Diskusjon:Forsvarets spesialkommando

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Irak

Ettersom FSK tydeligvis står mer under amerikansk enn norsk kontroll i krigen mot terror, er det nærliggende å tro at også FSK-soldater samarbeidet med USA ifm. invasjonen av Irak fom. mars 2003. Hva de eventuelt har bidratt med i denne sammenhengen, og om de er der enda, foreligger det imidlertid ingen opplysninger om.

Kort sagt: Norge deltok ikke under invasjonen. Det er mye hemmelig med FSK, men de blir ikke sendt ut i en krig som Norge ikke støtter. --Garyseven 19. apr 2005 kl.11:33 (UTC)
Jeg forstår dette poenget, men det er viktig å presisere at deler av den norske kontingenten i Afghanistan var direkte underlagt amerikansk kommando. Rent praktisk betyr dette at Norge «leide ut» soldatene sine til USA, og de kunne egentlig gjøre hva de ville med dem. Etter Afghanistan ble FSK-soldater «sendt videre», men alle har enda ikke kommet tilbake til Norge. Spørsmålet er derfor hvor de er...? Jeg tror nok de fremdeles er underlagt amerikansk kommando, og at de bistår i Irak. --Toreau 23. apr 2005 kl.10:45 (UTC)
Hvordan i himmelens navn er det mulig å spekulere så vilt? Greit nok at dette er en diskusjonsside, men det får da være måte på hvor mange skrullete teorier som skal frontes her. Hadde du hatt noe som helst grunnlag for å "tro" noe som helst om dette, så hadde du ikke uttalt deg på internet om det. - Andrimner

FSKs bidrag i Afghanistan ble vedtatt i Stortinget. Det finnes ikke noe stortingsvedtak om å sende FSK eller MJK til IRAK. Derfor tror jeg ikke soldatene ble sendt til Irak. Det ville være et grovt brudd på norsk politisk kutyme. Det betyr at hvis noe slikt hadde blitt avslørt ville det trolig ført til regjeringskrise. Tror ikke FD ville turt å sendt soldatene uten å varsle Stortinget.

Fredstid

Skrev den om for å presisere at FSK er en militær enhet uten politimyndighet. --Garyseven 22. apr 2005 kl.22:35 (UTC)

Presiserte litt, for slik det sto ble det selvmotsigende. «Ingen» er fullstendig ekskluderende, så jeg modifiserte til «ingen rutinemessige». Cnyborg 22. apr 2005 kl.22:58 (UTC)
Grei nok den, poenget er å få frem at FSK ""bistår"" politiet og kan ikke operere på egen hånd. --Garyseven 22. apr 2005 kl.23:01 (UTC)

Kosovo

Såvidt jeg husker påsto UCK at de hadde nær kontakt med spesialstyrker fra blant annet Norge som opererte inne i Kosovo allerede under luftkrigen. Norske myndigheter nektet først helt, så ble det sagt at spesialjegere lå i Albania og observerte over grensen mot Kosovo for å drive ildledning. Jeg husker ikke lenger detaljene, men hvis noen husker mer enn meg eller finner avisartikler om dette kan det godt tas med.

Afghanistan og Tommy Rødningsby

Når det står i denne artikkelen at Tommy Rødningsby fikk Navy Precidential Unit Citation, er det basert på gjetning, eller er det noen som vet dette? Jeg mistenker at personen som fikk medaljen posthumt er en annen enn Tommy Rødningsby, men at Forsvaret holder dette navnet hemmelig.

I følge blant annet Forsvarsnett tilhørte Tommy Rødningsby Telemark Bataljon og ikke FSK. Navy Presidential Unit Citation er en utmerkelse som utdeles til medlemmer av en bestemt avdeling, ikke til enkeltpersoner. Utdelingen februar 2005 var til medlemmer av "Combined Joint Special Operations Task Force – SOUTH/Task Force K-BAR", en egen terroristjakt-styrke som ikke har noe med Telemark Bataljons sikringsoppdrag i Kabul å gjøre.

Navy Newsstand sier også at medaljen ble utdelt for innsats "from October 2001 to March 2002", mens Rødningsby ble drept mai 2004.

Tommy Rødningsbys navn ble offentliggjort med en gang etter angrepet der han døde. I omtaler av medaljetildelingen nevnes det derimot ikke navn på hvem som fikk medaljen posthumt.

