Diskusjon:Félicien Kabuga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Parti[rediger kilde]

@Asav: Jeg hadde ikke lagt inn infoboks her, ettersom for eksempel opplysningen om medlemskap i Mouvement républicain national pour la démocratie et le développement ikke er kildebelagt. Han kan jo ha vært partiløs. Vet du hvordan man får bort denne opplysningen, i Wikipedia?--Trygve Nodeland (diskusjon) 23. mai 2020 kl. 18:14 (CEST)

Uansett går det jo an å etterspørre den brukeren som la til informasjonen da, om hvor h*n har sin kilde fra for den opplysningen ? Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 23. mai 2020 kl. 19:47 (CEST)
Jeg la inn referanse. Asav (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 02:29 (CEST)
I den kilden @Asav: la til så er det vel dette sitatet du bruker som kilde: «Félicien Kabuga was, among other things, one of the main backers of the presidential party, the National Republican Movement for Democracy and Development (MRND).». Utifra min gamle skoleengelsk så sier vel egentlig denne kun at han støttet de og ikke noe om noe medlemskap. Og i den referansen som brukes i selve artikkelteksten så er det vel heller ikke helt på det rene at han har vært medlem ? Jeg vil si det så langt at kilden kun sier at han hadde forbindelser med de og støttet de, men at et medlemskap ikke ligger i disse kildene. Så jeg er så langt enig med trådstarter her. PS. Partiet har artikkel på engelsk WP (en:National Republican Movement for Democracy and Development). Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 24. mai 2020 kl. 03:03 (CEST)
Det stemmer. Jeg har lagt til en ny kilde som uttrykkelig hevder at han var medlem. Asav (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 06:58 (CEST)
Fint. --Trygve Nodeland (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 09:24 (CEST)
@Asav: Hvilket sitat bruker du som uttrykkelig hevder at han var medlem ? Hvis det er sitatet jeg gjenga ovenfor så er jeg uenig i din konklusjon om medlemskap. Betyr ikke «…, one of the main backers of the presidential party, …» at han var en av hovedstøttespillerne til president-partiet da, og ingen bekreftelse på at han var medlem. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 24. mai 2020 kl. 15:01 (CEST)
Det er fra den nye kilden, franske LICRA: «Félicien Kabuga est un homme d’affaires riche et influent, membre du Mouvement révolutionnaire national pour le développement (MRND), parti unique rwandais jusqu’en 1991 et symbole du pouvoir Hutu.» Asav (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 15:40 (CEST)
@Asav: Oki, da er den grei. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 24. mai 2020 kl. 16:35 (CEST)

Fødselsdato[rediger kilde]

Så ser jeg at min redigering av fødselsdatoen i infoboksen også er tilbakestilt. Min redigering var motivert av ønsket om å unngå den forvirrende url-remsa som nå fremkommer, og jeg hadde gitt fødselsdatoen en lokal referanse. Jeg skal ikke innlede noen redigeringskrig om dette, men jeg leser av dette hvilken styringskraft WD har for våre handlinger. Først infoboks uten å tenke nøye igjennom hvilken informasjon som kommer ut av boksen, deretter fødselsdato uten å vurdere om referansen er egnet til å gi leseren veiledning, eller om den allerede eksisterer i artikkelen. Enten må vi droppe infoboksene, eller så må vi bruke dem med forstand. --Trygve Nodeland (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 09:23 (CEST)

Nye opplysninger[rediger kilde]

@Ctande: Nå har noen satt denne artikkelen på forsiden, så derfor er det kanskje viktig å se ekstra nøye på dette. Du bidrar, og det er fint, men det forekommer i dine bidrag er skrivefeil, blomsterspråk, unøyaktigheter og det mangler referanser. Er du snill og ser på dette en gang til? --Trygve Nodeland (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 11:28 (CEST)

Jeg har fjernet noe av stoffet, blant annet opplysningen om innføringen av «00.000» macheter. Det skulle nok være 500 000, men denne opplysningen finnes ikke i kildene. På engelsk er referansene til en youtube-film som nå ikke virker, og en henvisning til en bok uten sitering. Det er ikke godt nok, etter min oppfatning. --Trygve Nodeland (diskusjon) 24. mai 2020 kl. 11:48 (CEST)

Mer om kildeføring[rediger kilde]

En artikkel i The Economist fra 2007, «How the mighty are falling» (krever abonnement), benyttes i artikkelen på norsk som kildebelegg for opplysningen «Han ble ikke politiker som sådan, men kunne uten formelle parti- eller offentlige verv som mangemillionær utøve betydelig innflytelse ved hjelp av sin finansiering av politiske partier og ved de vennskap han kunne pleie.» I artikkelen på engelsk, benyttes samme kilde med samme besøksdato kun for å kildebelegge at Kabuga er multimillionær. Er Economist-artikkelen dekkende for den siterte påstanden? Noen som har tilgang til Economist-arkivet?

En pressemelding fra International Residual Mechanism for Criminal Tribunals benyttes som kilde til at «Han støttet også Akazu, en uformell gruppe, eller klan, av hutu-ekstremister som skulle komme til å bidra vesentlig til folkemordet i landet.» Imidlertid finner jeg ikke støtte for denne opplysningen i denne kilden. I artikkelen på engelsk, som teksten i artikkelen her på norsk ser ut til å være basert på, er det lenke til en YouTube-video som kildebelegg for denne opplysningen. YouTube-videoen er besøkt av noen i 2018, men er nå ikke lenger tilgjengelig.

Det er tidligere reist kritikk angående kildeføringen i artikkelen. Den virker berettiget. Vennlig hilsen, – Ordensherre (diskusjon) 25. mai 2020 kl. 16:42 (CEST)

Utsagnet «Fra januar 1993 til mars 1994 ble det til militsen Interahamwe importert først 25 tonn kinesiske macheter, og deretter i tillegg 500.000 flere til Rwanda, statistisk én for hver tredje voksne hutu i landet» Kabu har ingen kilde, mens påfølgende opplysningen om at «Kabuga er blitt nevnt som en av de større importørene av disse machetene» er påført tre referanser. Imidlertid kan jeg ikke finne støtte for noe av dette i den første kildehenvisningen, pressemeldingen fra IRMCT, og heller ikke i den tredje, en artikkel i Le Figaro. Er det kildedekning for disse opplysningene i boken The State of Africa?

Importen av macheter og annet er nevnt i A Biographical Encyclopedia of Contemporary Genocide (men med annet antall macheter), så med omformulering kan den eventuelt benyttes for å kildebelegge temaet.

Vennlig hilsen, – Ordensherre (diskusjon) 25. mai 2020 kl. 17:23 (CEST)