Diskusjon:Georgij Ivanovitsj Gurdjieff

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Riktignok har Axel Jensen kalt sin bok om Gurdjieff for Guru, men jeg synes dette er en svært upresis og tilmed misvisende betegnelse. Desusten er den knyttet opp til sørasiatisk (hinduisk) tradisjon, men Gurdfjieff først og fremst byge på sufisme. Sånn sett burde vi vel heller karakterisere ham som sjeik eller pir . --Vindheim 14. sep 2006 kl. 13:03 (UTC)

Du kan godt si at Gurdjieffs ideer bygger på sufisme. Men jeg synes ikke dette er hovedelementet i det systemet han er opphavet til; den fjerde veien. Det er heller ikke noen tradisjon blant de som selv er i Gurdjieff arbeidet (meg selv ikke inkludert) til å kalle han sheik eller pir, ingen av hans elever eller biografer omtaler ham med disse titlene. Jeg tror nok mange insidere også er skeptiske til gurustempelet. Gurdjieffs ideer er først og fremst en "visdomstradisjon" som har fått lov til å blomstre og utvikle seg i vesten - den er et ektefødt barn av 1900-tallets okkulte oppblomstring, og har vel sånn sett verken en spesiell tilknytning til noen spesiell religiøs tradisjon. -- Peterak 14. sep 2006 kl. 16:22 (UTC)
Gurubegrepet er godt innarbeidet i vestlig kultur og språk og benyttes i utstrakt omfang i overført forstand i betydningen en person som anses som en stor åndelig autoritetsskikkelse som gis en lærer- eller tutorrolle basert på sine egne personlige erfaringer og forståelse av tilnærmingen til guddommen. At Axel Jensen benyttet begrepet skjedde ikke i et kulturelt vakuum. __meco 14. sep 2006 kl. 16:53 (UTC)

Gurdjieffs fødselsår[rediger kilde]

Jeg ser at noen har endret fødselsdatoen tilbake til 1872. Jeg vil gjøre oppmerkesom på at det kun er biografen James Webb i The Harmonious Circle som opererer med denne fødseldatoen. Både James Moore og John Shirley benevner 1866, og nevner at den ikke er sikker. Det er da også vanligst på nettsider om Gurdjieff å bruke året 1866 - se de 4 lenkene underst. Personlig har jeg ikke noen sterke meninger om når han er født, men jeg synes det blir mest naturlig å oppgi det tidligste årstallet først. Når det gjelder hans fødselsdato har jeg kun hørt at den oppgis til 1. Januar etter den gamle russiske kalenderen, og at dette i en moderne kalender tilsvarer 17. Januar. Her er jeg tilhenger av å ikke nevne dato. 16. sep 2006 kl. 09:02 (UTC)

Kan jo nevne de forskjellige alternativene da, i egen seksjon. Ta en titt på hvordan engelsk WP har løst det. -- Atluxity 15. sep 2006 kl. 15:51 (UTC)
Fødselsdatoen lar seg ikke oppdrive. Det er ingen løsning å sette spørsmålstegn. La den stå oppgitt til 1872 (som forøvrig er en dato biografen J. Webb har til dels gjettet seg fram til) slik det er i den engelske wiki. Peterak 16. sep 2006 kl. 09:02 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Georgij Ivanovitsj Gurdjieff. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. feb. 2022 kl. 23:50 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Georgij Ivanovitsj Gurdjieff. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. feb. 2023 kl. 07:21 (CET)[svar]