Inntil videre fjerner jeg referansen til Rødningsby, men hvis noen vet mer kan de selvsagt rette tilbake. Jeg kommer også til å gjøre tilsvarende endring på siden om Navy Presidential Unit Citation.

Det er ikke noe som tyder på at personen som fikk medaljen posthumt døde i strid. Et tap i stid ville blitt offentliggjort. ( Ifølge personer sentralt i HJK.)

Hemmelig?

Er det riktig å si at FSK er en hemmelig avdeling? De har jo vært offentlig siden tidlig 90 tallet de vel?

Ja, men med «hemmelig» så menes det at styrkens «innhold» (hva de gjør osv) hemmeligholdes. Toreau 17. mar 2006 kl.15:42 (UTC)

Objektivitet

Ser at det er skjedd en rekke redigeringer nylig - kilden må åpenbart værre en artikkel i Ny Tid fra 2001. Artikkelen har svært lite dekning i annet enn anonyme kilder, antagelser og gjetninger at den ikke kan anses som begrunnelse / kildemessig dekning for det som står. Den som har endret utfordres til å dokumentere bedre! Hk

Det eneste som er hentet fra Ny Tid er sluttvederlaget, og det stemmer. For ordens skyld la jeg til to ekstra kilder (Dagbladet og VG). Toreau 9. aug 2006 kl. 00:00 (UTC)
Beklager, men jeg fikk ikke til å legge inn referanser på riktig vis. Linkene nedenfor underbygger de endringene jeg har gjort i Afghanistan avsnittet. En annen viktig kilde er David Puglieses to bøker: ”Shadow Wars” og ”Canada’s secret commandos”

Prøver med de tre siste på nytt.

http://www.defenselink.mil/Transcripts/Transcript.aspx?TranscriptID=3598

Special Operation forces from Norway, Denmark, Germany, Australia and other nations continue to work with U.S. Special Forces teams on the ground, combing through the caves, searching for Taliban and al Qaeda fugitives, gathering critical intelligence information.

http://www.defenselink.mil/news/Mar2002/n03042002_200203044.html

Special Forces soldiers are taking part in Operation Anaconda. He said U.S. forces are joined by a like number of Afghan fighters and about 200 special operations troops from Australia, Canada, Denmark, Germany, France and Norway.

http://www.defenselink.mil/news/Jun2002/d20020607contributions.pdf FSK+MJK beskrives som SOF(special operations forces). “Har bidratt med verdifull etterretning” (Bashir)


Glimrende! Jeg skal sørge for at disse referansene blir lagt inn på riktig vis. Tusen takk! –Toreau 25. sep 2006 kl. 16:21 (UTC)
Kan du poste de tre siste lenkene på nytt? De fungerte ikke her til meg. –Toreau 25. sep 2006 kl. 16:36 (UTC)


Ref 8 kan også brukes etter settningen: "Task Force K-Bar varte fram til 30. mars 2002. Den flernasjonale elitestyrken «K-Bar» tok 107 fientlige soldater til fange og drepte 115 [trenger referanse]".

Det er stort fokus på referanser i denne artikkelen. Hvorfor er da referansen på Diesens sitat fjernet. Mener det er viktig å klargjøre hvor det sitatet kom fra? Det hever artikkelens troverdighet. Jeg la det derfor inn igjen. Hvis det finnes en god grunn for å ikke ha det med i teksten, skal jeg selvfølgelig høre på det. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.165.21.92 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Antall soldater

I denne arktikkelen står det at styrken består av ca 50 personer. I den engelske utgaven står det 250! Så her er det jo noe som ikke stemmer helt.. Hvis man kun tenker på antall operative spesialjegere er nok tallet 50 litt for lavt. Men hvis man ser på avdeligen i sin helhet med stab, støtte og utdanning elementer er nok tallet rimlig mye høyere. Noe annet som er verdt å tenke på er det faktum at 50 soldater fra HJK/FSK mottok medalje for innsatsen i Afgahnistan. Jeg finner der derfor veldig sannsylig at antall operative spesialjegere er noe høyere enn 50, siden man neppe ville depoylere hele styrken i ett bidarg til utlandet. De spiller jo stor rolle i norsk innenriks sikkerhetspolitikk og vil nok derfor alltid beholde noe av styrken innenlands.

