Diskusjon:Kristian Valen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eldre innlegg[rediger kilde]

Satte på noen underoverskrifter, erstattet "Stvg" med "Stavanger" og retta skrivefeil, blant annet: orddeling, og/å, "hver gang når/den gang da", noen få kommafeil, osv. Har ikke sett gjennom siste del, dvs "nasjonalt gjennombrudd". Denne teksten likner på et intervju i stilformen. Viss det er et intervju, bør det stå at det er det det er. Andreas 6/12-2005 kl 16.00

Andreas har gjort et forsøk på en vanskelig oppgave. Artikkelen trenger likevel uendelige mye mer opprydning. Det er ikke min mening å være slem, men intervjuet i artikkelen ser forferdelig ut. En ting er at det ikke er kildehenvisning til den (så vidt jeg kan se), men det hele virker som løsrevet prat. Nå er kanskje mannen slik, rotete og usammenhengende, men en artikkel skal ikke gjenspeile mannens personlighet, men skrive sakelig om den. Et enkelt sitat kan brukes for å understøtte et poeng, men vi kan ikke bruke hele intervjuet uklippet og uredigert (det er forøvrig et copyright-spørsmål også). Hvis artikkelen ikke blir ryddet opp i henhold dette vil jeg anbefale at den blir slettet, selv om det ikke det er opp til meg alene. --Finn Bjørklid 6. des 2005 kl.15:18 (UTC)

Sletter store deler av artikkelen[rediger kilde]

Da mesteparten av denne artikkelen er veldig uencyklopedisk, og det har lite fornuftig innhold, sletter jeg det. Hvis noen er interessert i å forbedre det jeg har slettet, har jeg kopiert det over hit. ~Mathias-S (Disk./Bidrag) 27. jan 2006 kl.07:01 (UTC)


Kristian fikk via sin mor jobb som statist på Rogaland teater der han spilte med bla: Dennis Storhøy & Mia Gungersen i "Jean D' ark" & "My fair lady". Så "ramlet" han tilfeldig inn i radiobransjen som 16. åring: "Eg skolle vera med ein kompis inn på Duen (navnet på radioen) der han va programledar, eg va bare med for at han sko kjøra meg hjem. Han måtte pissa og spurte om eg gadd å lesa opp någen hilsnar mens han va på dass..... eg sa greit. Itte på så kom sjefen ner og spurte om eg ville ha eget program, eg sa klart d.....eg tenkte at det måtte jo dra damer."

Det var allerede klager fra lyttere på hans "ufyselige synspunkt & meninger" etter første program. "Det va ei merkelige tid........ adle hørte på, ikkje fordi at di kansje synes eg va go, men for at adle ville ha med seg ka denne galningen ville sei i dag liksom.

Før svarte adle i familien stolt ja når di ble spurt om di va i slekt med Han Viking spelaren Inge Valen........ nå torte ingen i familien og svara ja på at di va i familie med Han galningen på radioen....he he" Det var stadig vekk leserinnlegg i avisene om han "forferdelige oppførsel & kvinnesyn", til og med kvinnegruppen Ottar "boikottet" Valen.

Etterhvert som programmene hans ble mer og mer populære gikk flere lærere ut på diverse barne & ungdomskoler ut til elevene sine og anbefalte dem å ikke høre på Han; "He he..... eg konne ikje fått bedre PR" sa Kristian. Spesielt mye klager ble det da han ved en tilfeldighet startet med imiteringen og typegalleriet sitt: "

Eg satt på radioen ein dag og prøvde å dra igang ein debatt om at enslige damer som bodde på hybel va mer billige enn andre....... det va ingen så ringte & det syntes eg va flaut så eg gjorde om stemmen min og ringte t meg sjøl på lufta og presenterte meg som Sibbe fra Sandnes....... he he.... sattan så det ringte ittpå.... folk va steike forbanna på denne Sibbe & skjelte meg ud for at eg hadde latt han få sleppa t på lufta..... he he....då skjønte eg at her har me någe!"

Der ble han i 2 år før han ble "headhuntet" til sin første betalte jobb på "Siddis Radio". Det ble ramaskrik i "bransjen" da han fikk lov til å sende direkte 3 timer hver dag på den "beste sendetiden" mellom 13.00 & 16.00........ "Folk ville ikje ha dette, blei eg fortalt, heldigvis hadde sjefen tro på meg."

