Diskusjon:Edgar Savisaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Har ikke fått det kontrollert ennå, men dette kvinnefengselet ble ifølge min estonske frue trolig først opprettet endel år etter at Savisaar ble født. Må sjekke dette opp igjennom kilder i Estland før jeg eventuelt gjør endringer. Ønsker gjerne konkrete kildehenvisninger på fødselen ved navngitte kvinnefengsel.

Hans ukontroversielle store saker som politikker og privatperson bør også belyses mere på en saklig måte. Dette er en tidkrevende jobb, da svært mange estonske kilder er direkte motstridende og/eller lite kildekritiske. Så jeg tror en bør her trolig mest forholde seg til de sakene som er endt i virkelige dommer og bøter, og glemme noen saker som kun kan underbygges kildemessig ifra såkalte seriøse estonske media og bøker.--Brrr (diskusjon) 3. mar. 2014 kl. 19:25 (CET)

Generelt er Edgar Savisaar en slik peron som estonsk media omtaler hele tiden med motstridende opplysninger, og en må hele tiden prøve skille imellom myter, fakta og falske løgner. Estonsk media publiserer alt som fakta. Savisaar og Keskerakond har sitt eget maktapparat og støttespillere, og han har sittet som en blekksprut i maktapparatet til tross for at han og hans parti har blitt tatt i stadige skandaler som kun delvis blir etterforsket. Først nå er han fratatt ordførervervet midlertidig under politietterforskning, og mye av det som etterforskes i dag kan relateres tilbake til en sak fra 1995 som det aldri ble tatt ut tiltale i. -Den såkalte eiendomsskandalen - deler av Tallinn kommunes mest atraktive eiendommer og tomter ble solgt eller utleid på lange kontrakter (mange over 90år) for symbolske beløp mellom 60 øre og 120 kroner. Det er først nå 20 år senere at dette etterforskes. Partiet er ikke det samme som deres sterke leder alene, og alt som partiet forårsaker av skandaler kan ikke nødvendigvis tillegges Savisaar når ingen dom eller tilståelse foreligger. Derfor må vi være forsiktig med å legge ut noe, før etter at dom i nåværende sak som fortsatt etterforskes foreligger. Siden Estland ikke har verdens beste lovverk så kommer en ofte bort i situasjoner som de kaller "ikke har en lov for det, og ingen lov i mot det" (det betyr at ingen tiltale eller etterforskning kan gjøres) og derfor kan godt hele nåværende etterforsking ende opp med at Savisaar går fri. Savisaar har til dags dato vært den naturlige enerådende lederen i partiet Keskerakond, og en kan for å illustrere dette for normenn til en viss grad finne likhetstrekk til Fremskrittspartiet i Carl I Hagen sin periode.

Det er for tiden et generelt generasjonsskifte i Estland. Manga av de politikkerne, byråkratene og andre sentrale personer som kom til makten da Estland ble fritt for 25 år siden er nå i ferd med å gå av. Innen politikken så er en ung generasjon som har tatt sin utdannelse i ett fritt Estland i ferd med å få majoriteten innen partiene, mens den gamle generasjonen som var oppvokst i et tankesett og levemåte formet av et liv i USSR er i ferd med å miste makten. I høst var det ved årsmøtet i Keskerakond en maktkamp om ledervervet, og Savisaar ble fortsatt sittende.

Jeg vil i løpet av de neste ukene skrive en god del om dette jeg her har nevnt her, men vil jobbe med kildene før et legges ut. Mannen er så myteomspunnet og sladderutsatt at det derfor ikke er overraskende at han her på denne norske siden var født i ett kvinnefengsel som ennå ikke var bygd i 1949. Derfor må alle kilder kontrolleres flere ganger, og varsomhet må brukes. Å legge ut saker som er dømt imot partiet vil jeg "snart" gjøre på siden Keskerakond, men dette er saker hvor Savisaar formelt ikke er innblandet og derfor ikke vedrører denne siden om ham. Jeg vil foreslå å ikke gjøre mye mere med Savisaar og beskyldninger om kriminalitet før dom foreligger - uannsett utfall. Jeg vil gjøre noen endringer på Keskerakond, men også her avvente til dom foreligger. Saken er fortsatt under etterforskning, og en bør regne med at det kan i kjølvannet av etterforskningen som nå pågår komme nye tiltaler og arrestasjoner - så jeg tror ikke på noen endelig rettsak og dom før tidligst i 2017. Det forefinnes noen små saker som kan stadfestes, som at Savisaar selv for mange år siden skal ha skrevet i en selvbiografi at han som ung mann (trolig på 70-tallet mens han ennå var student i Tartu) ble tatt under et innbrudd i en smørfabrikk. Å bruke tid på å grave opp slike småtterier fra 40 år tilbake) ser jeg som uvesentlig når det trolig vil bli flere gamle saker som vil bli etterforsket når nåværende sak er ferdig. Blant annet dreier det seg om "taxiskandalen" og "rubelsaken" (i den siste saken fra tidlig 90-tallet foegår det en viss opprulling nå i pessen, og så langt er ikke Savisaars navn nevnt men mange sentrale politikkere fra svært så politisk ulike partier). I taxiskandalen blir Savisaars navn nevnt noe i media, og den dreier seg om at drosjesjåfører/sentraler må betale en egen avgift til kontrollører for å kunne plukke opp kunder i Tallinns gamleby. Håndhevelsen imot de som ikke betaler blir delvis gjort av politifolk fra Tallinn bys "grønne politi" (noe Estonsk TV 2 filmet eksempler på så sent som høsten 2015). Det grønne er diekte underlagt ordføreren, og har poltimyndighet men jobber mest med trafikksaker som feilparkering, trikkesniking, og de er livvaktgarden til ordføreren. Savisaar befinner seg nå på sitt hus rundt 6 mil fra Tallinn bys grense (Eru i Ida-Viru fylke), og trilles daglig rundt i rullestol i sin hage av bevæpnede livvakter med finnlandshetter avlønnet ifra det "grønne politiet" - dette til tross for at han er fradømt ordførervervet under etterforskingen. Det er også tatt ut tiltale for at han på juleaftenen 2015 valgte å ta på seg ordførerkjedet, mens han formelt er fratat vervet.

Det er også andre saker imot Savisaar som har vært etterforsket og lagt på is - så som et banklån i Luxemburg, hvor avdragene ble betalt av andre enn Savisaar selv.

Dette gir dere en del innføring i hva jeg ikke tør å skrive, eller må ha gode kilder på før en skriver. Nevner alt dette for å få innspill på hva vi/jeg bør konsentere oss om. Edgar Savisaar og Keskerakond påstår seg å ha full støtte ifra norske Venstre og andre liberalister i norden (også Senterpartiet).

--Brrr (diskusjon) 3. feb. 2016 kl. 08:58 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Edgar Savisaar. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 06:30 (CEST)