Jeg vil også nevne at Forsvaret er veldig strenge med å ikke utgi slik informasjon om denne styrken. Slik jeg ser det nå, så gjetter vi bare på størrelsen på denne styrken, vi har jo ikke fakta! Når det gjelder henvisningene til Dagbladet og VG som nevner antall soldater, så ser jeg på dette også som ren gjettning, de viser heller ikke til informasjon fra Forsvaret. Jeg foreslår derfor at vi sletter setningen om antall soldater og skriver heller at dette er hemmelig. Kan ikke dere si hva dere synes, så kommer vi sikkert til enighet. Mr Holm 12. nov 2006 kl. 21:34 (CET)

Jeg har nå presisert dette litt bedre. Kommentarer mottas med takk. – Toreau 13. nov 2006 kl. 19:40 (CET)
Den ser jo bra ut, så dette kan jeg leve med:) Mr Holm 13. nov 2006 kl. 21:09 (CET)

Ser at avsnittet "Siden 1999 har alle med gjennomført førstegangstjeneste kunnet søke seg til avdelingen. Men likevel rekrutteres soldatene i hovedsak fra Marinejegerkommandoen (MJK) og fra fallskjermjegerne som er en del av Hærens jegerkommando (HJK). I januar 2007 kjørte FSK en reklamekampanje på TV, forsvarsledelsen sa målet var å få flere "vanlige" søker." er fjernet. Alt bortsett fra året 1999 bekreftes i en artikkel som står i Aftenposten i dag, samt et reportasje som gikk få TV i går søndag 21. januar. Link til reportasjene ligger her [1] og artikkelen her[2] Avsnittet som er fjernet er etter min mening riktigere en det som står der nå. Fallskjermjegerne er en del av HJK og den delen av HJK som FSK rekrutterer fra. Poenget med at alle som har gjennomført førstegangstjeneste kan søke bør også være med. Jeg synes derfor administrator bør vurdere å tillate dette. Ser også på forvarets webside at at opptaket varer i ca tre uker, det er kanskje et poeng å legge inn det i artikkelen?.--Bashir 22. jan 2007 kl. 17:18 (CET)

Med inngående kjennskap til FSK kan jeg bekrefte at det meste av informasjonen i artikkelen er direkte komisk lesning, og at de fleste av spekulasjonene kun hører hjemme i fantasiens verden. Forøvrig vil jeg minne om at dem som virkelig sitter med fakta om avdelingen ville kunne bli straffeforfulgt for brudd på taushetsplikten om de oppgav noe av denne informasjonen her på nettsiden. Imidlertid er det informasjon om rekrutteringen som ikke er gradert, men selv gjengivelsen av denne er meget mangelfull.
For det første så er det jo nyttesløst at du kommenterer artikkelen på denne måten uten å henvise til hva som evt. er feil. For det andre så er det ingenting ulovlig i denne artikkelen. Hvis du mener det, så vennligst presisér hva. Toreau 28. mar 2007 kl. 15:48 (CEST)

Navn

hvorfor heter egentlig artikkelen FSK?

I følge Forsvarsnett: ”Forsvarets Spesialkommando- Hærens Jegerkommando (FSK-HJK) skal være en fleksibel og operativ spesialstyrke som med høy reaksjonsevne og kvalitet skal løse nasjonale og internasjonale oppdrag”

med andre ord, FSK-HJK er navnet på kommandoen, ikke styrken. Og burde sånn sett være også integrert i navnet på HJK artikkelen? Burde ikke denne artikkelen hete noe ala "Spesialjegerne" i steden, det er jo det den handler om, og dette ordet bruker forsvaret selv. Underavdelingene til FSK-HJK heter jo Fallskjermjeger og Spesialjeger Yosh 24. jun 2007 kl. 23:48 (CEST)

For å vise tankegangen; jeg kunne tenkt meg å endre den første setningen fra Forsvarets Spesialkommando (FSK) er det norske forsvarets hemmelige spesialstyrke, og er en del av Hærens jegerkommando (HJK). til Spesialjegerstyrken er det norske forsvarets hemmelige spesialstyrke, og er en del av FSK-HJK. Yosh 26. jun 2007 kl. 00:53 (CEST)
Jeg er overbevist om at det er slik vist til høyre. Denne artikkelen handler i så måte særdeles lite om FSK (kun at den ble opprettet på begynnelsen av 80-tallet), og rimelig mye om (spekulasjoner rundt) spesialjegerne Yosh 26. jun 2007 kl. 01:28 (CEST)

Uriktig konklusjon?

