Diskusjon:Henri d’Orléans (1908–1999)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Henri d’Orléans (1908–1999) er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


--M O Haugen (diskusjon) 23. aug. 2018 kl. 16:17 (CEST)[svar]

Wikipedia Henri d’Orléans (1908–1999) har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 25, 2019.

Innspill[rediger kilde]

Jeg tror denne artikkelen har potensiale til å bli en Anbefalt Artikkel, men det er en del ting som må gjennomgås først.

  1. Navnet. Det er en lang tradisjon for å fornorske navnene til døde utenlandske monarker (Karl den store, Henrik VIII), men denne tradisjonen er i økende grad på hell (jeg tror ikke at den nåværende prinsen av Wales noen gang vil bli nevnt i norske historiebøker som «kong Karl av England»). Henri d'Orléans var dertil aldri monark, det taler for at han bør omtales som Henri, ikke Henrik!? Jeg er også usikker på hvor «av Paris» kommer fra? «Greve av Paris» var en «høflighetstittel» uten betydning? Jeg foreslår at han omtales som Henri d'Orléans, slik det gjøres på fr:wp og de:wp.
  2. Henri omtales seks ganger som «prinsen». Er den en bevisst stillingstagen, eller er det bedre å erstatte med Henri? Det samme gjelder de stedene hvor han omtales som «Greven av Paris».
  3. Det er noen småfeil i referansene: Dels meldinger med «Sjekk datoverdier». Dels at en del artikler i franske aviser har fått norske titler. Dels et tilfelle av «op.cit.»
  4. Oversettelsen kan gjerne gjennomgås en gang til for å gjøre setningene til mer naturlig norsk. Men dette er ikke noe unikt for denne artikkelen, den gjelder de fleste oversettelsene våre.
  5. Det er noen små tekniske feil, som f.eks. dette at det er « mellomrom innenfor » anførselstegnene. Det kan vel rettes raskt?

OK? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 1. aug. 2018 kl. 10:30 (CEST)[svar]

Det hadde vært utrolig om vi kunne fått til det!

  1. Jeg er helt enig i at navnet ikke er rett. Det burde enten vært Henri d'Orléans (oversatt til Henrik av Orléans), som er hans republikanske navn eller Greven av Paris, som er hans tittel og den som ofte blir brukt i media (et slags indianernavn som herrene i familien får når de har fylt 20). En mellomting er Henri, greven av Paris, men jeg heller mer mot Henri d'Orléans for ikke å løpe noens ærend.
  2. Det er bare en konsekvens av at det er oversatt, kjært barn har mange navn (bare se på referansene). Før fylte 20 var han omtalt som prins, deretter som greve. Men, snakker man om greven som et medlem av familien Orléans, blir tittelen prins brukt. Det vil nok gjøre artikkelen mer lettlest om alt bare ble enten «han» eller «Henri d'Orléans», og heller kanskje nevne hans tiltaleformer i eget avsnitt/infoboks?
  3. Det kan fikses. «op.cit.» henviser i følge meg til boka til Jacques d'Orléans. Jeg har tenkt meg over til Frankrike neste uke, så jeg håper jeg finner et bibliotek som har den, så jeg kan sjekke det ut.
  4. Dette håper jeg noen andre kan hjelpe meg med, ettersom jeg er ordblind + den som har oversatt teksten.
  5. Det er typisk fransk, de har mellomrom foran spørsmålstegn og kolon også xD Det fikses lett.

--Jærv (diskusjon) 1. aug. 2018 kl. 15:00 (CEST)[svar]

Ingressen er for kort. Ideelt sett bør den gi en bred oversikt over innholdet i artikkelen, og det er langt fra at den gjør det. I tillegg bør den røde lenken i ingressen enten dekkes med en artikkel, eller fjernes, vi har vel presesens på at ingressen ikke skal ha røde lenker. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 1. aug. 2018 kl. 19:10 (CEST)[svar]

Veldig godt poeng! Men, jeg må tenke litt på hva som er essensen i artikkelen (hva gjorde han egentlig?). Jeg har i alle fall fjernet den røde lenken, og gjort ingressen litt mer norsk. Jærv (diskusjon) 1. aug. 2018 kl. 19:58 (CEST)[svar]

Jeg har sett meg litt blind på denne teksten nå :/ Med unntak av ingressen, vet jeg ikke om det er mye mer jeg kan gjøre. Jeg har prøvd på legge til litt mer info der jeg går ut i fra at nordmenn mangler den kulturelle konteksten (AF og titler), men jeg har blitt så integrert at jeg dessverre ikke ser hvor "det går litt fort" eller "mangler" en forklaring. Dessuten er det umulig å dokumentere Henri d'Orléans virkelige innflytelse i den franske politikken, selv om det er spor overalt. Så jeg setter stor pris på om dere sier ifra om noe skurrer er eller bør skrives om (bokstavelig og litterært). Mvh. --Jærv (diskusjon) 4. aug. 2018 kl. 14:06 (CEST)[svar]