Så skjedde "det værste i Stavangers radiohistorie"...... denne "jyplingen" slo knockout på alle konkurerende stasjoner..... han "dreit" i alle lover og regler for hva som skulle sies & hvordan det skulle sies og hva musikk som skulle spilles: "Eg måtte gjør det på min måte, eg ville ikje sitta der å lesa opp kjedelige ting fra aviså & kun spela det som sto på playlistå.....sånn har eg vel egentli vært på alle ting eg ska gjør..... har aldri gjort någe for pengar..... he he..dvs det e jo kjekt med go betaling men eg har alltid sagt ja t ting eg like først, for så & evt finna ut ka eg får for det.

Har fått mye "kjeft & sjittpreik" pga at eg aldri har følgt "spillets regler" og vært A-4 og safet.... hverken på lufta eller på scenen..... eg må gjør ting på min måde og gjør kun ting eg like sjøl."

Så ble han kontaktet av Herman Skretting som skulle være med og starte opp den første seriøse & foretningsorienterte radioen i Stavanger. "Eg trodde han kødda når han sa at han ville satsa på meg som hovedtrekkplaster..... he he.... å gud eg & Herman blei mye motarbeida av selgere i radioen i starten pga di sa at eg med min måte å laga radio på gjorde det umulig for di å selga pga det va ifg di ingen bedrifter som ville bli assosiert med han galningen. Heldigvis så fortsatte Herman å tro på meg...... så litt itte litt så steig lyttartall og inntektene"

Så kjøpte Kristian seg et lite hjemmestudio og lærte seg selv å spille og startet å komponere egne sanger. Det var slik det begynte med CD-utgivelser.

"Eg har alltid likt å synga men eg blei tidligt fortalt på barnaskolen at eg ikje hadde sangstemme så derfor har eg alltid vært livredd for å synga foran folk og sånn pga eg va redd at de sko le av meg...... men eg hadde så jækla lysst t å gi någe ud så eg gjorde om stemmen min og lagte rølpetekster slik at eg lettare konne ro meg unna evt klager og nedlatende ord om sangstemmen og tekstene mine........ lagte fysst ein sang onna aliaset Sibbe fra Sandnes som hette "Taounoss" og spelte sangen på radioen...... eg blei kjempeøvegidde når folk ringte som galne for å hørra sangen.... he he.... ingen visste at det egentlig va meg..... "

Så gikk Kristian til nattklubben New York i Stavanger og spurte om de var villige til å være med å sponse en CD-utgivelse, de sa ja og resten er historie. Det ble solgt 3000 eksemplarer på en halv dag i Stavanger alene. "Eg skjønte ingenting..... men når eg ser tebage i dag så va det vel då alt egentlig begynte med "showbizz".... eg e evig takknemlig til både sjefen min Herman og New York for at di torte å satsa pengar på meg!"

Så fikk Radio 1 ny sjef: "Off ja ..... det va ei tonge tid..... eg fekk ikje lov å gjør som eg ville lenger pga av radioen skolle ha ein ny profil så di sa..... eg fekk ikje lov t å ha kem som helst på lufta..... fekk ikje snakka mer enn max 20 sekunder mellom platene og måtte laga "kjempespennende" reportasjer om folk ble værsyke eller ikke..... nei vett du ka! Då ville eg heller slutta..... eg konne ikje sitta der å gjør någe eg ikje konne stå for. Meldte meg då inn i militæret og storkoste meg der i 2mnd før eg klarte å komma meg hjem.... he he... militeret va som ein barnehage bare med våpen."

Da han kom hjem fortsatte problemene med den nye sjefen i radioen: "Off ja..... eg vurderte då å slutta med radio og flytta t Oslo, men heldigvis ringte eg t min gamle sjef Herman som nå var sjef for 3 andre stasjoner og spurte han om eg konne bruga han som referanse hvis eg fekk meg ein jobb i Oslo.

Då fortalte han meg om sine planer om utvidelse av radioene og muligheten for å senda i andre byer i landet...... eg e sjelegla for at han klarte å overtala meg t å fortsetta.Herman har betydd utrolig mye for meg både som sjef & personlig rådgiver og ser ikje lenger på han som ein sjef, men ein goe kompis".

Han startet da opp med sine telefonspøker som den dag i dag florerer på internett. Du kjenner sikkert til diverse spøker der Kristian ringer og presenterer seg som kinamannen "Ben Niow" fra Peking takeaway som ringer til alt fra Vegvesenet til Bunadsbutikker.

Revyene og ideene[rediger kilde]

I 1997 fikk Kristian en telefon fra en av vestnorges revylegender Gunnar Andersen: "He he... eg trodde det va någen som kødda med meg når Gunnar ringte..... eg va virkelig spydige å frekke i telefonen med han, blei dritflau når eg skjønte at det faktisk va Gunnar".