"Lau-Henriksen var den første tilhørende FSK-HJK som har blitt drept på oppdrag."

Uriktig konklusjon. Begrunnelse: En soldat ble drept på et treningsoppdrag, tidligere. Derfor er Lau-Henriksen den andre ..., som er blitt drept på oppdrag.

(Kanskje en wikipedianer kan kategorisere oppdraget til Lau-Henriksen, slik at det da kan refereres til som en oppdragstype, ulikt et treningsoppdrag?)

Er det noen her som mener at man kan skrive at Lau-Henriksen var på et "skarpt oppdrag" ? Eller noe sånt? Sju hav 15. nov 2008 kl. 23:19 (CET)

Nå står det: "... på oppdrag i utlandet." Og da blir konklusjonen riktig.

Sju hav 16. nov 2008 kl. 00:26 (CET)

Språket i artikkelen

Språket i artikkelen har for mye henvisninger til «beste», «største», osv. Det er også andre formuleringer som inkluderer sekundære påstander som nok er vanskelig å dokumentere. En generell språkvask er nok fornuftig. I tillegg er det en del spekulasjoner som bør fjernes eller avklares. Det bør også avklares nor rundt begrepet «hemmelig», er gruppens eksistens hemmelig eller er identiteten til medlemmene hemmelig? — Jeblad 16. nov 2008 kl. 06:59 (CET)

Jeg finner det riktig å endre ingressen til listen over aksjoner fra stor sannsynlighet til spekulert om. Jeg sitter med fakta om alle nevnte operasjoner, men taushetsplikten hindrer meg i å fjerne de "gale" oppføringene. -- cavernia -- 11. okt 2009 kl. 22:10 (CEST)

Nytt avsnitt : FSK-spesialsoldater

FSK-spesialsoldater

  • Bjørn Sagvolden, som for tiden er i en rettssak mot staten. Dommen har ikke fallt enda, pr. 20. november 2008.
  • Dag Eliassen, som nylig har vitnet i en rettssak, uten anonymitet.<ref>VG, November 14, 2008: «Spesialsoldat saksøker FSK», s.16 ([http://www.dykkersaken.no/files/dated/2008-11-14/faksimile_vg_fsk_141108.pdf facsimile])</ref><ref group=n>The Diving master, during the training mission where the accident occurred, was Dag Eliassen.</ref>

I tillegg til to spesialsoldater som har omkommet i tjeneste. Identiten til de omkomne spesialsoldatene, ble offentligjort i ettertid.

Kommentar: I følge forsvaret var både Sagvolden og Eliassen marinejegere. De arbeidet altså ikke i FSK. Marinejegerne har baser i Bergen og Ramsund. Mer om marinejegerne kan du lese her: http://no.wikipedia.org/wiki/Marinejeger Dette usignerte innlegget ble skrevet av Bashir (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

( Kommentar :

Ovennevnte tekst, er :

  • Bl.a. fordi, i løpet av 28 år, så kjenner offentligheten bare til to spesialsoldater, som har oppgitt identiteten sin til media. ( Norges nærmeste allierte m.h.t. spesialstyrker, er Storbrittania og USA. Der har det aldri vært sånn at det kan gå 26 år ( ! ), uten at offentligheten kjenner identiten til en eneste spesialsoldat, i en hvilkensomhelst spesialstyrke.

Dette usignerte innlegget ble skrevet av E92f+ (diskusjon · bidrag) 22 nov 2008 00:16 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Opptaksprosessen

Er det virkelig nødvendig å ha med informasjon om opptaksprøver, opptakskrav, osv.? Mvh. ErlendBA 21. mai 2009 kl. 20:38 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forsvarets spesialkommando. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. jul. 2017 kl. 10:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forsvarets spesialkommando. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 19:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forsvarets spesialkommando. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. sep. 2017 kl. 00:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forsvarets spesialkommando. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. feb. 2021 kl. 20:56 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Forsvarets spesialkommando. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jun. 2021 kl. 04:41 (CEST)[svar]