rett i. Gi en feltrapport etter neste besøk! -Sildesalaten 17. feb 2008 kl. 17:41 (CET)

En gul sol[rediger kilde]

Slik det nå står hevdes det at det eksisterer eller har eksistert et kurdisk flagg uten sol i midten, forsksellig fra det som brukes i Sørkurdistan. Hvor har dette flagget uten sol vært brukt? --Vindheim 17. feb 2008 kl. 17:04 (CET)

Her bør en vel trå forsiktig, da det kan være vanskelig å generalisere og komme med sikre beskrivelser. Men jeg ser i alle fall en kilde, nettstedet Flags of The World, oppgir at flagget uten sol tilhørte kommunistpartiet Komala i årene før Mahabad-republikken: http://flagspot.net/flags/krd_maha.html Det er/har imidlertid vært flere kurdiske flagg i omløp, blant annet med en annen fargekombinasjon. Det kurdiske eksilparlamentet knyttes av FOTW til grønt over gult over rødt. Og så er det andre flagg for de ulike partiene i forskjellige land. Det blir lett komplisert dette, særlig fordi artikkelen vi nå diskuterer gjelder Kurdistan generelt, mens noen av opplysningene i artikkelen spesifikt gjelder irakisk Kurdistan. Der er vel flagget med solen enerådende? -Sildesalaten 17. feb 2008 kl. 17:53 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kurdistans flagg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. jun. 2021 kl. 14:45 (CEST)[svar]