Hva er «en tvilsom kunstvarp-sak»? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 8. aug. 2018 kl. 19:26 (CEST)[svar]

Jeg har egentlig aldri satt meg inn i den, men jeg vet det var en ganske innviklet sak. Han ble tatt for å ha stjålet et eller flere maleri fra en kunstsamler, sammen med en direktør for hans eget kunstmuseum i Paris. Antakelig ble det hele ordnet på "bakrommet" av Henri, for saken ble aldri oppklart og siden har ingen i familien sagt noe om det. Mvh. --Jærv (diskusjon) 10. aug. 2018 kl. 21:15 (CEST)[svar]

Ferdig med gjennomlesing. Jeg synes antallet eksterne lenker bør reduseres, og helst inneholde én eller flere med tekst, slik de står nå er det kun videoklipp og video-intervjuer. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 8. aug. 2018 kl. 20:12 (CEST)[svar]

Tusen takk Ulf!! NAR burde ha noe originaltekst. Er det noe spesiell type tekst du kunne ha tenkt deg? Intervju, biografi, essay? Mvh. --Jærv (diskusjon) 10. aug. 2018 kl. 21:15 (CEST)[svar]
NAR? Ukjent begrep for meg. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 14. aug. 2018 kl. 11:00 (CEST)[svar]
Om forlatelse! Jeg mente Nouvelle Action Royaliste. De har et ganske imponerende arkiv med materiale fra 1970-tallet fram til i dag, og det meste ligger på nett. Eneste problemet er at det ikke alltid er like objektivt. Action Françaises avis ligger også på nett, men jeg mener bruk av det materiale må være godt begrunnet. Mvh. Jærv (diskusjon) 14. aug. 2018 kl. 12:46 (CEST)[svar]

Fortsatt litt usikker på hva slags tekst du mener, og jeg spør bare fordi det er så mye å ta av. Så her er en liten samling:

Jærv (diskusjon) 15. aug. 2018 kl. 09:37 (CEST)[svar]

@Jærv:, du kan gjerne legge til noen av disse. Og gjerne engelskspråklige. NO:wp's lesere forstår nok engelsk bedre enn fransk. Mvh M O Haugen (diskusjon) 15. aug. 2018 kl. 14:08 (CEST)[svar]
Det gjør jeg gjerne --Jærv (diskusjon) 15. aug. 2018 kl. 16:49 (CEST)[svar]

Artikkelen inneholder setningen "Han ble involvert i en tvilsom kunstvarp-sak og døde i Bangui i 1983, en sak som ble aldri fullstendig oppklart" om sønnen Thibaut. Her kobles to forskjellige hendelser som ikke er relaterte, den "tvilsomme kunstvarp-saken" (hva nå det måtte bety) fra 1980 og dødsfallet i forbindelse med en jakttur i Den sentralafrikanske republikk i 1983 (siden liket ble fløyet til Bangui, døde han gjerne ikke der). Hele setningen er ganske forvirrende. På bakgrunn av de to kildene som oppgis, kan det vel heller ikke sies at noen av de to sakene aldri ble oppklart. Saken med forsøket på tyveri av kunst var vel på det tidspunktet Le Monde-artikkelen stammer fra fortsatt under etterforskning. Like greit å ta sakene hver for seg, i separate setninger, og grave noe dypere med tanke på kilder til utfallet av den første saken. – Ordensherre (diskusjon) 16. aug. 2018 kl. 18:11 (CEST)[svar]

Du har så rett. Det er en veldig forvirrende sak og jeg må, som du sier, nesten grave litt dypere for å forstå hvordan det henger sammen selv. Det falt en dom i den første saken, men det er langt i fra hele historien. Det er også enkelte som hevder at han ble myrdet, blant andre hans bror Jacques. Hvis bok jeg forhåpentligvis får i løpet av neste uke. Da håper jeg jeg får litt klarhet i det :) Mvh. --Jærv (diskusjon) 16. aug. 2018 kl. 19:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d'Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. aug. 2018 kl. 06:15 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d'Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. okt. 2018 kl. 01:24 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d'Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. sep. 2021 kl. 01:54 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d’Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. mar. 2022 kl. 19:11 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d’Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. mar. 2022 kl. 23:50 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d’Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. jun. 2023 kl. 10:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henri d’Orléans (1908–1999). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. okt. 2023 kl. 19:24 (CEST)[svar]