Diskusjon:Fiat-penger

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen kan sies å være både riktig og feil. Der finnes i utgangspunktet ingen annen verdi enn den som oppstår i et bytteforhold der partene hver seg har noe den andre ønsker. Også penger av edelt metall er symboler som brukes som transformatorsubstanser ut fra at det er lettere å bære en liten klump eller et papirstykke over lange avstander, enn å transportere bytteobjektene lengre enn mellom produksjonssted og brukssted/marked. Hva man bruker vil derfor alltid være fiat-preget og avhengig av tillit.
Måten å beskrive prosessen på som er valgt i artikkelen er biased mot å vise at «det kan bli katastrofalt å stole på noen penger - så noen gjorde en tabbe med Bretton Wood». Gull hjalp lite på børskrakket i 30-årene, så hva skal man stole på? Poteten? Bjørn som tegner 7. apr 2009 kl. 23:36 (CEST)
"Ein skigard kan'kje vara evig, veit du, kan aldri vara evig." Det kan heller ikke noe annet menneskeskapt, i dette tilfellet valutaer. Gull derimot...
Vel gullstandarden hadde allerede gått dukken etter første verdenskrig (mer eller mindre). Ljalvik 7. apr 2009 kl. 23:39 (CEST)
Mer eller mindre, ja. Leksikalsk presisjonsnivå? Finst det en eneste valuta i verden med "indre verdi"? --Knut 22. nov 2010 kl. 22:24 (CET)
Artikkelen er i alle fall tendensiøs. Jeg foreslår at vi kutter den ned til en oversettelse av innledningen på en:Fiat money. Mvh. Kjetil_r 22. nov 2010 kl. 22:35 (CET)
Tja, Knut - hva med Krugerrand? 1 unse rent gull i myntform (nå også i mindre vektutgaver). Metallet gull har en (variabel) verdi, samtidig som en slik mynt er omsettelig til enhver form for valuta en måtte ønske - og som ingrediens i etthvert varekjøp. Litt flisespikkersk kan man hevde at gull som mynt har både indre og ytre verdi. (Videre utlegninger overlates fagfilosofene). Bjørn som tegner 23. nov 2010 kl. 11:01 (CET)
Dersom vi aksepterer gullverdi som indre verdi, har vi altså én valuta i verden som ikke er fiat-penge. Eg begrepet nyttig? Og viktigere: Er det et begrep for fagøkonomer eller for økonomijournalister? --Knut 24. nov 2010 kl. 07:22 (CET)
Om «fiat-penger» er et begrep for fagøkonomer? Den gang jeg tok et universitetskurs i samfunnsøkonomi var i alle fall begrepet mye brukt både i lærebok og på forelesninger, så jeg tror trygt vi kan si at det er et faguttrykk vi bør ha artikkel om. Mvh. --Kjetil_r 24. nov 2010 kl. 10:24 (CET)
Og hvis det ikke hadde vært et faguttrykk, så hva så? Wikipedia skal være et oppslagsverk for alt mulig som folk flest måtte lure på, ikke bare for "de lærde" som sitter på sin høye hest og tror de vet best.