Han spurte om Kristian kunne tenke seg å være med i en Sommerrevy i Sandnes og om Kristian hadde eget stoff til noen numre. Han hoppet gledelig i det: "Eg gleda meg t å gjør någe nytt og håpte på at eg konne visa folk at eg konne någe aent og enn å bare ver Sibbe & synga rølpesangar" Kristian ble rost opp i skyene av lokalpressen. Dette gav mersmak, men Kristian ville mer: "Ja det viktigaste for meg e å heile veien ha nye utfordringar for både å tøya grenser men og for å lera meg sjøl bedre å kjenna".

Han lånte penger til å sette opp sin egen revy "3 PÅ TILTAK": "Eg hadde prøvd nå å kun stå PÅ scenen, nå ville eg se om eg klarte å setta opp min egen..... skriva, produsera osv. Eg tok fysst kontakt med Arnt Olav Klippenberg som eg seinare har blitt god kompis med og spurte om han kunne tenka seg å vera med på dette..... Han sa ja og sa kor mye han ville ha i lønn.

Så ringte eg t Toni Gundersen (ja det er søsteren til Mia) og spurte om hu og ville vera med. Eg sa tidligt at dette sko ikje ver ein vanlige standard revy, men at me sko drita i alt som hette rød tråd, det å ver politisk korekt osv å og det at me kun sko gjør ting me lo av og ikje safe. He he..... itte generalprøven så nekta Arnt Olav å gjør et nummer sammen med meg.... han sa at det va heilt feil og at det ikje va logisk og at det var for lite "mat" i det..... eg klarte heldigvis å overtala han t å prøva for det var dette nummeret som blei ein av høydepunktene i revyen.... he he stakars.

Så fikk Kristian det for seg at han ville på veien med showet: "Eg følte at det blei den neste utfordringen pga alle sa at me ikje va goe nok og at det aaaaaldri ville funka i andre byar". Så feil kan man ta, for Kristians "3 På Tiltak" sprengte alle revyrekorder i både Sandnes, Stavanger, Haugesund og Kristiansand. Hele 34.000 så revyen og alle forestillingene i alle byene var utsolgt. "Ja eg vett at me konne spelt den revyen lenger men eg vil heller gi meg mens det ennå va smekkfulle hus før det begynte å dala"

Nasjonalt gjennombrudd[rediger kilde]

Neste store utfordring for Kristian var "å ta an heilt ud før eg gav meg med revy/show" med å sette opp sitt eget produserte/skrevet show: "Eg ville gjør et show som kun sko inneholda ting eg lo av og likte som sko inneholda alt fra A til Å...... eg ville at folk sko gå ut etter showet å sei: "Whow.... dette va kjekt", eg ville ikje laga et show som sko enten ver hysterisk morsomt/gale eller ver politisk korekt osv.... eg ville gi folk ein hyggelige opplevelse der di konne i ein og ein halv time glemma alt aent av jobb og mas. Eg følte eg trengte hjelp t å pusja meg t å gjør eindel ting på scenen som eg t nå ikje hadde tårt.....som f.eks å synga å ver meg sjøl. Eg ringte då t Steinar Lyse (fra gamle Løgnslaget/valens store forbilder) og fortalte om ide'ene mine og spurte om han kunne tenkt seg å vert med på denne galskapen..... heldigvis sa han ja... me har hatt et fantastisk samarbeid...... og har desverre og blitt gode venner på veien... he he skriv d sier Kristian.

Kristian ble ikke spådd sukksess, tvert imot: "He he ja.... stemme d. Det va nemligt ein aen som hadde et "one-man show" rett før eg sko setta opp showet mitt som fekk veldig bra kritikk". Dette va ein proff dyktig ringrev fra det vel etablerte revy miljøet i Stavanger og i avis anmeldelsen stod det inndirekte at hvis det var andre lokale revy spirer/yyplinger som lekte med tanken om å sette opp eget one-man show så burde di glemme det pga det var kun denne mannen som fixet sjangeren og det var kun slik et slikt show skulle gjøres:

"Off ja...... eg va dritnærvøse når eg leste den anmeldelsen...... eg tenkte herregud.... eg vil jo bli slakta pga det eg sko gjør va jo stygt motsatt......... men så satte eg meg ner samen med Steinar Lyse som hadde hjolpe meg meg showet og diskuterte fram og tilbake....... kom vel fram t at eg dreit vel i ka kritikarene sei om showet..... det va faen ikje di eg lagte showet for, showet va fysst og fremsr for meg og publikum.

