Diskusjon:Kongegraven i Kivik

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Her er det to artikler som omhandler samme objekt; «Kongegraven i Kivik» og «Kivikgraven». Det er på ingen måte rimelig å si at vedkommende som ble begravd her var en «konge». Tvert imot er det en ren anakronisme. Det at stedlig tradisjon tillegger dette kulturminnet en slik staus, kan ikke berettiges med noen særlig vekt (for å si det mildt). Foreslår at teksten i denne artikkelen flettes inn i «Kivikgraven». Colliekar (diskusjon) 10. jun 2012 kl. 20:54 (CEST)

Hei. Gravstedet omtales som kongegrav også på de andre wikis, hvilket nok også har med størrelsen på den å gjøre. På veiskiltet til gravområdet står "Kungagraven", så det er den altså kjent som i Sverige. Fyrste hadde kanskje vært et bedre ord. Jeg er enig i at det er en god idé å flette artiklene sammen, mens synes nok at den sist tilkomne bør inngå i den eldste. Mvh. Orphée (diskusjon) 10. jun 2012 kl. 22:28 (CEST)
Hverken «konge» eller «fyrste» er relevante uttrykk for bronsealderens stammesamfunn. De er først relevante for utviklede høvdingdømmer som begynner å minne om tidlige statsdannelser, og det får man ikke før langt opp i jernalderen. Å bruke begrepet «kongegrav» i bronsealderkontekst vil derfor gi helt feil assosiasjoner, og folk som ikke vet bedre, vil kanskje tenke: «Åja, på Wikipedia står det at det fantes konger i bronsealderen!» Og det er helt feil. Å bruke kongegrav her vil derfor være uleksikalsk. Dessuten kan jeg fortelle at i faglitteraturen er betegnelsen Kivikgraven nærmest enerådende. Det refereres noen ganger også til Breda Rör, men aldri til Kongegraven i Kivik. Og så får svenskene ta ansvar selv for hva de skriver på sine skilt. Røysa er stor, det er sant. Og det er derfor høyst mulig at den er reist over et framstående medlem av samfunnet, men det er ikke dermed sagt at det nødvendigvis må være en politisk lederskikkelse. Det kan like gjerne være en religiøs leder. Eller kanskje noen annen. Bronsealderens samfunn er fortsatt en kilde til mange uavklarte spørsmål. Colliekar (diskusjon) 11. jun 2012 kl. 10:07 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kongegraven i Kivik. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 23:22 (CEST)[svar]