Mitt forhold til kritikere....he he....tja eg ska ikje ta adle onna ein kam men eg skjønne meg ikje heilt på de. Eg har lest mange syke anmeldelser av ting eg har sett osv.... he he f.eks så såg eg ein konge konsert med Bjørn Eidsåg som blei slakta i Hgsd pga anmelderen skreiv at nå måtte Bjørn slutta å spela di gamle visene og gjør någe nytt & nyskapende...... ka faen tror han anmelderen at me vil se når me eksempelvis ser på Bjørn Eidsvåg? Jo, me vil se Bjørn spela sine egne sangar sånn så me kjenne han, vil ikje se någe "nyskapende & uventet"....offf..... nei eg burde vel ikje sagt dette siden dette ska på trykk men eg må jo ver ærlige....... ord og utrykk som: nyskapende,rød tråd & politisk korekt og dype texter, bryr meg midt i rauå........ eg meine gi folk det di vil ha og drit i kritikarane. Di kan gjerna sei at di ikje like ting men for all del formidla stemningen og at folk var eksempelvis fornøyde.

Eg meine at hvis du ska anmelda Sputnik f.eks, så trenge du ikje lika Sputnik men sei nå det då at hvis du vil ha dype tekster og sjeldne akkorder så er ikke dette noe for deg, men hvis du derimot vil ha lette og kansje av og til banale texter med lette å ta melodier så er Sputnik konge og dette midt i blinken & at hvis du hvis det e' fullt hus og stormende jubel fortell nå det...... off eg blir frustrert bare å snakka om dette..... men herregud det finnes dyktige anmeldere også, men det virker som om noen av dem har etmarkerings behov for å slakte d folk liker...... ta f.eks DDE, de blei slakta men solgte alikevel 300.000 plater......nei la oss snakka om någe aent"

Terning 6 og fulle hus!

"He he ja..... anmelderne var sikkert fulle..... d e' klart at det e' kjekt med goe kritikker pga det selge billetter, men det viktikste e tross alt at publikum e fornøyd! Det å se at min ide vokser fra hodet mitt....til opp på scenen....se responsen og i tillegg få muligheten t å spela i andre byer e for meg ein ubreskrivelige følelse...... eg kan gjerna ver trøtt & lei av og t,men i det øyeblikket eg trår på scenen og får respons fra publikum e verdt alt....fantastisk. Mye av æren for at det har gått så bra ska publikum ha, pga heile tiå har eg kontakt med publikum som hjelpe meg med feedback og kritikk av det eg gjør."

Slår alle rekorder

Aldri før i Norges underholdnings historie har en debutant solgt så mye, over 50.000 har allerede sett debut forestillingen til Valen & det er før den skal settes opp i Oslo nå til høsten. Alle plassene Valen har spillt har alle forestillingen vært utsolgt allerede før alle premierene. Valen gjør også det meste selv: Skriver,produserer og utarbeider plakater/annonser osv.

nøyaktighet?[rediger kilde]

At Kristian Valen får en artikkel er vel greit nok, men når fokuset er på en heller tvilsom karriere som fotballspiller, avsluttet ved 16 års alder, er vel fokuset tvilsomt? Hk

Fjernet seksjon om kontroverser[rediger kilde]

Har fjernet seksjon om kontroverser, slike seksjoner har vi ikke, stoffet må eventuelt innpasses ellers i artikkelen. Ulf Larsen (diskusjon) 6. feb. 2016 kl. 20:27 (CET)[svar]

Kontroverser[rediger kilde]

Det burde kanskje fremkomme på et eller annet vis at Valen er en kontroversiell figur? Store deler av nyhetsbildet rundt ham reflekterer jo dette. Men jeg er med på at en egen seksjon ikke er nødvendig

Avsnitt om skyteepisode fra 2007[rediger kilde]

Fjernet dette avsnittet, da det hele kokte ned til et forelegg på 10000 kroner for modifisering av noen av våpnene. Våpnene var lovlig anskaffet og oppbevart, og ødeleggelse av egen dusj ble også henlagt da det ikke var straffbart. Jfr. https://www.vg.no/rampelys/i/xKVrR/valens-vaapenkort-var-noe-romslig https://www.vg.no/rampelys/musikk/i/95xpl/valen-faar-bot-paa-10000-kroner mvh, --Apple farmer (diskusjon) 27. feb. 2020 kl. 08:00 (CET)[svar]